Βασίλης Καζής: “Η τέχνη για εμένα είναι ο τρόπος που έχω βρει για να ζω καλύτερα τη ζωή μου”

“Αυτό που με ενδιαφέρει σε αυτή τη φάση είναι να βρω τρόπους να εκφράσω αυτά που έχω μέσα μου, να συναντηθώ με ανθρώπους και να γίνω καλύτερος…”

Σε ποιά ηλικία ανακαλύψατε ότι θέλετε να γίνετε ηθοποιός; Θα έλεγα σε μεγάλη ηλικία γύρω στα 23 ή 24. Έχει ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο το ανακάλυψα. Ήταν βράδυ ήμουν στο δωμάτιο μου και τακτοποιούσα κάτι στο γραφείο μου. Δεν είχα αναμμένα πολλά φώτα. Τότε, από το πουθενά κυριολεκτικά, μου ήρθε η ιδέα ότι θέλω να πάω σε μία ερασιτεχνική ομάδα θεάτρου, να δω πώς είναι. Την επόμενη ακριβώς ημέρα είχαμε πρόβα με μία ακουστική μπάντα που παίζαμε τότε και η Κωνσταντίνα η τραγουδίστρια μου πρότεινε εάν θα ήθελα να συμμετέχω σε μία ερασιτεχνική ομάδα στην οποία ήταν η ίδια. Χωρίς να της έχω πει τίποτα.. Το θεώρησα τουλάχιστον σημαδιακό και έτσι ξεκίνησε αυτό το ταξίδι.

Ποιόν ηθοποιό – καλλιτέχνη θαυμάζετε; Θαυμάζω απίστευτα τους αμερικανούς ηθοποιούς των 70’s. Δεν τους χορταίνω να τους βλέπω. Robert De Niro, Al Pacino. Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο εξέθεταν τον εαυτό τους για να ενσαρκώσουν έναν ρόλο. Αισθάνομαι ότι τους γνωρίζω, ότι είναι φίλοι μου.

Θέατρο ή κινηματογράφος τι προτιμάτε; Και τα δύο με φοβίζουν το ίδιο και με ενθουσιάζουν το ίδιο. Οπότε..

Τι σημαίνουν οι λέξεις καριέρα – επιτυχία για εσάς; Η καριέρα είναι κάτι που σίγουρα δεν κυνηγάω. Αυτό που με ενδιαφέρει σε αυτή τη φάση είναι να βρω τρόπους να εκφράσω αυτά που έχω μέσα μου, να συναντηθώ με ανθρώπους και να γίνω καλύτερος. Ουσιαστικά η τέχνη για μένα είναι ο τρόπος που έχω βρει για να ζω καλύτερα τη ζωή μου. Τώρα όσον αφορά την επιτυχία επικεντρώνομαι σε αυτό που είχε πει  ο Τσώρτσιλ: “επιτυχία είναι να περνάς από αποτυχία σε αποτυχία χωρίς να χάνεις τον ενθουσιασμό σου”.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Μάλλον όλοι γεννιόμαστε καλλιτέχνες απλώς κάποιοι γίνονται κιόλας.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη; Χιούμορ – Απενοχοποίηση – Αυτοσαρκασμός. Διαλέξτε και πάρτε.

Νιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε; Όταν ήμουν μικρός και έγραφα τραγούδια στο δωμάτιο μου πάντα κάτι με ενέπνεε και ξεκινούσα να γράφω. Πλέον δεν είναι πάντα έτσι. Είναι αλλιώς η διαδικασία, οι απαιτήσεις, οι χρόνοι δουλειάς και εγώ ο ίδιος. Πάντα αναζητώ κάτι από εκείνον τον έφηβο τον φαντασιόπληκτο αλλά αναγνωρίζω πλέον και το ότι τρώγοντας έρχεται η όρεξη…

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη; Λίγο φοβισμένο ακόμα. Ψάχνω τη φωνή μου.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Καταρχάς έχουμε ακόμα δύο Σαββατοκύριακα που θα παίζουμε την performance Confess/Εξομολογηθείτε σε σκηνοθεσία της Όλγας Ποζέλη στον χώρο 1927 art space. Μια ιδιαίτερη παράσταση που προσκαλώ όποιον δεν την είδε ακόμα να κοπιάσει.

