Αφιέρωμα στον Eugène Ysaÿe

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει, στο πλαίσιο του κύκλου συναυλιών μουσικής δωματίου, ένα αφιέρωμα στον Βέλγο βιολιστή, μαέστρο και συνθέτη Eugène-Auguste Ysaÿe που ονομάστηκε εν ζωή ως “ο βασιλιάς του βιολιού”.

Ο Εζέν Υζάυ γεννήθηκε στη Λιέγη το Ιούλιο του 1858 και πήρε τα πρώτα μαθήματα βιολιού σε ηλικία πέντε ετών από τον πατέρα του. Σ’ όλη του τη ζωή θεωρούσε τη διδασκαλία του πατέρα του ως το θεμέλιο όσων γνώριζε για το βιολί, παρόλο που στη συνέχεια σπούδασε με πολύ σπουδαίους μουσικούς. Πρωτοεμφανίστηκε στο κοινό σε ηλικία έντεκα ετών, ενώ τελειοποίησε τις σπουδές του στο Παρίσι με τους Wieniawski και Vieuxtemps.

Παράλληλα με την πολυσχιδή σολιστική του δραστηριότητα, o Ysaÿe ασχολήθηκε και με τη σύνθεση νέων έργων, όπου το αγαπημένο του βιολί κατέχει φυσικά εξέχοντα ρόλο. Tο πλούσιο συνθετικό του έργο περιλαμβάνει 6 σονάτες για βιολί, 10 πρελούδια για βιολί, 4 καντέντσες για βιολιστικά κοντσέρτα των Beethoven, Mozart, Tchaikovsky και Brahms, 11 ακόμη έργα για βιολί και πιάνο, 8 έργα μουσικής δωματίου, μεταξύ των οποίων 2 κουαρτέτα και ένα κουιντέτο εγχόρδων, 2 ορχηστρικά έργα, 15 έργα για βιολί και ορχήστρα και 2 όπερες, εκ των οποίων η μία ημιτελής.

Το αφιέρωμα της Κ.Ο.Θ. περιλαμβάνει σονάτες για βιολί, μαζούρκες για βιολί και πιάνο και μία ελεγεία που ερμηνεύουν μουσικοί από το δυναμικό της ορχήστρας και η πιανίστα Ειρήνη Μαύρου.

Σάββατο, 16 Μαρτίου 2019
ώρα 19:00
Αίθουσα Συναυλιών Κ.Ο.Θ. ‘Σόλων Μιχαηλίδης’

Συμμετέχουν
David Bogorad, βιολί
Κωνσταντίνος Καμπάνταης, βιολί
Πόπη Μυλαράκη, βιολί
Ευάγγελος Παπαδημήτρης, βιολί
Κωνσταντίνος Παυλάκος, βιολί
Μαρία Σπανού, βιολί
Μαριλένα Λιακοπούλου, πιάνο
Ειρήνη Μαύρου, πιάνο

Πρόγραμμα:
Eugène-Auguste Ysaÿe (1858-1931)
Σονάτα για σόλο βιολί αρ.1 (μέρος γ’) – βιολί Κωνσταντίνος Παυλάκος
Σονάτα για σόλο βιολί αρ.2 (μέρος α’) – βιολί Κωνσταντίνος Καμπάνταης
Σονάτα για σόλο βιολί αρ.3 – βιολί David Bogorad
Σονάτα για σόλο βιολί αρ.4 (μέρος α’) – βιολί Μαρία Σπανού
Poeme elegiaque, op. 12 – βιολί Πόπη Μυλαράκη, πιάνο Ειρήνη Μαύρου
Two Mazurkas de salon op. 10 (No1 Dans le lontain, No.2 Mazurka) – βιολί Ευάγγελος Παπαδημήτρης, πιάνο Μαριλένα Λιακοπούλου

Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος 10 €
Μειωμένο 5 €

Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου:
Άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων

Προπώληση εισιτηρίων από το εκδοτήριο της Κ.Ο.Θ. Λεωφόρος Νίκης 73,
τηλ. 2310 236990 (Δευτέρα-Πέμπτη 09:00-17:00, Παρασκευή 09:00-14:00)
και από το www.tsso.gr

Ακούτε κάθε Τρίτη 18:00-18:30 την εκπομπή της Κ.Ο.Θ. στην Ελληνική Ραδιοφωνία με τον Θανάση Γωγάδη, από τον 9,58 fm και το Γ’ Πρόγραμμα