Ατομική έκθεση της Ελευθερίας Προφητηλιώτη

Η Myró Gallery φιλοξενεί την ατομική έκθεση της Ελευθερίας Προφητηλιώτη, στο χώρο του Main Hall.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021 στις 19:30.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου.

Τόσο την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης όσο και τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες που η έκθεση θα είναι ανοικτή, θα τηρούνται οι συστάσεις της Πολιτείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19.

Η Προφητηλιώτη Ελευθερία γεννήθηκε στην Έδεσσα το 1997. Εισήχθη στην Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην ηλικία των 16 ετών, ως άτομο με ιδιαίτερη καλλιτεχνική προδιάθεση.

Αποφοίτησε το 2020, από το 3ο Εργαστήριο Ζωγραφικής με διδάσκοντες τον Γιώργο Τσακίρη και Βασίλη Βασιλακάκη. Συνεχίζει τις σπουδές της στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Animation” του Τμήματος Γραφιστικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη της ατομική έκθεση.

Σχετικά με τα έργα:
«Στα έργα που εκθέτω με έχει απασχολήσει ιδιαίτερα ο κάναβος, το δομικό σύστημα που χρησιμοποιούν οι παραστατικοί ζωγράφοι, για να συγκροτήσουν τα αντικείμενα που θέλουν να απεικονίσουν. Ένα δομικό σύστημα υπάρχει σε οποιοδήποτε ζωγραφικό έργο είτε είναι ορατό είτε όχι. Ο κάναβος γίνεται ο ίδιος το αντικέιμενο της ζωγραφικής μου. Το τετράγωνο και οι υποδιαιρέσεις του, σε συνδυασμό με την οπτική ψευδάισθηση που προκαλεί μια έντονη πηγή φωτός -την Φωτοψία- είναι το περιεχόμενο των έργων μου.»

Κείμενο της Ελευθερίας Προφητηλιώτη:

Φωτοψία

Τα μάτια μου κλείνουν… Βλέπω εικόνες…
Μοτίβα, υφές, επαναλαμβανόμενα σχήματα ή σκιές σχημάτων, εικόνες αντικειμένων που όλο και πολλαπλασιάζονται όλο και επιταχύνουν. Όσο παρατηρώ οι εικόνες επιταχύνουν την εμφάνισή τους και αποκτούν μεγαλύτερη ταχύτητα. Τα χρώματα γίνονται πιο έντονα και με περίπλοκη κίνηση. Οι κηλίδες χρωμάτων που αιωρούνται στο κενό δημιουργούν ακανόνιστα σχήματα και νέες μορφές. Γίνονται εικόνες.
Αυτή η ενότητα έργων έχει σχέση με τις οπτικές ψευδαισθήσεις και συγκεκριμένα με την κατηγορία που όλοι την έχουν βιώσει τουλάχιστον για μια φορά στη ζωή τους. Είναι οι ψευδαισθήσεις που εμφανίζονται σε κάποιον όταν έχει ερμητικά κλειστά τα μάτια του ή όταν βρίσκεται σε χώρο που δεν υπάρχει ίχνος φωτός.

Ένα άτομο που προσπαθεί να παρακολουθήσει συνειδητά αυτή τη διαδικασία των κλειστών ματιών έρχεται μια στιγμή που εάν κοιτάξει ένα επίπεδο αντικείμενο με τα μάτια ανοιχτά και προσπαθήσει να ψάξει αυτόν τον οπτικό θόρυβο θα αντιληφθεί και θα συνειδητοποιήσει την τυχαία και αποδιοργανωμένη κίνηση σαν ένα ημιδιαφανές επικάλυμμα μπροστά από αυτό που πραγματικά φαίνεται. Μετά από άσκηση επιτυγχάνεται ένας έλεγχος πάνω σ αυτές τις νοητικές απεικονίσεις που φαίνονται με μάτια κλειστά. Χάρη στην υπναγωγική ψευδαίσθηση αυτές γίνονται γρήγορα και άμεσα ορατές. Χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια μπορεί το υποκείμενο να ασκήσει εύκολα διανοητικό έλεγχο στα μοτίβα και στις κηλίδες χρωμάτων που γίνονται άμεσα ορατά όταν έχει τα μάτια κλειστά.

Δημιουργώ τέτοιου τύπου μοτίβα σχήματα και μάζες χρωμάτων με εμφάνιση εκρήξεων ή αυλακιών φωτός στο οπτικό πεδίο και ακαριαία εξαφάνιση τους προσπαθώντας να μεταφέρω στον θεατή την εμπειρία τέτοιου είδους οπτικών ψευδαισθήσεων.

www.myro.gr
Facebook| Instagram | YouTube