Επίσης συνεχίζω δυναμικά ως μέλος της θεατρικής ομάδας Artika που κάνει θέατρο για νεαρές ηλικίες και όχι μόνο. Τον Ιούλιο θα παίξουμε στη Δράμα, μία παράσταση για εφήβους και ενήλικες στα πλαίσια του προγράμματος “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός”. Επίσης από τον Οκτώβρη θα ανεβάσουμε δύο από τις παραστάσεις μας εδώ στην Αθήνα και το 2023 θα οργανώσουμε το πρώτο θεατρικό φεστιβάλ που θα γίνει στην Ελλάδα για τις πολύ νεαρές ηλικίες.

Τέλος έχω την χαρά να συνεργάζομαι ως ηθοποιός με τον Γιάννη Οικονομίδη (Johnny O) και την ομάδα του Splish-Splash που δημιουργεί παραστάσεις στην αισθητική του βωβού κινηματογράφου. Η παράσταση “Αϊσέ”, για την οποία δουλεύουμε, θα παρουσιαστεί στις 11 Ιουνίου στο Ρέθυμνο της Κρήτης, στο Φεστιβάλ Ρεματιάς στις 16 Σεπτεμβρίου και κατά πάσα πιθανότητα σε κάποιο Αθηναϊκό θέατρο από μέσα Σεπτέμβρη.

Ο Βασίλης Καζής ειναι μουσικός και ηθοποιός. Το 2005 αρχίζει τη μελέτη στη μοντέρνα κιθάρα καθώς και να συνθέτει τα πρώτα του τραγούδια. Από τότε μέχρι και σήμερα συμμετέχει σε πολλά μουσικά σχήματα και δίνει συναυλίες σε διάφορα μέρη της Αθήνας. Λίγο αργότερα ξεκινάει επίσης τη μελέτη του στο σύγχρονο τραγούδι με δασκάλα τη Μαριλένα Τριανταφυλλίδου καθώς και τις σπουδές του στην υποκριτική στη δραματική σχολή της Δήμητρας Χατούπη.

Έχει συνθέσει τη μουσική και έχει παίξει στις παραστάσεις για μικρές ηλικίες “Καληνύχτα Μέρα”, “Κάτι σαν κήπος”, “Πάει Έρχεται”, “Μια θαυμάσια μέρα” και “Η κόρη πάει στον πόλεμο” σε παραγωγή της ομάδας θεάτρου Artika της οποίας είναι μέλος από το 2015.

Από το 2018 συμμετέχει με την ομάδα Artika στο μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Mapping – ένας χάρτης για την αισθητική των παραστατικών τεχνών για τις πολύ μικρές ηλικίες – το οποίο θα διαρκέσει μέχρι το 2023.

Τον Ιανουάριο του 2022 συμμετέχει ως ηθοποιός στην παράσταση “Μνήμη Καπούτ” σε κείμενα του Σάκη Σερέφα και σκηνοθεσία της Όλγα Ποζέλη (ομάδα ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ).

Αυτή την περίοδο συμμετέχει στην παράσταση “…και βγαίνω” της ομάδας Artika που επιχορηγείται από το υπουργείο πολιτισμού και απευθύνεται σε πολύ νεαρές ηλικίες καθώς και στην performance Confess/Εξομολογηθείτε σε σκηνοθεσία της Όλγας Ποζέλη (ομάδα ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ). Τέλος βρίσκεται σε πρόβες για την παράσταση “Αϊσέ” σε σκηνοθεσία του Γιάννη Οικονομίδη (ομάδα Splish-Splash) που θα παρουσιαστεί στις 11 Ιουνίου στο Ρέθυμνο της Κρήτης.