Από τον όψιμο ρομαντισμό… στον 21ο αιώνα

Γιώργος Κωνσταντίνου: Οι άνθρωποι και τα αστέρια

Ένα διαφορετικό ρεσιτάλ πιάνου, με ένα ατμοσφαιρικό πρόγραμμα που έχει ως βάση του την Herma του Ιάννη Ξενάκη, θα απολαύσουμε στις 8 Απριλίου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από τον Γιώργο Κωνσταντίνου (aka TaRaM).
Ο γνωστός και διακεκριμένος πιανίστας κατασκευάζει κι ερμηνεύει ένα καλειδοσκόπιο από μουσικά σπαράγματα που μιλούν για τους ανθρώπους και τα αστέρια. Μουσικές εξωτικές και οικείες πλέκονται, μεταμορφώνονται κι εξελίσσονται σε μια αναζήτηση της ουσίας του ελάχιστου και του μέγιστου, του ταπεινού και του μεγαλειώδους, του απολύτως κοντινού και του απείρως μακρινού.

Ο πυρήνας αυτής της διαρκώς μεταβαλλόμενης μουσικής ύλης είναι η Herma του Ιάννη Ξενάκη, ένα πλέγμα πάνω στο οποίο εξυφαίνονται σπαράγματα από τα Νυχτερινά του Σοπέν αλλά και άλλα μουσικά θραύσματα σαν ουράνια σώματα σε ένα ισοτροπικό σύμπαν.
Τα όρια αυτού του μουσικού σύμπαντος είναι τα όρια της ανθρώπινης νοσταλγίας για το άπιαστο και τα αέναο και σκιαγραφούνται από μουσικές του Λιστ, του Λίγκετι και του Τακεμίτσου, οι οποίες γεννιούνται και χάνονται μέσα στη σιωπή.

Ο Γιώργος Κωνσταντίνου σπούδασε στην Ακαδημία Liszt της Βουδαπέστης με καθηγητές όπως ο Ferenc Rados και ο Andras Kemenes. Σήμερα μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού διδάσκοντας και ερμηνεύοντας έργα κυρίως του σύγχρονου ρεπερτορίου – μουσική Ελλήνων συνθετών του 20ού αιώνα όπως των Σκαλκώτα, Σισιλιάνου, Κουμεντάκη, καθώς και τα σπουδαία έργα της ουγγρικής και ρωσικής πιανιστικής φιλολογίας από τον Liszt και τον Scriabin έως τον Ligeti, τον Kurtag και τον Schedrin. Δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις σχέσεις και την αλληλεπίδραση των τεχνών δημιουργώντας συχνά παραστάσεις που συνδυάζουν τη μουσική, τον λόγο και την εικόνα. Περιοδεύει συχνά στο εξωτερικό δίνοντας ρεσιτάλ και συμπράττοντας με σημαντικούς μουσικούς και ορχήστρες. Από το 2003 διοργανώνει το διεθνές καλοκαιρινό πολιτιστικό φεστιβάλ «Κοχύλια» στη Βόρεια Εύβοια.

Δευτέρα 8 Απριλίου 2019
Έναρξη: 21:00
Χώρος: Μ2 – Φουαγιέ
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

Με την παράκληση να μεταδοθεί, να αναρτηθεί ή να δημοσιευθεί