Βάσω Κανιώτη: “Η δημιουργία του κόσμου δεν έχει τελειώσει ακόμα, την αποτελειώνουν κάθε μέρα οι ζωγράφοι και οι ποιητές!”

“Δίνω ιδιαίτερη έμφαση στα συναισθήματα που γεννιούνται στους ανθρώπους ανά τις εποχές και στο πόσο μπορούν να μας εμπνεύσουν τα καιρικά φαινόμενα να δούμε την φύση με παρομοιώσεις”

Τι είναι ποίηση για σας; Μια μορφή προσωπικής έκφρασης; Ανάγκη για δημιουργία; Επικοινωνία; Ή κάτι άλλο; Είναι όλα όσα αναφέρατε και κάτι παραπάνω. Η ποίηση για τους περισσότερους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτή είναι ο σπουδαιότερος τρόπος έκφρασης. Είναι ο πιο ερωτικός τρόπος να εκφράσεις την αγάπη σου. Είναι ο πιο επαναστατικός τρόπος να μιλήσεις για εκείνα που σε τρώνε μέσα σου. Είναι ένα σάλεμα ψυχής που αναζητά χαρτί και μελάνι να ακουμπήσει. Πάντα θα πιστεύω ότι η ποίηση είναι φράσεις και λέξεις που σου καίνε τις φλέβες κάνοντας το αίμα σου να βράζει. Και πως όλοι οι ποιητές “μικροί” και “μεγάλοι” διακατέχονται από μια μανιώδη ρομαντική συνείδηση που ψάχνει χαραμάδες να ξεφύγει και να βουτήξει στις σελίδες.

Σε ποια ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε; Ποιο ήταν το έναυσμα που σας έκανε να πιάσετε μολύβι και χαρτί; Δεν ξέρω αν η ενασχόληση μου ξεκίνησε κάποια στιγμή ή προϋπήρχε από πάντα. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, από νηπιακή ηλικία θα έλεγα, τον θυμάμαι να ασχολείται με χαρτιά και μολύβια. Υπήρξα ένα πολύ εσωστρεφές παιδί το οποίο ανακάλυψε πολύ σύντομα ότι ο γραπτός λόγος ήταν ο πιο προσιτός και εύκολος τρόπος επικοινωνίας. Ώσπου κατέληξα να κάνω την γραφή ένα σπουδαίο μέσο επικοινωνίας αυτών που συνέβαιναν ενδεχομένως μέσα μου με τους ανθρώπους γύρω μου. Το πρώτο μου ερασιτεχνικό έργο ολοκληρώθηκε στην ηλικία των 11 ετών, γράφοντας ένα κείμενο 40 σελίδων . Εμπνευσμένη από την άφιξη ενός καινούριου μου συμμαθητή στο σχολείο που πήγαινα τότε. Κάτι που φυσικά ο εμπνευστής αυτού δεν έμαθε ποτέ.

Νιώθετε την έμπνευση πριν την συγγραφή; Σχεδόν πάντα θα καθίσω να γράψω εμπνευσμένη από κάτι. Δυστυχώς η έμπνευση δεν μας επισκέπτεται όποτε εμείς θέλουμε. Έμπνευση για μένα είναι μια μανία που σε καταδιώκει σε ανύποπτους χρόνους. Είναι ένα στιγμιαίο ταλέντο που κάθεται για λίγο στην πλάτη σου και σου προσφέρει το δικαίωμα να μπορείς να μιλήσεις αβίαστα για όσα γυροφέρνουν στο μυαλό σου.

Ποια λέξη σας εκφράζει σαν συγγραφέα; Σίγουρα δεν μπορώ να περιορίσω τις λέξεις που με εκφράζουν μόνο σε μία. Είναι πάρα πολλές και συνεχώς ανακαλύπτω κι άλλες. Αν πρέπει να οριοθετήσω την έκφραση μου σε μία μόνο λέξη σαν συγγραφέας αλλά κυρίως σαν άνθρωπος, αυτή που θα μπορούσα να πω είναι “ΖΗΣΕ” με ότι συνεπάγεται αυτό.

Ασχολείστε και με την ζωγραφική. Τι είναι η ζωγραφική για εσάς; Η ζωγραφική για μένα είναι ένας ακόμη τρόπος έκφρασης. Ένας ακόμη σπουδαίος τρόπος έκφρασης. Το να καταφέρνω να αποτυπώνω στον καμβά εκφράσεις ματιών, εκφράσεις προσώπων, είναι σαν να φέρνω κοντά μου ανθρώπους που δεν μπορώ να έχω δίπλα μου εκ των πραγμάτων. Το να αποτυπώνω στον καμβά τοπία και μέρη με κάνει αυτόματα και νοητά να μεταφέρομαι στα μέρη που ονειρεύομαι. Σχετίζω την ποίηση με την ζωγραφική γιατί θεωρώ ότι η ζωγραφική είναι η ποίηση που σιωπά.

