Αχ αυτά τα νιάτα

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Στην μνήμη μας έχουν αποτυπωθεί από ταινίες ή φωτογραφίες σε μεγάλη ηλικία, έτσι, όταν τους βλέπουμε στα νιάτα τους, στεκόμαστε και τους χαζεύουμε. Μια και τα 4 προηγούμενα άρθρα είχαν μεγάλη επιτυχία, σήμερα σας παρουσιάζω το 5ο κατά σειρά και ελπίζω να το απολαύσετε.

Ευαγγελία Σαμιωτάκη

Η Ευαγγελία Σαμιωτάκη γεννήθηκε στην Λαμία στις 3 Ιουνίου 1935. Οι γονείς της είχαν καταγωγή από τη Σάμο, και όταν ο πατέρας της απεβίωσε ενώ αυτή ήταν σε μικρή ακόμη ηλικία, η μητέρα της το έσκασε με έναν νεαρώτερο κατά 15 χρόνια άνδρα. Η Ευαγγελία ολοκλήρωσε την υποχρεωτική εκπαίδευση της στην Θήβα και στη συνέχεια φοίτησε στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Η πρώτη της θεατρική εμφάνιση έγινε το 1955 στον Ερωτόκριτο με τον θίασο του Νίκου Χατζίσκου. Μετά την αποφοίτηση της έπαιζε για 17 συναπτά έτη ρόλους από αττικές κωμωδίες, κυρίως του Αριστοφάνη στην Επίδαυρο. Αποτέλεσε μάλιστα αγαπημένη ηθοποιό του Αλέξη Σολωμού στο ρόλο της Λαμπιτούς στο έργο Λυσιστράτη.

Σπύρος Καλογήρου

Ο Σπύρος Καλογήρου γεννήθηκε στην Κυψέλη, 3 Νοεμβρίου 1922 και ήταν ήταν ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, που ταυτίστηκε με τον ρόλο του κακού στην μεγάλη οθόνη. Χαρακτηριστική ήταν η τρεμάμενη φωνή του και το άγριο παρουσιαστικό του. Μετά το δημοτικό τελείωσε την Σεβαστουπούλειο Εργατική Σχολή, όπου γράφτηκε για το φαγητό που προσέφεραν στους σπουδαστές μιας και η οικογένειά του ήταν πολύ φτωχή. Από τα εφηβικά του χρόνια εργαζόταν ως φωτογράφος και διατηρούσε ένα φωτογραφείο μαζί με τον αδερφό του, το οποίο του εξασφάλιζε ικανοποιητικά κέρδη. Παράλληλα ασχολούνταν ερασιτεχνικά με το θέατρο και έγραφε και στίχους, τους οποίους διάβαζε στον ραδιοφωνικό σταθμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Εκεί τον άκουσε κάποτε ένας σκηνοθέτης και τον προέτρεψε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την ηθοποιία και να γραφτεί σε μια σχολή υποκριτικής. Όταν ο Καλογήρου αρνήθηκε, ο σκηνοθέτης της ΥΕΝΕΔ επέμεινε και τελικά τον πήρε από το χέρι και τον πήγε στην Δραματική Σχολή του Ελληνικού Ωδείου. Εκεί εκτός από τα εφόδια που πήρε για την μετέπειτα καριέρα του, είχε την τύχη να γνωρίσει το 1952 και την γυναίκα της ζωής του, την κατά 13 χρόνια μικρότερή του ηθοποιό Ευαγγελία Σαμιωτάκη.

Μαρίκα Νέζερ

Η Μαρίκα Νέζερ γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1906 και ήταν κόρη του Κωνσταντίνου Νέζερ και της ηθοποιού και μίμου Κλεοπάτρας Νέζερ. Στα πρώτα της θεατρικά βήματα έπαιζε με την αδερφή της Κατίνα (ονομάζονταν “Τα Νεζεράκια”). Από 13 ετών που ανέβηκε στη θεατρική σκηνή – με…

Η συνέχεια εδώ… https://bit.ly/32CGyj0