Αν ζούσε θα γινόταν 73 ετών

Αλέξανδρος Ωνάσης: Πέθανε στα 25 του.

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Ο Αλέξανδρος Ωνάσης γεννήθηκε στις 30 Απριλίου του 1948 και ήταν γιος του εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση και της Τίνας Λιβανού. Είχε αναλάβει τη γενική διεύθυνση της “Ολυμπιακής Αεροπλοΐας”, μόνο που δεν μπόρεσε να χαρεί τη ζωή του. Ένα δυστύχημα την διέκοψε στον αέρα την στιγμή της απογείωσης…

Ο Αλέξανδρος Ωνάσης γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και ναι μεν πέρασε ξένοιαστα παιδικά χρόνια, αν και οι σχέσεις του με τον πολυάσχολο και διάσημο πατέρα του δεν ήταν πάντα οι καλύτερες δυνατές. Αγαπούσε πολύ τη μητέρα και δεν είδε με καλό μάτι τον χωρισμό των γονιών του και τον γάμο του πατέρα του με την Jackie.

Μεγαλώνοντας το πάθος του ήταν η ταχύτητα και τα ακριβά σπορ αυτοκίνητα και μεγάλος του έρωτας η κατά 16 χρόνια μεγαλύτερή του Fiona Campbell (πρώην σύζυγος του Βαρόνου Thyssen), Βρετανίδα μοντέλο, γεννημένη στην Νέα Ζηλανδία. Μετά τον χωρισμό της από τον Βαρόνο, ήταν σχεδόν καθημερινά στα πρωτοσέλιδα των κοσμικών εφημερίδων και περιοδικών. Ο Αλέξανδρος είχε πάθει πλάκα μαζί της.

Ο πατέρας του ποτέ δεν ενέκρινε αυτή τη σχέση και προσπάθησε με κάθε μέσο να τη διαλύσει. Ο Αρίστος είχε ιδιαίτερη αδυναμία στον Αλέξανδρο και από μικρό τον έπαιρνε συχνά μαζί του στις δουλειές για να τον «ψήσει» και να τον βάλει από νωρίς στις επιχειρήσεις. Και επειδή ήταν λάτρης των αεροπλάνων, ο Ωνάσης τον έβαλε να αναλάβει τη γενική διεύθυνση της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας. Ο ίδιος ο Αλέξανδρος έλεγε στους δημοσιογράφους: “Ζω όταν βρίσκομαι ψηλά στον ουρανό”. Επίσης είχε πει: “Εάν δεν ήμουν ο γιος του Ωνάση, θα ήθελα να είμαι αεροπόρος”.

Η μοιραία μέρα για τον νεαρό Ωνάση υπήρξε η Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 1973. Το αεροπλάνο που πιλοτάριζε, ένα αμφίβιο «Πιάτζιο 136», κατέπεσε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του. Ο Αλέξανδρος τραυματίστηκε βαριά και οι δύο συνεπιβάτες του ελαφρότερα. Διακομίστηκε στο ΚΑΤ.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης γιόρταζε τα γενέθλια του στην Νέα Υόρκη και μόλις έμαθε το θλιβερό μαντάτο…

Η συνέχεια εδώ: