Αρχίζουν οι Αγώνες: δηλώσεις Αυγενάκη, ΔΕΜΑ, Οργανωτικής Επιτροπής

Συνέντευξη Τύπου για τους ΙΙ Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες, που θα διεξαχθούν στην Πάτρα από την προσεχή Κυριακή 25 Αυγούστου έως και τις 31 τρέχοντος, παρέθεσε η Οργανωτική Επιτροπή παρουσία του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και του γενικού γραμματέα της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων, Ιάκωβου Φιλιππούση.

Το «εθνικό στοίχημα» της επιτυχίας τους, καθώς η Ελλάδα ξαναμπαίνει στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη ως οικοδέσποινα μεγάλου μεγέθους διοργανώσεων, τα πολλαπλά οφέλη για την Αχαΐα, τη Δυτική Ελλάδα και όλη τη χώρα, η σημαντικότητα της διηπειρωτικής παρουσίας 26 χωρών και πάνω από 700 αθλητών, άλλων τόσων ξένων στελεχών των αποστολών, των 1.200 εθελοντών, των ξένων επισήμων (μεταξύ των οποίων και ο Πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό), η «κληρονομιά» που θα μείνει στην πόλη όταν «σβήσουν τα φώτα» και ο απαραίτητος οικονομικός έλεγχος, κατόπιν, για το πού και πώς ξοδεύτηκε κάθε ευρώ των φορολογούμενων πολιτών ήταν ορισμένα από τα κύρια θέματα που θίχθηκαν προτού όλοι οι παριστάμενοι να καλέσουν σύσσωμες τις τοπικές κοινωνίες για να στηρίξουν και να αναδείξουν τους Αγώνες.

Αναλυτικά, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε:

«Οι ΙΙ Παράκτιοι Μεσογειακοί αγώνες είναι γεγονός. Από τις 25 και μέχρι τις 31 Αυγούστου η Πάτρα, η Αχαΐα, το Αγρίνιο, η Δυτική Ελλάδα, γίνεται το αθλητικό κέντρο της Μεσογείου:

Στην άμμο και στο νερό συναγωνίζονται, ανταγωνίζονται και συνενώνονται 26 διαφορετικές χώρες. Ενώνονται κουλτούρες και πολιτισμοί περισσοτέρων από 700 αθλητών και άλλων τόσων προπονητών, συνοδών, στελεχών των αποστολών, κριτών και διαιτητών, των περίπου 1.200 εθελοντών αλλά και των δεκάδων χιλιάδων θεατών.

Σε δύο πόλεις (Πάτρα, Αγρίνιο), σε τέσσερις μεγάλες εγκαταστάσεις, σε 10 διαφορετικούς αθλητικούς χώρους, σε 11 αθλήματα άμμου, θάλασσας και πισίνας, οι ΙΙ Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες προσδοκούμε να γράψουν ιστορία σε επίπεδο αγωνιστικών επιτυχιών αλλά και σε επίπεδο διοργάνωσης.

Οι ΙΙ Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες αποτελούν στοίχημα και η επιτυχία τους, παρά τα τόσα προβλήματα που «κληρονομήσαμε» είναι και θα είναι γεγονός.

Με τη στήριξη και την άοκνη προσπάθεια της Οργανωτικής Επιτροπής και όλων των εμπλεκομένων στους Αγώνες, κόντρα στον αδυσώπητο χρόνο, την προσεχή Κυριακή δίδεται η έναρξη στο εγχείρημα, που με εμπιστοσύνη ανέθεσε στη χώρα μας η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων. Και τους ευχαριστούμε.

Μια εμπιστοσύνη που μπορεί να κινδύνευσε στην πορεία, αλλά τελικά είμαστε βέβαιοι ότι θα σκορπίσει χαμόγελα στα πρόσωπα όλων, όταν με το καλό θα φτάσει η ώρα της τελετής λήξης.

Κι αφού λάμψει για άλλη μια φορά το Ολυμπιακό Ιδεώδες του ευ αγωνίζεσθαι, θα έρθει και η ώρα του αναγκαίου και απαραίτητου απολογισμού. Η επιτυχία των αγώνων θα ολοκληρωθεί με τον εξονυχιστικό έλεγχο για κάθε ευρώ που δαπανήθηκε,

• Για κάθε σύμβαση που υπογράφηκε ή άργησε να ετοιμαστεί.