Ποιές είναι οι πηγές έμπνευσης σας ως συγγραφέας και ως ζωγράφος; Με εμπνέει οτιδήποτε κεντρίζει το ενδιαφέρον μου, ερεθίζει το βλέμμα μου και μιλάει στην ψυχή μου. Αυτό μπορεί να είναι μια μικρή ιδιαίτερη στιγμή, ένας άνθρωπος, μια εποχή, ακόμη και ένα καιρικό φαινόμενο.

Ποια είναι η σχέση του δημιουργού με το έργο του; Τα δημιουργήματά μου είναι στην ουσία τα γεννήματα μου. Γεννήθηκαν από μένα και αναθράφηκαν πάνω σε σελίδες ή καμβάδες. Τα δημιουργήματα μου λοιπόν τα αντιμετωπίζω σαν παιδιά μου που αγαπώ απέραντα.

Υπάρχει κάποιος ποιητής που θαυμάζετε ιδιαίτερα; Και γιατί; Αγαπώ αφάνταστα τον Τάσο Λειβαδίτη και τον Ναζίμ Χικμέτ. Τους αγαπώ και τους δύο για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Χρησιμοποίησαν την ποίηση σαν τον πιο ρομαντικό τρόπο επανάστασης. Μίλησαν μέσα από τα γράπτα τους για το ύψιστο αγαθό αυτού του κόσμου, την αγάπη και την ύμνησαν με έναν ιδιαίτερο δικό τους τρόπο.

Η πρώτη σας ποιητική συλλογή βρίσκετε υπό έκδοση. Μιλήστε μας γι αυτή. Ποιος είναι ο τίτλος της; Θέλετε να περάσετε κάποια μηνύματα μέσα από τα κείμενα σας; Το βιβλίο μου είναι μια ποιητική συλλογή 50 πεζοποιημάτων με τίτλο “Τρείς εποχές και μια άνοιξη” στα οποία γίνονται αναφορές σε διάφορα κοινωνικά θέματα όπως η μετανάστευση, αλλά και ο έρωτας η αγάπη η απώλεια. Δίνω ιδιαίτερη έμφαση στα συναισθήματα που γεννιούνται στους ανθρώπους ανα τις εποχές και στο πόσο μπορούν να μας εμπνεύσουν τα καιρικά φαινόμενα να δούμε την φύση με παρομοιώσεις. Μιλάω σε αυτό για την μελαγχολία που μας προκαλεί το φθινόπωρο, για την ανάγκη μας για συντροφικότητα τους κρύους χειμώνες, για τους ανέμελους έρωτες του καλοκαιριού κάτω από αυγουστιάτικα φεγγάρια και κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στην άνοιξη, την οποία θεωρώ την πιο όμορφη και αναπαραγωγική εποχή του χρόνου. Αν μη τι άλλο μην ξεχνάμε ότι η άνοιξη είναι η εποχή της αναγέννησης. Γι αυτό και ο τίτλος ‘’Τρείς εποχές και μία άνοιξη’’ Δεν αποσκοπώ στο να περάσω μηνύματα από τα κείμενα μου. Το μόνο που θέλω είναι να μπορώ με κάποιους ανθρώπους να μοιράζομαι τις ίδιες ανησυχίες.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον; Ετοιμάζω πολλά πράγματα. Δεν σταματάω ποτέ να δημιουργώ . Μόλις πάρω στα χέρια μου την πρώτη μου ποιητική συλλογή η οποία είναι υπο έκδοση, θα ξεκινήσω να στήνω το επόμενο μου βιβλίο το οποίο θα είναι μια συλλογή διηγημάτων. Η πρώτη μου ποιητική συλλογή με τίτλο ‘’ Τρείς εποχές και μία άνοιξη’’ θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις my story τον επόμενο μήνα. Προς το παρόν και ταυτόχρονα με την έκδοση του βιβλίου μου έχω αναλάβει να γράψω στοίχους για τον δίσκο ενός ανερχόμενου τραγουδοποιού.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Βάσω Κανιώτη γεννήθηκε στο Αγρίνιο και κατοικεί στην Αθήνα. Σπούδασε την τέχνη της γαστρονομίας δουλεύοντας πολλά χρόνια σε τουριστικές επιχειρήσεις. Η συγγραφή και η ποίηση ήταν πάντα εκείνο που συντρόφευε τη ζωή της και τον ελεύθερο χρόνο της, μιας και για εκείνη η ποίηση, είναι ο σπουδαιότερος τρόπος έκφρασης. Μια βαθύτατη αναγκαιότητα να επικοινωνήσει, να μοιραστεί και να μεταδώσει όσα ενδεχομένως συμβαίνουν στην ψυχή και το μυαλό της. Στο επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσει η πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο “Τρεις εποχές και μια Άνοιξη”. Ασχολείται επίσης ερασιτεχνικά με την ζωγραφική παίρνοντας μέρος σε ερασιτεχνικές εκθέσεις, καθώς επίσης και με την δημιουργία πλεκτών, χειροποίητων ρούχων.