ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΗ Μαρία Καραχρήστου 2019

Μία πόλη όπως την ονειρευόμαστε. Αυτό αποτυπώνει μέσα από έγχρωμα και ασπρόμαυρα έργα σε καμβά και χαρτί, με ακρυλικά και μελάνια, η Μαρία Καραχρήστου στην έκθεση της με τίτλο ‘Φανταστική Πόλη’. Η έκθεση λειτουργεί ως εικαστική ενδοσκόπηση του πρωτόλειου αρχιτεκτονικού οραματισμού και εξελίσσεται σε τρία στάδια.

Το πρώτο τμήμα της έκθεσης, αφορά τη δημιουργία της πόλης· με σαφείς αναφορές στο Ουτοπικό Αρχιτεκτονικό Κίνημα Superstudio, το εικαστικό κομμάτι της διπλωματικής της εργασίας από το Μεταπτυχιακό της στην Αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο Θεσσαλίας, στην οποία εξάγονται και αποτυπώνονται προσωπογραφίες συμφοιτητών της, υπό τη μορφή φαντασιακών αρχιτεκτονικών σχεδίων και παράλληλα ιδεών κτίζειν.

Σε αυτό το τμήμα εντάσσονται τα σχέδια της ζώσας πόλης, την πόλη όπου η εικαστικός ζει και δημιουργεί, σχέδια που αποτελούν καταγραφή στιγμών και εικόνων από την καθημερινή ζωή δίπλα στην θάλασσα, όπως την συλλαμβάνει η ματιά της.

Το δεύτερο τμήμα της έκθεσης, αυτό της συνέχειας της πόλης· αφορά την ποιητική αποτύπωση των υλικών τοπόσημων τόσο σε αρχιτεκτονική βάση (αναφορές σε πλατείες, κτίσματα και κυρίαρχα σύμβολα), όσο και στα σύγχρονα – μοντέρνα με συμβολικό μεταφυσικό χαρακτήρα στοιχεία (γαστριμαργικά παραδείγματα) τα οποία καθορίζονται από την ποιητική της καθημερινής ζωής. Με σαφείς αναφορές στην αρχιτεκτονική της κλασικής Ιταλίας και έντονα τα στοιχεία της citta ideale παρατηρούμε την πολυεπίπεδη εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας, ανάμεσα και γύρω από τα αρχιτεκτονήματα που μορφοποιούν την οντότητα της πόλης και τα οποία εξελίσσονται και αλλάζουν, ακολουθώντας τις ανάγκες και τάσεις των ανθρώπων, τις οποίες και ενσωματώνουν άλλοτε αρμονικά, συνεκτικά, πότε βίαια, δυστοπικά.

Τα δύο αυτά τμήματα συνδέονται με το πλέον προσωπικό έργο της έκθεσης, ένα εξπρεσιονιστικό γυμνό σώμα, το σώμα το οποίο προεκτείνεται χωρικά σε κτίσματα, επεκτείνει την νοηματική και χωρική δυνατότητα του σε πολεοδομία, το οποίο σηματοδοτεί την ένταση και το πάθος για επιβίωση, ανθεκτικότητα, ζωή, γενεσιουργό πηγή δημιουργίας, γύρω από το οποίο στροβιλίζεται η πόλη.

Η Φανταστική πόλη αποτελεί την 3η κατά σειρά ατομική εικαστική έκθεση της Μαρίας Καραχρήστου, αποτέλεσμα της εικαστικής της αναζήτησης, μετά από σειρά ατομικών και ομαδικών εκθέσεων σε χώρους στην Ελλάδα (Έκφραση, Λόλα Νικολάου κ.α.) και στο εξωτερικό (Ντουμπάι, Ιταλία κ.α.).

Αθήνα, 20/10/2019
επιμέλεια: F.O.B. art container

F. O. B. – art container Μαρία Καραχρήστου 7 – 10 Νοεμβρίου 2019

Την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019, από τις 18.30 έως τις 22.00, ανοίγει το φετινό πρόγραμμα εικαστικών εκθέσεων της F.O.B. Art container στο Παλαιό Φάληρο, με την παρουσίαση της εικαστικού Μαρίας Καραχρήστου, με τίτλο ‘Φανταστική Πόλη’.
Η ‘Φανταστική Πόλη’ αποτελεί την 3η ατομική της έκθεση, σε μια συνεργασία με την F.O.B. art container και φιλοδοξεί να φανερώσει μία πόλη όπως την ονειρευόμαστε.
Με όχημα της την ζωγραφική, η Μαρία Καραχρήστου εκφράζει το όραμά της μέσα από έγχρωμα και ασπρόμαυρα έργα. Η έκθεση εξελίσσεται σε τρία στάδια και στοχεύει να επικοινωνήσει μία αποτύπωση τόσο του πρωταρχικού σταδίου της δημιουργίας όσο και της συνέχειας μιας πόλης. Με αναφορές στο Ουτοπικό Αρχιτεκτονικό Κίνημα Superstudio, στοιχεία της citta ideale, αλλά και καταγραφές στιγμών και εικόνων από την καθημερινή ζωή στην σύγχρονη πόλη, η έκθεση λειτουργεί ως εικαστική ενδοσκόπηση του πρωτόλειου αρχιτεκτονικού οραματισμού.
Η Μαρία Καραχρήστου αποφoίτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Φλωρεντίας, με άριστα, το 2001. Απέκτησε την ειδίκευση στην Καλλιτεχνική Ανατομία από το Πανεπιστήμιο Φλωρεντίας με τίτλο «Το ανθρώπινο σώμα ανάμεσα στην τέχνη και την επιστήμη στην Αναγέννηση» (Post-Graduate Specialization Course) με υποτροφία από το Ιταλικό κράτος το 2007. Έχει επίσης παρακολουθήσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, στο Πολυτεχνείο Θεσσαλίας, το 2009-2011. Ως εικαστικός δημιουργεί με συνέπεια από το 2003, παρουσιάζοντας το έργο της σε σημαντικούς χώρους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Ντουμπάι, Ιταλία, κ.α).
Η F.O.B. art container αποτελεί την μετουσιωμένη φιλοδοξία μελών του τετARTημόριο, σε μία δράση επανενεργοποίησης κλειστών και άχρωμων χώρων, σε χώρους ορόσημα πολιτιστικής κεφαλαιοποίησης σε τοπικό, περιφερειακό και σταδιακά σε εθνικό επίπεδο. Στόχος της F.O.B. art container είναι η αναζωογώνηση διάφορων σημείων των πόλεων, μέσα από την Τέχνη και τον Πολιτισμό και η δημιουργία ενός μητροπολιτικού δικτύου πολιτιστικών κέντρων για δράσεις μικρής και μεγάλης διάρκειας.

με την αιγίδα:
Δήμος Παλαιού Φαλήρου
με την υποστήριξη:
ΑΜΚΕ τετARTημόριο
Γηριατρικό Ιατρείο Dr. Β. Δογιάμη
χορηγοί επικοινωνίας:
antivirus
mikrocosmos

Είσοδος Ελέυθερη

Μέρες και Ώρες Λειτουργίας:
Εγκαίνια: Πέμπτη 7 / 11 / 2019 18.30 – 22.00
Διάρκεια: 8 – 10 / 11 / 2019 16.00 – 22.00

F.O.B. art container, Π. Φάληρο, Ίριδος 4, τ.κ.: 17561
πληροφορίες: [email protected] + 30 213044 2428