• Για κάθε «υπερτιμολόγηση» ή αργομισθία.

• Για κάθε καθυστέρηση που έθεσε σε κίνδυνο τους αγώνες και θα εξέθετε ανεπανόρθωτα τη χώρα μας.

Τώρα όμως προηγείται η διοργάνωση. Γι’ αυτό και συγχαίρω δημόσια την Οργανωτική Επιτροπή που ανέλαβε να φέρει εις πέρας το δύσκολο αυτό εγχείρημα και που ενώ δεν είχε υπογραφεί το σχετικό ΦΕΚ, το οποίο τους ανέθετε τα καθήκοντά τους, εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται αμισθί, με αμείωτο ρυθμό, όλοι τους.

Διότι πιστεύουν σε αυτή τη διοργάνωση.

Διότι όλοι, στελέχη, εθελοντές, παράγοντες υπηρετούν την ιδέα του εθελοντισμού και του αθλητισμού. Και τους ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας.

Θέλω να βεβαιώσω κάθε πολίτη ότι η συμμετοχή του στην αθλητική γιορτή θα συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχία της, ενώ η κάθε λογής στήριξη των τοπικών φορέων θεωρώ πως είναι εκ των ων ουκ άνευ. Οι ΙΙ Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες μας αφορούν όλους. Δεν περισσεύει κανένας.

Η κυβέρνηση μας, αλλά και ο ίδιος, ως αρμόδιος για τον Αθλητισμό, θα βρεθούμε στους Αγώνες όλες τις ημέρες, να τους παρακολουθήσουμε, να τους χαρούμε και να αντιμετωπίσουμε, αν και νομίζω πως δεν θα χρειαστεί, ό,τι προβλήματα κι αν παρουσιαστούν.

Το βαθύτερο μήνυμα των αγώνων μέσα από τα όσα προέκυψαν μέχρι να φθάσουμε εδώ σήμερα είναι ότι είμαστε περήφανοι για τη χώρα μας και ότι ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε, αφήνοντας πίσω την Ελλάδα του χθες με όσα αυτή σήμαινε και προχωρώντας με ελπίδα και αισιοδοξία στην Ελλάδα του αύριο».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο γενικός γραμματέας της ΔΕΜΑ, Ιάκωβος Φιλιππούσης:

«Για τη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων είναι ευτυχής συγκυρία ότι οι Αγώνες επιστρέφουν στην Ελλάδα μετά από 28 χρόνια, γιατί η Ελλάδα είναι ένα ιστορικό και ιδρυτικό μέλος της ΔΕΜΑ. Επίσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η Ελλάδα επιστρέφει στον διεθνή χάρτη των χωρών που μπορούν να διοργανώσουν μεγάλους διηπειρωτικούς αγώνες και είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχιστεί η παράδοση να διοργανώνει η χώρα μας εξαιρετικούς αγώνες.

Οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες έχουν καταρρίψει κάθε ρεκόρ συμμετοχών. Έχουμε ρεκόρ στη συμμετοχή αθλητών, κριτών και επισκεπτών, αλλά το πιο σημαντικό για μας είναι ότι συμμετέχουν και οι 26 χώρες της Μεσογείου. Οι αγώνες θα μεταδοθούν από πολλά ξένα τηλεοπτικά δίκτυα σε συνεργασία με την κρατική τηλεόραση, αλλά το πλήρες πρόγραμμα θα μεταδοθεί και από το Olympic Channel γεγονός που λόγω της απήχησης που έχουν τα νέα ψηφιακά μέσα, θα προωθήσει τόσο τους Αγώνες αλλά και την ίδια την πόλη.

Με χαρά θα υποδεχθούμε στην Πάτρα αρχηγούς κρατών, καθώς στην Τελετή Έναρξης θα είναι ο Πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, πρωθυπουργούς, πρώην πρωθυπουργούς, μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και γενικώς το επίπεδο των ανθρώπων που θα επισκεφτούν την Πάτρα, θα είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Η Οργανωτική Επιτροπή έχει κάνει άλματα προόδου τον τελευταίο καιρό για να είναι όλα έτοιμα την ημέρα έναρξης και με πολύ πιεστικά χρονικά περιθώρια και με πολύ στενά δεδομένα για να αλλάξουν εκείνα που παρέλαβαν και να βελτιώσουν ορισμένα πράγματα, ώστε όλα να είναι έτοιμα.

