Αυγή Τόπακα: “Θα με χαρακτήριζα δημιουργική και ένα ατομο χωρίς φραγμούς μέσα στην τέχνη και χωρίς στεγανά”

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;

Ξεκίνησα να ζωγραφίζω πολύ μικρή , πριν ακόμα αρχίσω να γράφω. Σε εργαστήριο ζωγραφικής για να κάνω μαθήματα σχεδίου γράφτηκα στα 14 μου χρόνια. Με πήγε εκεί ο πατέρας μου για να γίνω αρχιτέκτονας και να πάρω κάποτε το γραφείο του. Ο πατέρας μου ήταν αρχιτέκτονας και ο ίδιος. Εκεί … αφού γνώρισα το χωρο …μεταπήδησα την επόμενη χρονιά στο τμήμα ζωγραφικής. Ο πατέρας μου δε ζει πιά, αλλά νομίζω ότι δεν το ξεπέρασε ποτέ. Αυτή ήταν η πρώτη μου απάτη για κάτι που στη συνέχεια αγάπησα. Από τότε συνεχίζω να ζωγραφίζω.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Καλλιτέχνης γίνεται κάποιος όταν καταλάβει ότι του αρέσει κάτι πολύ. ότι κι αν ειναι αυτό. Οταν είναι κάτι τόσο απαραίτητο γι’αυτόν όσο ο αέρας που αναπνέει. Τότε αξίζει να το διεκδικήσει. Γεννιέται όμως κιόλας. Απλά μετά παλεύει συνειδητά για αυτό που του αρέσει. Λένε ότι το ταλέντο και η δουλειά είναι αλληλένδετα. Όσο πιό πολύ δουλεύει κάποιος πάνω σε μιά τέχνη, τόσο πιό καλός γίνεται. Γεννιέται όμως πάντα ένας άνθρωπος με ένα ταλέντο , μιά ροπή ή μία κλίση για κάτι. Γιά ένα ή πιό πολλά πράγματα. Πιστεύω ότι ποτέ κάποιος δεν μπορεί να τα κάνει όλα και να είναι σε όλα καλός, γιαυτό και ότι δε μ’ ενδιαφέρει το εγκαταλείπω.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

Η λέξη που με εκφράζει σαν καλλιτέχνη είναι “η μουτζούρα”, η αδέσμευτη πινελιά.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;

Θα με χαρακτήριζα δημιουργική και ένα ατομο χωρίς φραγμούς μέσα στην τέχνη και χωρίς στεγανά. Έναν άνθρωπο που έχει εμπλακεί με τη ζωγραφική και τη χαρακτική και εχει απεικονίσει στα έργα του όσα βλέπει.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Στα μελλοντικά μου σχέδια είναι να κάνω μιά δική μου ατομική έκθεση και να εικονογραφίσω τα παραμύθια και τα ποιήματα που γράφω.

Βιογραφικό :

Η Αυγή Τόπακα γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα. Φοίτησε στο Εικαστικό τμήμα της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου πανεπιστμίου της Θεσσαλονίκης, από το οποίο αποφοίτησε τον ιούνη του 2014, μέσα από το Α’ εργαστήριο Ζωγραφικής, με καθηγητή το Γιώργο Σκυλογιάννη. Παρακολούθησε παράλληλα για 4 χρόνια το τμήμα χαρακτικής της ίδιας σχολής με υπεύθυνο καθηγητή το Μανόλη Γιανναδάκη. Διδάχτηκε σχέδιο από το Γιώργο Βογιατζή ,το Νίκο Στέφο και το Βασίλη Διονυσόπουλο. Έχει φοιτήσει επίσης στο τμήμα Αρχιτεκτονικής Εσωτερικών χώρων και διακόσμησης του ΑΚΤΟ . Εχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις ζωγραφικής και χαρακτικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και εχει πάρει το τρίτο βραβείο στο διαγωνισμό του ελληνικού ταχυδρομικού ταμιευτηρίου(2009) που εκδόθηκε σε ημερολόγιο . Είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου ( ΕΕΤΕ ) από το Νοέμβρη του 2014 . Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στην Πάτρα . Εργάζεται από το 2018 στην εκπαίδευση σε Δημόσιο Δημοτικό σχολείο στο νομό Αχαίας.