Βασιλάκη-Καρόζη Όλγα (Όλια): “Όταν έρθει η ώρα της νέας κανονικότητας θέλω να βγάλω τη μάσκα μου να αναπνεύσω και να φωνάξω δυνατά: Ελευθερία!!”

Η Βασιλάκη-Καρόζη Όλγα (Όλια), Ιατρός Βιοπαθολόγος,
Επιμελήτρια Α’ ΕΣΥ Π.Γ.Ν.Θ Αχέπα,
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ, τοποθετείται στις ερωτήσεις του polismagazino.gr

“Η παγκόσμια οικονομία θα κάνει πάρα πολλά χρόνια να “συνέλθει” και η πανδημία ως συνέχεια της οικονομικής κρίσης που ήδη έπληττε τη χώρα μας θα είναι πολύ επώδυνη.”

Εγκλεισμός στο σπίτι. Πως διαχειρίζεστε το χρόνο σας; Ποια συναισθήματα σας διακατέχουν; Δεν ανήκω στους ανθρώπους που βιώνουν εγκλεισμό στο σπίτι, διότι είμαι υγειονομικός νοσοκομειακός γιατρός πρώτης γραμμής και εδώ και ένα χρόνο εργάζομαι πολύ περισσότερες και άστατες ώρες από το κανονικό μου ωράριο. Αυτό μπορεί να σημαίνει συνεχόμενες μέρες και νύχτες, αργίες εορτές, τουτέστιν ατελείωτες ώρες στο νοσοκομείο με αποτέλεσμα, όταν επιστρέφω στο σπίτι μου, εκτιμώ λίγες ώρες ξεκούρασης και πολύτιμο χρόνο με την οικογένειά μου.

Ακούμε συνεχώς για Βία. Ενδοοικογενειακή, εργασιακή, αθλητική, καλλιτεχνική… Εντυπωσιάζεστε από το συμβάν ή από τους πρωταγωνιστές; Εσείς έχετε υποστεί κάποια μορφή βίας; Όχι δεν εντυπωσιάζομαι καθόλου ούτε από τα συμβάντα ούτε από τους πρωταγωνιστές. Αυτό που με εντυπωσιάζει, είναι ότι υφίστανται γεγονότα εν γνώση πολλών συνανθρώπων μας, οι οποίοι κωφεύουν χωρίς καμία ενοχή. Προφανώς δεν ηχεί στα αυτιά μου σαν καινούργια πληροφορία. Αυτά συμβαίνουν και διαιωνίζονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ωστόσο έχουμε μάθει να γυρνάμε την πλάτη σε ό,τι δε μας αφορά.
Ναι έχω υποστεί βία, όλων των ειδών, νομίζω ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο να βρεθεί κάποιος/κάποια, γυναίκα ή άνδρας που δεν έχει υποστεί ένα είδος βίας, λεκτικής, σωματικής ή σεξουαλικής. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο σε οποιοδήποτε τότε είναι πραγματικά τυχερός/τυχερή.

Πιστεύετε στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου; Θα εμβολιαστείτε όταν έρθει η ώρα; Η δική μου η ώρα ήρθε γρήγορα, έχω ήδη εμβολιαστεί καθώς είμαι υγειονομικός. Έχω αποκτήσει ανοσία με υψηλό τίτλο αντισωμάτων παρόλα αυτά εξακολουθώ να τηρώ ευλαβικά όλα τα προστατευτικά μέτρα.

“Πιστεύω στο εμβόλιο πιστεύω στην επιστήμη μου, πιστεύω ότι η προοδευτική αύξηση των εμβολιασμών και κάλυψη μεγάλου μέρους του πληθυσμού θα είναι και η λύση στο πρόβλημα της πανδημίας.”

Έχετε στερηθεί κάτι από τον εγκλεισμό σας στο σπίτι και εαν ναι, πως το αντιμετωπίσατε; Όπως σας είπα και παραπάνω δεν έχω βιώσει τον εγκλεισμό, στο βαθμό που τον βιώνουν άνθρωποι οι οποίοι δεν εργάζονται αυτή την περίοδο όμως φυσικά και έχω βιώσει την απόσταση από τους φίλους μου, από αγαπημένα μου πρόσωπα. Στερούμαι συναισθηματικών σχέσεων. Μου λείπουν τα πιο απλά πράγματα της καθημερινότητας μου, είμαι θύμα του social distancing. Θα μας πάρει αρκετό καιρό για να μπορέσουμε πάλι να προσαρμοστούμε στη νέα κανονικότητα. Όταν έρθει αυτή η ώρα θέλω να βγάλω τη μάσκα μου να αναπνεύσω και να φωνάξω δυνατά: Ελευθερία!!

Τηλεργασία και Αναστολή εργασιακών συμβάσεων. Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί την επόμενη ημέρα του απεγκλωβισμού μας στον εργασιακό χώρο; Ως γιατρός αλλά και ως πολίτης είμαι υπέρμαχη της λογικής ότι χωρίς υγεία δεν μπορεί να υπάρξει οικονομία, όμως είναι αναμενόμενο ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας θα είναι οδυνηρές. Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τις δουλειές τους ή είναι σε αναστολή, η παγκόσμια οικονομία θα κάνει πάρα πολλά χρόνια να “συνέλθει” και η πανδημία ως συνέχεια της οικονομικής κρίσης που ήδη έπληττε τη χώρα μας θα είναι πολύ επώδυνη.

Όσο αφορά το κομμάτι της τηλεργασίας, είναι μία τεχνολογία η οποία μπήκε στη ζωή όλων μας, μικρών και μεγάλων. Χρειάστηκε να ανταπεξέλθουμε στα νέα δεδομένα της ηλεκτρονικής ψηφιακής επικοινωνίας, που όμως δεν αντικαθιστά τη δια ζώσης και θέλω να πιστεύω ότι σιγά-σιγά θα παραμείνει, αλλά σε μικρότερο βαθμό.