Η πόλη οργανώνεται και στολίζεται, το ίδιο και οι αθλητικοί χώροι και την Παρασκευή θα έχουμε πλήρη εικόνα για τους Αγώνες.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό επειδή η χώρα μας έχει αθλητική και ολυμπιακή κουλτούρα, οι εξέδρες να είναι γεμάτες, η πόλη να στηρίξει τους αγώνες και να δούμε τους πρωταγωνιστές των αγώνων, τους αθλητές.

Θα είναι περίπου 1000 σε 11 αθλήματα, ενώ θα υπάρχει και ένα άθλημα επίδειξης το Aqua Walking. Όλα αυτά τα πράγματα δεν γίνονται εύκολα, χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά.

Τα αθλήματα της παραλίας είναι ένα καινούργιο πρότζεκτ αγώνων και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πριν από λίγες ημέρες το Σαν Ντιέγκο δεν κατάφερε να διοργανώσει και παραιτήθηκε από τους Παγκόσμιους Παράκτιους Αγώνες και για όλους που γνωρίζουν αθλητισμό, το να μην γίνονται αγώνες στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι κάτι συνηθισμένο.

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό και δεν το κάνω για τετριμμένους λόγους, γιατί από το πρώτο 24ώρο της ανάληψης των καθηκόντων του, ασχολήθηκε με τους Μεσογειακούς Αγώνες της Πάτρας.

Αφουγκράστηκε τα προβλήματα, έδειξε τεράστια αντανακλαστικά για την εθνική πρόκληση να διοργανώσει σωστά η Ελλάδα τους Αγώνες και να επιστρέψει στον χάρτη και είμαστε ευχαριστημένοι που θα βρίσκεται στην Πάτρα και θα παρακολουθήσει τη συνεδρίαση της ΔΕΜΑ στις 24 Αυγούστου και την επόμενη την Τελετή Έναρξης.

Κλείνοντας θέλω να πω ότι η Πάτρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον αθλητισμό της Μεσογείου, γιατί στις 24 του μηνός θα αναδειχθεί η διοργανώτρια πόλη των Μεσογειακών Αγώνων του 2026».

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Πάτρα 2019», Νίκος Παπαδημάτος, επισήμανε:

Από τις αρχές Αυγούστου μετά τις Κοινοβουλευτικές Εκλογές, η ηγεσία του Υπουργείου Αθλητισμού μας εμπιστεύτηκε και μας διόρισε σαν Οργανωτική Επιτροπή με εμένα πρόεδρο για την εκτέλεση των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων στην Πάτρα.

Είναι γεγονός ότι σε αυτό το οδοιπορικό μέχρι σήμερα τα προβλήματα ήσαν πάρα πολλά , ένα ένα όμως λυνόταν χάρις στο πείσμα, στην εργατικότητα αλλά και στο ρομαντισμό όχι μόνο των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής αλλά και όλων των εργαζομένων και όλων των εθελοντών στους οποίους αισθάνομαι την ανάγκη δημοσίως να απευθύνω ένα μεγάλο μπράβο και ένα μεγάλο ευχαριστώ στο όνομα και του αθλητικού ιδεώδους, και της διοργάνωσης των αγώνων για την πόλη μας αλλά παράλληλα και στο όνομα της Ελλάδας γενικότερα καθώς μέσα από την επιλογή της Πάτρας ως διοργανώτριας των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων υπάρχει μια εθνική δέσμευση προς την Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων ότι οι Αγώνες θα διεξαχθούν.

Αυτή τη στιγμή όλα τα έργα υποδομής βρίσκονται στην τελική τους φάση. Οι χώροι που θα διεξαχθούν οι αγώνες είναι τρεις περιοχές στην πόλη της Πάτρας.

Ο κύριος χώρος είναι η περιοχή που βρίσκεται το κολυμβητήριο του ΝΟΠ και εκεί είναι τα περισσότερα άπω τα γήπεδα για τη διεξαγωγή των αγώνων. Μια δεύτερη εστία αγώνων είναι η περιοχή που εμείς οι πατρινοί αποκαλούμε «Πλάζ».

