Από την ποίηση… στη Μελοποίηση

Γράφει ο Χρήστος Κατσίδης Σπουδαστής μουσικός

Η ποίηση ανέκαθεν αποτελούσε τρόπο έκφρασης συναισθημάτων, ιδεών και απόψεων. μέσω των ποιημάτων δίνεται η δυνατότητα να αντικατοπτριστεί η πραγματικότητα..

Καταστάσεις που βιώνει ο άνθρωπος όπως η χαρά, η θλίψη. Είναι ο τρόπος να δούμε τη ζωή μέσα από άλλα μάτια τα μάτια του ποιητή.

Ωστόσο όταν συνδυαστεί με τη μουσική μπορεί να δημιουργηθεί μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Όταν το ποίημα μελοποιηθεί τότε επιτυγχάνεται η επικοινωνία μεταξύ ποιητή-μουσικού – κοινού. Κάθε ποιήμα αντανακλά τον βαθύτερο ψυχισμό του ποιητή και η μουσική που θα το ντύσει θα πρέπει να πλησιάζει ακριβώς το νόημα του. Η μελοποίηση των ποιημάτων ωστόσο έχει ένα βασικό κανόνα και δεν είναι άλλος από την πλήρη κατανόηση του ποιήματος από τον μουσικό. Όταν καταφέρει ο μουσικός να διεισδύσει στη σκέψη του ποιητή τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ όμορφο.

Η μουσική αποτελεί τρόπο έκφρασης συναισθημάτων, σκέψεων και η ποίηση το ίδιο οπότε όταν ενωθεί ο λόγος με τη μελωδία τότε δεν θα έχει επιτευχθεί επικοινωνία μόνο μεταξύ ποιητή και μουσικού, αλλά και μεταξύ αυτών των δύο και του κοινού στο οποίο θα περάσει το μήνυμα του ποιήματος, της μελοποίησης.