Το Δημοτικό Ωδείο Πυλαίας- Χορτιάτη, το American – Israeli Cultural Foundation (supported by Stavros Niarchos Foundation) και η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία be artive, σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και το σύνολο μουσικής δωματίου Israeli Chamber Project διοργάνωσαν ανοιχτή πρόσκληση (open call) σε νέους μουσικούς δημιουργούς.
Σε συνέχεια της χθεσινής συνεδρίασης η επιτροπή κατέληξε με ομόφωνο αποτέλεσμα στους 4 επιτυχόντες συνθέτες, των οποίων τα έργα θα ερμηνευθούν από το σύνολο μουσικής δωματίου Israeli Chamber Project τον Μάρτιο. Επίσης οι συνθέτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας τα έργα τους με το σύνολο μουσικής δωματίου Israeli Chamber Project παρακολουθώντας και παρεμβαίνοντας στις πρόβες, ενώ παράλληλα το εργαστήριο θα είναι ανοιχτό και για όλους τους συνθέτες και μουσικούς που θέλουν να το παρακολουθήσουν.
Τα ονόματα των τεσσάρων επιτυχόντων με αλφαβητική σειρά
Ντόβας Χρίστος με το έργο Aurora για φλάουτο, κλαρινέτο, βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο
Παπαϊωάννου Ορέστης με το έργο dream| breathe για φλάουτο, κλαρινέτο, βιολοντσέλο, και πιάνο.
Πειστικός Μενέλαος με το έργο A glimpse of Autumn για φλάουτο, κλαρινέτο, βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο. Κωνσταντίνος Χαλιάσας με το έργο Neptune για φλάουτο, κλαρινέτο, βιολί, βιολοντσέλο, πιάνο
Ο αριθμός των υποψηφιοτήτων ήταν υψηλός καθώς επίσης και το επίπεδο των συνθέσεων, γεγονός που χαροποίησε ιδιαίτερα την επιτροπή.
Δεκαεπτά υποψηφιότητες κατατέθηκαν από Έλληνες και Κύπριους συνθέτες/συνθέτριες ηλικίας 20-32 ετών, οι οποίοι υπέβαλαν έργα επιλέγοντας ένα σύνολο τριών έως πέντε ερμηνευτών με τα ακόλουθα όργανα: φλάουτο( ή piccolo φλάουτο/ένας ερμηνευτής), κλαρινέτο( η κλαρινέτο μπάσο/ένας ερμηνευτής), βιολί, τσέλο, πιάνο.
Οι συμμετοχές για την ανοιχτή πρόσκληση και το εργαστήριο είναι ΔΩΡΕΑΝ στο πλαίσιο υποστήριξης για τους Νέους Δημιουργούς και Ερμηνευτές.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Δημοτικού Ωδείου Πυλαίας-Χορτιάτη. https://www.odio-pilaia-hortiati.com/
Η επιτροπή αξιολόγησης των έργων
α) Tibi Cziger (μουσικός του Israeli Chamber Project),
β) Talia Amar (συνθέτρια, διδάσκουσα στην Ακαδημία Μουσικής και Χορού της Ιερουσαλήμ),
γ) Ερατώ Αλακιοζίδου (πιανίστα, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Πυλαίας – Χορτιάτη),
δ) Ιωσήφ Παπαδάτος (Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών),
ε) Βασίλης Κίτσος (Συνθέτης – Μουσικολόγος).