Παράλληλα είναι και στο «Πεπανός» το Κολυμβητήριο της Πάτρας ενώ θα διεξαχθούν αγώνες θαλασσίου σκι στην λίμνη Στράτου στο Αγρίνιο.

Η κοπιώδης αυτή προσπάθεια τελικό συμπέρασμα έχει και τελικό σύνθημα ότι το στοίχημα κερδήθηκε στο να γίνουν οι αγώνες.

Προχωράμε λοιπόν με αυτή την πίστη, καταγράφουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες και επιλύουμε τα τελευταία προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν σε ότι αφορά τη διεξαγωγή των αγώνων και θεωρώ ότι με αφετηρία την Κυριακή που είναι η τελετή έναρξης και με τέλος την τελετή λήξης αυτοί οι αγώνες θα στεφθούν με επιτυχία για την πόλη μας που έχει ανάγκη να πάρει το θετικό πρόσημο από τη διεξαγωγή τους λόγω ιστορικού.

Η πατρίδα μας θα βγει κερδισμένη και με ένα χειροκρότημα ευχαριστίας από όλους όσοι θα βρεθούν στην πόλη μας.
Εμείς σαν πόλη είμαστε υποχρεωμένοι και δουλεύουμε για αυτό, ώστε πέρα από το αθλητικό πλαίσιο όλες οι υπηρεσίες που μπορεί να παρέχονται σε ανθρώπους που έρχονται και φιλοξενούνται στην Πάτρα που έχει στίγμα φιλοξενίας θετικό να είναι σε υψηλό επίπεδο και όλοι να μπορέσουν να αισθανθούν φιλικό και φιλόξενο το περιβάλλον και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ευχαριστημένοι για αυτό που βίωσαν.

Ένα από τα πρώτα μελήματα μας είναι με την ολοκλήρωση των αγώνων, οι υποδομές που διαμορφώθηκαν μέχρι σήμερα για την εκτέλεση τους να μείνουν, όσο το δυνατόν περισσότερες, στην πόλη μας. Κατασκευάζονται με κόπο, με δημόσιο χρήμα και πολλές φορές σε πολύ ψηλό μέγεθος. Αποτελούν την αφετηρία ώστε σε βάθος χρόνου να αποτελέσουν το κύτταρο για αθλητικές δραστηριότητες διεθνούς εμβέλειας και στα συγκεκριμένα αθλήματα και παράλληλα να εκσυγχρονίσουμε και να εμπλουτίσουμε όποιες άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις έχουμε στην Πάτρα που σαν μητροπολιτικό κέντρο της νοτιοδυτικής Ελλάδας τις έχει ανάγκη όπως και η ευρύτερη περιοχή και οι όμοροι νομοί και η ενδοχώρα της Αχαΐας.

Και προς αυτή την κατεύθυνση ευχαριστούμε τον υφυπουργό αθλητισμού κ. Αυγενάκη ο οποίος και κοινωνός έχει γίνει αυτών των θεμάτων και την πρόθεση και διάθεση έχει να είναι αρωγός προς αυτή την κατεύθυνση μιας και-χωρίς να έχω τη διάθεση αντιπολιτευτικής τοποθέτησης καθώς τώρα προέχουν οι αγώνες, έχουν μείνει ανοιχτά ζητήματα από την προηγούμενη Κυβέρνηση με δεσμεύσεις.

