Βασίλης Στόλης: “Καλλιτεχνικές επιρροές είχα αρκετές στον τρόπο που παίζω, τραγουδάω αλλά και που αντιλαμβάνομαι τη μουσική”

“Ονειρεύομαι συνεργασίες με συνθέτες και τραγουδοποιούς που θα αξιοποιούσαν τη φωνή μου με τέτοιο τρόπο ώστε κι εγώ να μάθω καινούρια πράγματα γι’ αυτήν και τις δυνατότητές της”

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Από τις πρώτες και καθοριστικές μουσικές μου αναμνήσεις είναι ο παππούς μου να παίζει ακκορντεόν, όργανο που μου δίδαξε λίγο αργότερα κι έτσι ξεκίνησε και η ενασχόληση μου με τη μουσική και οι συναυλίες που πηγαίναμε με τους γονείς μου.

Με ποιόν Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Είναι πολλοί οι μουσικοί που θαυμάζω και θα ήθελα να βρεθώ μαζί τους και είχα την τύχη μέχρι τώρα να παίξω με πολλούς καλούς μουσικούς πολλοί από τους οποίους είναι φίλοι. Για να μην αποφύγω την ερώτηση θα πω ότι θα ήθελα πολύ να βρεθώ στην σκηνή με μια ορχήστρα, την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας που είναι ένα εγχείρημα που παρακολουθώ και θαυμάζω εδώ και πολλά χρόνια.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Αφού ξεκίνησα με το ακκορντεόν, στη συνέχεια με κέρδισαν οι λαϊκές μουσικές και συγκεριμένα το μπουζούκι και η μουσική της Λατινικής Αμερικής η οποία με έκανε να ασχοληθώ και με την κιθάρα. Σήμερα παρακολουθώ μαθήματα τραγουδιού, θεωρίας και πιάνου.
Τις ζωντανές εμφανίσεις τις ξεκίνησα σε σχετικά μεγάλη ηλικία, στα 23 και τα τελευταία πέντε χρόνια έχω ακολουθήσει την μουσική και ως επάγγελμα.
Καλλιτεχνικές επιρροές είχα αρκετές και στον τρόπο που παίζω και τραγουδάω αλλά και στον τρόπο που αντιλαμβάνομαι τη μουσική. Η καθοριστικότερη από αυτές είναι ο Γιώργος Νταλάρας

Σας “τρομάζει” η επιτυχία ή η αποτυχία; Δεν με τρομάζουν, ίσως γιατί μια άγνοια κινδύνου και μια παράξενη αυτοπεποίθηση με χαρακτηρίζουν ως άνθρωπο. Ωστόσο, η αποτυχία και η επιτυχία ως όροι είναι πολύ σχετικοί. Για μένα, για παράδειγμα, είναι πιο τρομακτικός ο αγώνας για επιβίωση που δίνουν πολλοί συνάνθρωποι μας παρά η προσπάθεια για καριέρα στη μουσική.

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Έχω παρακολουθήσει ορισμένα κι έχω φίλους και συνεργάτες που συμμετείχαν. Δεν θεωρώ ότι προσφέρουν κάτι στη μουσική αλλά είναι θεμιτό καλλιτέχνες να συμμετέχουν σε αυτά προκειμένου να κυνηγήσουν το όνειρο τους.

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε; Ονειρεύομαι συνεργασίες με συνθέτες και τραγουδοποιούς που θα αξιοποιούσαν τι φωνή μου με τέτοιο τρόπο ώστε κι εγώ να μάθω καινούρια πράγματα γι’ αυτήν και τις δυνατότητες της.

Υπάρχουν μάνατζερ στην Ελλάδα που μπορούν να βοηθήσουν την πορεία ενός μουσικού; Ας μην γελιόμαστε, μουσική βιομηχανία δεν υπάρχει στην Ελλάδα, τουλάχιστον στον βαθμό που υπήρχε. Κατά συνέπεια δεν υπάρχουν άνθρωποι που να μπορούν απλά με κάποιες κινήσεις να σου εκτοξεύσουν την καριέρα. Σίγουρα υπάρχουν γνώστες του χώρου των εταιρειών και των ΜΜΕ που μπορούν να βοηθήσουν αλλά η οικονομική κατάσταση των μουσικών και οι δυνατότητες και ικανότητες που έχει η νέα γενιά έχουν επηρεάσει σημαντικά και των ρόλο των μάνατζερ.

Ποιά είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Τα σχέδια είναι πολλά και περιλαμβάνουν από live με αφιερώματα σε μεγάλους δημιουργούς και μουσικά project μέχρι δημιουργία νέων τραγουδιών και ηχογραφήσεις.

Bio. Ο Βασίλης Στόλης γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη όπου εργάζεται ως μουσικός και τραγουδιστής. Ως μουσικός είναι αυτοδίδακτος ενώ παρακολουθεί μαθήματα φωνητικής με την Εύη Σιαμαντά. Έχει συμμετάσχει σε μια σειρά από μουσικά σχήματα κάνοντας ζωντανές εμφανίσεις στην Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές της Β. Ελλάδας σε προγράμματα λαϊκού, ρεμπέτικου και έντεχνου ρεπερτορίου. Τον περασμένο χειμώνα συνεργάστηκε με τον Αντώνη Ρέμο στην Πύλη Αξιού.