Λίγα λόγια για τους συνθέτες
Ντόβας Χρίστος
Ο Χρίστος Ντόβας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1989. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά και πιάνο στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο Ωδείο Αθηνών. Είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. και της Τάξης Σύνθεσης του Χρήστου Σαμαρά. Σπούδασε (υπότροφος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση) σε μεταπτυχιακό επίπεδο Σύνθεση στο Lund University της Σουηδίας με καθηγητή τον Luca Francesconi. Εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή με υποτροφία του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. (επιβλέπων καθηγητής, Χρήστος Σαμαράς). Οι συνθέσεις του, για τις οποίες διακρίθηκε σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο, περιλαμβάνουν μουσική για ορχήστρα, χορωδία, σόλο όργανα, μουσική δωματίου, ηλεκτρακουστική μουσική, μουσική για θέατρο και για σύγχρονο χορό. Πολλές από αυτές έχουν παιχτεί από μουσικά σύνολα και ορχήστρες στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως: Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών (GR), Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης (GR), Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής (GR), κουαρτέτο L’ Anima (GR), Helsingborg Symphony Orchestra (SE), Uppsala Chamber Orchestra (SE), Aarhus Sinfonieta (DK), Mimitabu (SE), Kreutzer Quartet (UK), Musica Vitae (SE) κ.ά. Έχει βραβευτεί για τις συνθέσεις του από την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών στους διαγωνισμούς σύνθεσης στη Μνήμη Δ. Δραγατάκη (7ος και 8ος: Α’ Βραβείο, 4ος: Β’ Βραβείο) και στη Μνήμη Γιάννη Α. Παπαϊωάννου (15ος: Α’ Βραβείο, 12ος: Β’ Βραβείο). Το 2014 και το 2016 διακρίθηκε στο Νορδικό Φεστιβάλ Νέων Συνθετών «Ung Nordisk Musik Festival». Ήταν, επίσης, φιναλίστ στον Σκανδιναβικό Διαγωνισμό Σύνθεσης για Ορχήστρα «Uppsala Composition Competition 2014». Έργα του έχουν μεταδοθεί από την Κρατική Σουηδική Ραδιοφωνία «Sveriges Radio P2» και έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις του Πανεπιστημίου του Λούντ «Lund University Editions». Διδάσκει ανώτερα θεωρητικά και πιάνο στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας Θεσσαλονίκης και στο Δημοτικό Ωδείο Πυλαίας – Χορτιάτη, θεωρία της μουσικής και θεατρικό τραγούδι στην Ανώτερη Δραματική Σχολή και στα θεατρικά εργαστήρια Ανδρέας Βουτσινάς και διευθύνει τη χορωδία Σ.Α. North College. Από το 2020 είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.
Παπαϊωάννου Ορέστης
Ο Ορέστης Παπαϊωάννου γεννήθηκε το 1993 στη Σητεία και µμεγάλωσε στην Έδεσσα. Ξεκίνησε τις µμουσικές του σπουδές στο Ωδείο Δήμου Έδεσσας, Νέο Ωδείο Έδεσσας και Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στα ανώτερα θεωρητικά, κλαρινέτο, και µμουσική δωματίου. Συνέχισε µε ακαδημαϊκές σπουδές στη Σύνθεση στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (τάξη Χρήστου Σαμαρά), Μεταπτυχιακό και Konzertexamen στην Ακαδημία του Λούµπεκ (τάξη Dieter Mack). Από το 2019 είναι υποψήφιος διδάκτορας στην Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου του Αμβούργου ως υπότροφος της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD). Έχει αποσπάσει Πρώτα Βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς σύνθεσης, όπως οι “Penderecki” στην Κρακοβία, «Σύγχρονης µμουσικής» στη Βαϊµάρη, “Α. Dvorak” στην Πράγα, «Γιώργος Σισιλιάνος» στην Αθήνα, «Φεστιβάλ Μπραµς» στο Λούµπεκ, και υπήρξε φιναλίστ στους “Toolbox percussion” στο Χονγκ Κονγκ, “TONALi” στο Αμβούργο, “Citta di Udine”, κ.α. Έργα του έχουν εκτελεστεί σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες από σύνολα όπως οι Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Συµφωνική του Αμβούργου, Ensemble Handwerk, Lux:NM, Quasars Ensemble, Praga Sinfonietta, MHLübeck Orchester, MotoContrario και Preart κι έχουν µμεταδοθεί τόσο από το ελληνικό, όσο και από το γερμανικό κρατικό ραδιόφωνο. Η νέα του Όπερα “The Fall of the House of Commons” σε λιμπρέτο Αλέξανδρου Λούντζη και Ορφέα Απέργη θα κάνει πρεμιέρα στο Αμβούργο την άνοιξη του 2022.
Πειστικός Μενέλαος
Ο Μενέλαος Πειστικός (22 Αυγούστου, 1995) είναι συνθέτης και πιανίστας. Ξεκίνησε να παίζει πιάνο και να συνθέτει μουσική στην ηλικία των 15 ετών. Τα τελευταία 7 χρόνια, σπούδασε Σύνθεση με τον καθηγητή Άλτιν Βολάι, ο οποίος -ως μέντορας του- είχε καταλυτική επίδραση στη μέχρι τώρα καλλιτεχνική του πορεία. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Μενέλαος είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στο University of Toronto όπου έγινε δεκτός -με πλήρη υποτροφία διδάκτρων- στο διετές πρόγραμμα Master’s in Composition υπό την καθοδήγηση του νέου του μέντορα και συνθέτη Χρήστου Χατζή. Συγκεκριμένα, είναι αποδέκτης των υποτροφιών Nikos Evdemon Graduate Scholarship και University of Toronto Fellowship. Ο Μενέλαος είναι επίσης απόφοιτος του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, από το οποίο έχει πάρει τα Πτυχία Αντίστιξης και Φούγκας με τον καθηγητή Κώστα Τσούγκρα, με τον οποίο συνεχίζει ταυτόχρονα και στο Δίπλωμα Σύνθεσης, και το Πτυχίο Πιάνου με την καθηγήτρια Βικτωρία Βικτωράτου. Έχει επίσης σπουδάσει Πιάνο και Τεχνική Αλεξάντερ με τον καθηγητή Χρήστο Νούλη, Μουσική Δωματίου με την καθηγήτρια Ερατώ Αλακιοζίδου, και Πτυχίο Αρμονίας με τον καθηγητή Θάνο Σταθώρη. Το Φεβρουάριο του 2019, ο Μενέλαος διακρίθηκε στον παγκόσμιο διαγωνισμό σύνθεσης 7th Molinari String Quartet Composition Competition που διεξήχθη στο Μόντρεαλ του Καναδά, κερδίζοντας το 3ο Βραβείο και το 1ο Βραβείο Κοινού για το έργο του για κουαρτέτο εγχόρδων For Sun’s Light. Το Δεκέμβριο του 2018, διακρίθηκε στον παγκόσμιο διαγωνισμό σύνθεσης 4th Opus Dissonus International Composition Competition for solo piano για το έργο του για σόλο πιάνο On the Vision and the Riddle. Πέρα από την Ελλάδα, η μουσική του έχει ερμηνευτεί στον Καναδά, την Πορτογαλία, την Κροατία, την Ιταλία, την Κύπρο και τη Βραζιλία. Εκτελέσεις των έργων του περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, μουσικά σχήματα όπως το καναδέζικο Κουαρτέτο Εγχόρδων Quatuor Molinari, τους Hermes Duo, και ερμηνευτές όπως τους σολίστ Ερατώ Αλακιοζίδου, Αλέξη Θεοφύλακτου, Μαριλένα Λιακοπούλου, Younggun Kim και Artur Cimirro. Ο Μενέλαος έχει επίσης συμμετάσχει σε workshops και masterclasses σύνθεσης με συνθέτες όπως ο John Psathas και η Ana Sokolovic. Η μουσική του εμπνέεται από μια τεράστια γκάμα μουσικών ιδιωμάτων, από τη μουσική της Αναγέννησης και του Μπαρόκ μέχρι τη σύγχρονη κλασσική και κινηματογραφική μουσική, όπως και από την Ελληνική παραδοσιακή μουσική μέχρι την Ιαπωνική και ιδιαιτέρως την μουσική Gamelan της Ινδονησίας. Ένα ακόμα πολύ βασικό στοιχείο στην πλειονότητα των συνθέσεων του, είναι η επιρροή από άλλα είδη Τέχνης, όπως οι εικαστικές τέχνες, η λογοτεχνία, η φιλοσοφία, η ποίηση και η φωτογραφία, ιδιαίτερα επηρεασμένος από τα έργα του Πλάτωνα, του Αλμπέρ Καμύ, του Φρίντριχ Νίτσε, του Έντουαρντ Χόππερ και του Κλώντ Μονέ. Ο Μενέλαος είναι επίσης απόφοιτος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Χαλιάσας Κωνσταντίνος
O Κωνσταντίνος Χαλιάσας (1992), είναι απόφοιτος (κατεύθυνση Σύνθεσης) και υποψήφιος Διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού στη σύνθεση μουσικής για κινηματογράφο και θέατρο (Ιόνιο Πανεπιστήμιο). Όλες οι ταινίες του έχουν προβληθεί και βραβευθεί σε διεθνή φεστιβάλ (Austin international Film Festival, Seoul iysff, Belgrade qff, Φεστιβάλ Δράμας, Νύχτες Πρεμιέρας…). Έχει συνθέσει έργα για ορχήστρα, τα οποία παρουσιάστηκαν, στα πλαίσια εκδηλώσεων, στο Μέγαρο μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε στο Sarajevo Film Festival, ως Sarajevo Talent για το 2018, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Berlinale (Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου). Έχει εργαστεί ως συνθέτης σε μεγάλου μήκους ταινίες και σε τηλεοπτικά προγράμματα (ΕΡΤ)