Το κράτος όμως και η Ελληνική Πολιτεία έχει συνέχεια και αυτές οι δεσμεύσεις θέλουμε και παρακαλούμε την καινούργια ηγεσία του υπουργείου και την Κυβέρνηση στο βαθμό που οι δυνατότητες το επιτρέπουν, να υλοποιηθούν.
Ολοκληρώνοντας απευθύνω ένα κάλεσμα στους πολίτες της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής να είναι παρόντες στους αγώνες. Το εισιτήριο είναι στην συμβολική τιμή των πέντε ευρώ, στην τελετή έναρξης είναι μέχρι 10 ευρώ, υπάρχουν τα μειωμένα για παιδιά, τρίτεκνους, πολύτεκνους, ΑΜΕΑ. Ο στόχος μας είναι όλος ο κόσμος να δει τους αγώνες και θα είμαστε ιδιαίτερα επιμελείς στην είσοδο για αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.
Οι αγώνες θα διεξαχθούν με επιτυχία. Θα βγάλουμε ασπροπρόσωπη την πόλη μας, το υπουργείο, και την πατρίδα μας και παράλληλα πιστεύω πως θα μιλήσουμε και για άλλες αθλητικές δραστηριότητες διεθνούς εμβέλειας στην Πάτρα».
Τις τοποθετήσεις ολοκλήρωσε ο βετεράνος διεθνής πολίστας και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, Μιχάλης Κουρέτας:
«Από την πρώτη ημέρα που έγινε ο ορισμός της νέας οργανωτικής επιτροπής, είχαμε μια ιερή υποχρέωση απέναντι στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας, στις οικογένειες μας, σε αυτούς με τους οποίους ζούμε καθημερινά το κάθε πρόβλημα, να δουλέψουμε άοκνα και μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματος μας, για να μπορέσουμε να έχουμε έναν κοινό στόχο και πορεία: να πετύχουν οι αγώνες.
Υπήρξαν πάρα πολλοί που μας πολέμησαν και μας πολεμούν ακόμα. Καθημερινά εμείς δίνουμε τον αγώνα μας να διαψεύσουμε αυτές τις Κασσάνδρες και να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για την πόλη και την Ελλάδα. Είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στους εαυτούς μας να το κάνουμε πράξη. Και αυτό αποτελεί μονόδρομο για εμάς. Να διεξαχθούν οι 2οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο και θετικό πρόσημο για όλους.

Η Ελλάδα αποτελεί την κοιτίδα του Ολυμπισμού, σαν την κοιτίδα της Δημοκρατίας. Για πάρα πολλά χρόνια ήταν έξω από το παιχνίδι του αθλητικού γίγνεσθαι. Αυτή η διοργάνωση μας έδωσε τη δυνατότητα να βροντοφωνάξουμε ότι η Ελλάδα είναι εδώ.

Η Πάτρα είναι εδώ.

Η Ελλάδα αλλάζει. Αλλάζει πρόσωπο, αλλάζει κατεύθυνση, είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε και να υπερασπιστούμε τις μεγάλες προκλήσεις.

Ο αθλητισμός είναι ίσως η πιο σημαντική έκφανση της ζωής και της καθημερινότητας μας καθώς έχει αναφορά και στην πολιτική, την οικονομία, την ιστορία, παντού. Αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας που μας ενδιαφέρει όλους.

Και αυτό θα προσπαθούμε πάντα να το περάσουμε ως μήνυμα στην νέα γενιά και σε όλους τους ανθρώπους.
Δίνουμε μια πολύ μεγάλη μάχη με τον χρόνο να καταφέρουμε να κάνουμε πράξη αυτό που πριν λίγο καιρό φαινόταν αδύνατο.

Σε αυτό πρέπει να πω και εγώ εκπροσωπώντας τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής ένα μεγάλο ευχαριστώ τόσο στην Ελληνική Κυβέρνηση όσο και στον υπουργό κ.Αυγενάκη που από το πρώτο δευτερόλεπτο ήταν κοντά μας.

Αυτό μας έδωσε ίσως την μεγαλύτερη χαρά γιατί το να ανατίθεται σε εμάς μια τέτοια διοργάνωση μόνο χαρά και μεγάλη ευθύνη μπορεί να μας δίνει.

Και επειδή δεν κάνουμε ποτέ πίσω δεχθήκαμε με μεγάλη ικανοποίηση αυτό το μεγάλο βάρος και ευθύνη που μας ανατέθηκε από τον υπουργό.
Για πρώτη φορά σε επαρχιακή πόλη ανατίθεται μια τέτοια μεγάλη διοργάνωση. Αυτό είναι το πιο σημαντικό να δώσουμε την εικόνα σε όλο το αθλητικό γίγνεσθαι ότι μπορούμε να διοργανώσουμε τέτοια μεγάλα event.

Μια τέτοια διοργάνωση με πολλά αθλήματα και εγκαταστάσεις αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση για την πόλη και τη χώρα. Σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο που προσπαθούμε να αλλάξουμε και να ανοίξουμε καινούργιες διαδρομές και μια νέα ρότα για τη χώρα μας.
Η διοργάνωση αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για όλους. Διαμορφώνονται συνθήκες και πρότυπα για τις νέες γενιές»

• Χρυσοί χορηγοί των ΙΙ Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων Πάτρα 2019 είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια και ο ΟΠΑΠ.