Αντώνης Καραγιάννης: “Σκηνοθεσία είναι η αφήγηση μιας ιστορίας με τα μάτια του σκηνοθέτη. Η σκηνοθεσία είναι το προσωπικό μου καταφύγιο”

Ο σκηνοθέτης θεάτρου, τηλεόρασης και κινηματογράφου, Αντώνης Καραγιάννης “τοποθετείται” με τις απαντήσεις του στη δημοσιογραφική ομάδα του polismagazino.gr

“Φέτος, η παράσταση που σκηνοθέτησα στο θέατρο ΣΟΦΟΥΛΗ, «Το παλτό», απέσπασε 5 βραβεία – που ήταν και τα περισσότερα – από την κριτική επιτροπή των 10ων Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης”

Σε ποια ηλικία ανακαλύψατε ότι θέλετε να γίνετε σκηνοθέτης; Πάντοτε οι σκέψεις μου ήταν απίστευτα πολλές και πολυδιάστατες. Τολμώ να πω πως το μυαλό μου δεν «ξεκουράζεται» παρά μόνο στον ύπνο. Σκέφτομαι συνέχεια. Όλες τις ώρες και κάθε στιγμή. Από μικρός διάβαζα, παρατηρούσα ανθρώπους και καταστάσεις και κάθε φορά αναρωτιόμουν τι εξέλιξη θα είχε μια ιστορία αν άλλαζε μια συνθήκη. Έπλαθα ιστορίες στο μυαλό μου και τις αφηγούμουν – πάντα νοητά – στον εαυτό μου. Θα έλεγα πως ήμουν σκηνοθέτης από μικρό παιδί, αλλά τότε δεν γνώριζα τη δυναμική και την εξέλιξη αυτής της συμπεριφοράς μου. Επομένως, η ιδέα και κατ’ επέκταση το επάγγελμα της σκηνοθεσίας ήρθε και κάθισε μέσα μου αβίαστα όταν γνώρισα τον γοητευτικό κόσμο της Τέχνης και μαγεύτηκα από τον πλουραλισμό των εκφράσεων κι εκφάνσεων. Σκηνοθεσία είναι η αφήγηση μιας ιστορίας με τα μάτια του σκηνοθέτη. Πάντοτε λάτρευα να αφηγούμαι ιστορίες και τώρα τις αφηγούμαι σε όλο και μεγαλύτερο κοινό. Μου αρέσει και με εξιτάρει πάρα πολύ αυτή η συνθήκη. Η σκηνοθεσία είναι το προσωπικό μου καταφύγιο.

Θέατρο ή κινηματογράφο τι προτιμάτε; Και τα δύο έχουν τη δική τους γοητεία και δυναμική. Υπάρχουν στιγμές που θέλω να εκφραστώ πάνω σε μια θεατρική σκηνή κι άλλες μπροστά σε ένα πανί. Η Τέχνη είναι ένας μαγικός χώρος και η έκφραση ενός καλλιτέχνη είναι το ζητούμενο. Πραγματικά δυσκολεύομαι να αποφασίσω. Στο θέατρο έχω υπογράψει ως σκηνοθέτης περισσότερες από 30 παραγωγές, ενώ στον κινηματογράφο έχω σκηνοθετήσει 4 ταινίες μικρού μήκους και στην τηλεόραση αρκετές εκπομπές και ντοκιμαντέρ. Αναλογικά οι περισσότερες δουλειές μου βρίσκονται στο θέατρο. Έχω όμως την αίσθηση πως σύντομα αυτή η αναλογία θα αλλάξει.

Τι σημαίνουν οι λέξεις καριέρα – επιτυχία για εσάς; Καριέρα για μένα σημαίνει η διάρκεια σε αξιόλογες κι αναγνωρίσιμες δουλειές. Και λέγοντας αναγνωρίσιμες εννοώ για δουλειές που το κοινό έχει επικοινωνήσει για αυτές. Η επιτυχία θα έρθει όταν αυτές οι δουλειές κρίνονται θετικά. Το κριτήριο της επιτυχίας βρίσκεται στην ανταπόκριση του κοινού. Πάντα το κοινό είναι ο τελικός κριτής της δουλειάς μας. Με αυτή την έννοια, αν το κοινό ανταποκρίνεται θετικά και οι κριτικές του είναι επίσης θετικές, νομίζω πως βρισκόμαστε στο μονοπάτι της επιτυχίας. Φυσικά στην οποιαδήποτε καριέρα κι επιτυχία, καθοριστικό ρόλο, πέραν της ανταπόκρισης του κοινού, παίζει και η αναγνώριση της δουλειάς από φορείς και θεσμούς. Φέτος, η παράσταση που σκηνοθέτησα στο θέατρο ΣΟΦΟΥΛΗ, «Το παλτό», απέσπασε 5 βραβεία – που ήταν και τα περισσότερα – από την κριτική επιτροπή των 10ων Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης. Είχα την τιμή να βλέπω τους δύο πρωταγωνιστές της παράστασης, τον Κρίτωνα Ζαχαριάδη και τον Βασίλη Κανελλόπουλο, να αποσπούν τα 2 βραβεία ερμηνείας, Α’ και Β’ ανδρικού ρόλου αντίστοιχα. Αυτό για έναν σκηνοθέτη, δείχνει πως μάλλον κάτι επιτυχημένο έκανε στη δουλειά του.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Νομίζω πως ο καλλιτέχνης γεννιέται. Πιστεύω πως σε κάποιους ανθρώπους, αυτή η αγάπη για την Τέχνη, αυτός ο πόθος για καλλιτεχνική έκφραση, είναι μέσα στη φύση τους. Κάποιοι το γνωρίζουν από μικροί, κάποιοι άλλοι το αντιλαμβάνονται από τις δεξιότητες και τον τρόπο έκφρασής τους και κάποιοι άλλοι απλά αργούν να το διαπιστώσουν μέχρι κάποιο εξωτερικό ερέθισμα τους δείξει τον δρόμο ώστε να εξωτερικεύσουν τις ιδέες τους.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη; Δύο λέξεις. Αγάπη και πίστη. Αγάπη για τον καλλιτέχνη που συμπορεύεται και δουλεύει δίπλα μου κι αμέριστη πίστη στην προσπάθειά του.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε; Χωρίς έμπνευση δεν υπάρχει καλλιτεχνική δημιουργία. Η έμπνευση είναι απαραίτητη και ζωτικής σημασίας για τους καλλιτέχνες. Όταν πιστεύω σε ένα έργο, όταν με γοητεύει μια ιστορία, τότε αυτομάτως γεννιέται και η έμπνευση που είναι οδηγός μου στην πορεία της προσέγγισης, αποτύπωσης κι έκφρασης του έργου.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη; Δύσκολη ερώτηση. Δεν θα με χαρακτηρίσω, αλλά θα πω τα στοιχεία που έχω ως καλλιτέχνης. Όπως ανέφερα πιο πάνω, αγάπη για τους συνεργάτες, πίστη στη δουλειά μου, εργατικότητα, μεθοδικότητα και αφοσίωση. Να τονίσω, πως δεν τα παρατάω, ό, τι κι αν συμβεί. Όπως είπε ένας φίλος, επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Θέλω πάρα πολύ να σκηνοθετήσω κάποιους από τους κλασικούς συγγραφείς που στοιχειώνουν τις σκέψεις μου, να ανεβάσω ένα μιούζικαλ, να ολοκληρώσω μία ταινία μεγάλου μήκους και μία τηλεοπτική σειρά. Όταν τα καταφέρω αυτά θα έχω κατακτήσει αρκετές κορυφές της Τέχνης που επιθυμώ. Συνέχεια έχει η έμπνευση.

Ο Αντώνης Καραγιάννης είναι σκηνοθέτης θεάτρου, τηλεόρασης και κινηματογράφου. Έχει σκηνοθετήσει, μεταξύ άλλων, παραστάσεις σε θεατρικές σκηνές της Θεσσαλονίκης και Αθήνας, στο Κ.Θ.Β.Ε., σε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και σε διάφορους εναλλακτικούς χώρους. Από το 2001 μέχρι και σήμερα, σκηνοθετεί ντοκιμαντέρ κι εκπομπές που προβάλλονται στην ΕΡΤ1-ΕΡΤ2-ΕΡΤ3, Βουλή Τηλεόραση και σε συνδρομητικά κανάλια. Έχει σκηνοθετήσει 4 ταινίες μικρού μήκους ενώ 11 από τα θεατρικά έργα που έγραψε, έχουν παιχτεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Έχει βραβευτεί για τις δουλειές του στο θέατρο και την τηλεόραση, ενώ απέσπασε διακρίσεις και σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ.