Απέναντι από τους Παξούς

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ

Την αποκαλούν «Πριγκίπισσα του Ιονίου», γιατί είναι γοητευτική, μοναδική, μυστηριώδης, με μακραίωνη ιστορία και ποικίλες φυσικές ομορφιές. Είναι παραθαλάσσια κωμόπολη που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Πρέβεζας. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 139 μ. και φτάνει έως τα παράλια του Ιόνιου Πελάγους. Έχει πληθυσμό περίπου 2.500 κατοίκους.

Μιλάω για την Πάργα, αυτό το απίστευτο παραδεισένιο μέρος που είναι ιστορική έδρα του δήμου Πάργας και αποτελεί οικονομικό, εμπορικό και τουριστικό κέντρο της περιοχής.

Ο δήμος Πάργας ανήκει στο νομό Πρέβεζας και βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Ηπείρου, κοντά στον ποταμό Αχέροντα. Απέχει περίπου 68 χιλιόμετρα από την Πρέβεζα και 40 χιλιόμετρα από την Ηγουμενίτσα και έχει απέναντι της τα γραφικά νησιά των Παξών και Αντίπαξων. Έχω πάει και αν εσείς δεν έχετε καταφέρει ακόμα, σας προκαλώ να το κάνετε… Με το που φτάνεις εκεί νιώθεις πως βρίσκεσαι σε νησί. Το τοπίο όπως το βλέπετε στις φωτογραφίες και καλύτερο. Τόσο μαγικό, με τα ψηλά δέντρα και τις ελιές, τα γαλαζοπράσινα νερά και το ωραίο φαγητό, είναι ο απόλυτος προορισμός για ήρεμες, μαγικές διακοπές! Θυμάμαι πως όταν έκανα τη βόλτα μου στο λιμάνι και χαζεύοντας αυτά τα τόσα παραδοσιακά σπίτια με την μεγάλη ιστορία και την επτανησιακή αρχιτεκτονική, μου θύμισαν πίνακα ζωγραφικής.

Η Πάργα τους Καλοκαιρινούς μήνες συνδέεται καθημερινά μέσω ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τους Παξούς και τους Αντίπαξους. Επίσης συνδέεται με την Αμμουδιά (χωριό του νομού Πρέβεζας), την Κέρκυρα και την Λευκάδα.

Οι πιο γνωστές παραλίες

Εντός του Δήμου της Πάργας υπάρχουν αρκετές και διαφορετικές παραλίες και κόλποι. Τους νεότερους χρόνους χρησίμευαν ως λιμάνια ή αγκυροβόλια για τη ναυσιπλοΐα και βοήθησαν να γίνει το εμπορικό κέντρο που ήταν. Σήμερα έχουν συμβάλει σημαντικά στην εξέλιξη της πόλης και της περιοχής σαν τουριστικός προορισμός. Συγκεκριμένα εντός της πόλης της Πάργας είναι το Κρυονέρι που αντικρίζει το Νησάκι της Παναγίας. Στο κέντρο απέναντι από την παραλία δεσπόζει μια μικρή ψηλή βραχονησίδα που οι ντόπιοι την ονομάζουν Σκορδά. Δίπλα ακριβώς προς τα ανατολικά βρίσκεται το Πίσω Κρυονέρι μια μικρή παραλία επίσης εντός του οικισμού της Πάργας που περιστοιχίζεται από ψηλούς βράχους. Υπάρχει ακόμα ο Βάλτος, το Σαρακήνικο, ο Λίχνος, ο Αϊ Γιαννάκης κ.α.

Τι θα φάμε;

Υπάρχουν από κυριλέ εστιατόρια μέχρι ψαροταβέρνες και ψησταριές, αλλά…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ τη συνέχεια εδώ: https://bit.ly/3xSBKnS