ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (ΝΑΝΣΥ) ΦΛΟΚΑ: “η τέχνη για εμένα είναι εργαλείο αυτογνωσίας, το μέσο να αφομοιώνω τον κόσμο, το καταφύγιο και ο τρόπος έκφρασης σε σημείο εμμονής”

Σε ποια ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;

Η ζωγραφική, οι κατασκευές, η ‘’χειροναξία’’ ο πειραματισμός με διάφορα υλικά, ήταν η ενασχόληση που με συντρόφευε σε όλα τα στάδια της ζωής μου, από την παιδική μου ηλικία . Ο πατέρας μου, άνθρωπος που αγαπούσε την τέχνη, στο δημοτικό, με πήγε να παρακολουθήσω μαθήματα στο Καλλιτεχνικό Πνευματικό κέντρο’’ ΩΡΑ’’ με υπεύθυνο τον κ. Ασαντούρ Μπαχαριάν.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Πιστεύω ότι γεννιέσαι και εξελίσσεσαι μέσω των προσωπικής αναζήτησης και των ερωτημάτων που θέτεις πάνω στα ’’φαινόμενα’’ που σε περιβάλλουν. Η Τέχνη είναι η δική μου ερμηνεία για τα πράγματα και τις καταστάσεις που βιώνω .

Ποια φράση σας εκφράζει ως καλλιτέχνης;

Αυτογνωσία, έκφραση Η τέχνη για μένα είναι εργαλείο αυτογνωσίας. Είναι το μέσο να αφομοιώνω τον κόσμο, καταφύγιο και τρόπος έκφρασης σε σημείο εμμονής.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;

Βέβαια, εξ άλλου η έμπνευση είναι ο καρπός που απαιτεί έκφραση, σύμφωνα με τη φράση από το βιβλίο ΄΄Σμιλεύοντας το Χρόνο’’ του Αντρεϊ Ταρκόφσκι , που αναφέρει ‘’είναι λάθος όταν λέμε ότι ο καλλιτέχνης αναζητά το θέμα του. Στην πραγματικότητα το θέμα αναπτύσσεται σαν καρπός μέσα του και αρχίζει να απαιτεί έκφραση . Είναι κάτι σαν τοκετός !

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;

Πολύπλοκη και πολυδιάστατη, στοιχεία που με χαρακτηρίζουν και ως άνθρωπο .
Μέσω της πολυμορφίας κάθε αναζήτησης, με εξιτάρει το να βρίσκω τον τρόπο να ξεγλυστρώ , να ξεφεύγω, να δίνω λύσεις. Δεν υπάρχει Τέχνη χωρίς λύσεις..
Δεν βλέπω καμμιά διαφορά που να αφορά τα έργα μου, ανάμεσα στα παραστατικά, τα τοπία, τα μοντέλα τα κολλάζ, τα πιο εξπρεσιονιστικά, όλα , για μένα είναι μία νέα πρόκληση στα οποία πρέπει να δώσω μία απάντηση δομημένη και πειθαρχημένη.
Βαδίζω κατά το το πνεύμα του Καβάφη, που αναφέρει στο ποίημά του ΙΘΑΚΗ, ‘’να συλλέγω άφθονα ηδονικά μυρωδικά’’ κάθε λογής .
Έτσι τα έργα μικτής τεχνικής, προέκυψαν από την ανάγκη μου για έντονη σωματική συμμετοχή, πειραματισμού, με διάφορα υλικά, collage, χαρτί, χρήση ευτελών υλικών. Αρχίζω ένα έργο χωρίς να αποσκοπώ σε μια καταγραφή συγκεκριμένου φαινομένου και μετά το επεξεργάζομαι.
Με αυτόν τον τρόπο μορφοποιώ το άγχος μου μέσα από μία κατάσταση αρχικού χάους.
Οι άλλες θεματικές, πραγματοποιούνται σε άμεση επαφή με το φαινόμενο χρησιμοποιώντας ως υλικό το λάδι και άλλα ’’εργαλεία’’ πανιά χαρτιά εκτός του πινέλου με σκοπό να πλησιάσω τη ματιέρα του φαινομένου.
To ‘’αστικό τοπίο’’ τα ‘’εσωτερικά χώρων’’ καλύπτουν την ανάγκη μου για πιο ξεκάθαρες γεωμετρικές φόρμες, όγκους , υφές , ξεκάθαρα σχήματα φωτός-σκιάς.
Όσον αφορά την ανθρώπινη μορφή, μελετώ και σ’αυτή την περίπτωση τη γεωμετρία του σώματος,τις διαφορετικές υφές και παράλληλα τους συσχετισμούς φωτός-σκιάς μέσα σε κλειστό πλέον και με τεχνητό φως εργαστήρι .

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Να είμαι σε θέση να συνεχίσω την ‘’απίθανη’’ διαδρομή της ζωής, μέσω της Τέχνης .
Επειδή αγαπώ ιδιαίτερα τη φύση, για την ισορροπία και τη συγκίνηση που μου προκαλεί , η άμεση επαφή μαζί της, τα τελευταία χρόνια εντάχθηκε στην θεματολογία μου.
Εκτός πινέλων ιδίως για τη φύση επινοώ ‘’εργαλεία’’ που μου προσφέρει η ίδια . Κλαδιά , χόρτα, βρύα κ.α.

Αυτή τη περίοδο ολοκληρώνω την θεματική ‘’τοπία της φύσης Πωγωνίου’’ στην ‘Ηπειρο και σχεδιάζω ατομική έκθεση.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (ΝΑΝΣΥ) ΦΛΟΚΑ

Αποφοίτος της σχολής Vakalo Art & Design College στον τομέα του Graphic design , ‘’Οπτική Επικοινωνία και Διαφήμιση’’ . Παράλληλα με την επαγγελματική της καριέρα ως graphic designer δεν άφησε ποτέ τη ζωγραφική ! Τα τελευταία χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με τη ζωγραφική και είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος
Eργάστηκε επί 30 χρόνια ως graphic designer έχοντας ως αντικείμενο την εφαρμογή των αρχών της τέχνης στην παραγωγή προϊόντων μέσα στα πλαίσια που έχουν τις καταβολές τους στο πνεύμα του Bauhaus.

ΣΠΟΥΔΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

• 2011-06/ 2017 Φοίτησε στο εργαστήριο του ζωγράφου Γιώργου Ρόρρη (μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας “Σημείο”).
• 2007 – 2011 μαθήματα ζωγραφικής – Εικαστικών ‘’Vivarte’’ με την κα Sandra Pons Careras.
• 2007, μαθήματα ζωγραφικής με τον κ. Αλέξανδρο Αλιέα, Μικρό Πολυτεχνείο
• 1991-92, μαθήματα κουκλοθέατρου, κατασκευή κούκλας, με τον Χρήστο Αβτζίδη, (Ασχολήθηκε με με το κουκλοθέατρο για 3 έτη) .
• 1985, μαθήματα Αγιογραφίας με δάσκαλο τον Πατέρα Κωνσταντίνο Στρατηγόπουλο , 1984 και Πατέρα Σταμάτη Σκλήρη
• 1981-1984, μαθήματα ζωγραφικής (ελεύθερο σχέδιο – χρώμα) στη σχολή Βακαλό με δάσκαλο τον κ. Κυριάκο Ρόκκο , και κα Χαρίκλεια Μυταρά στη σύνθεση και στην Ιστορία Τέχνης την κα Ελένη Βακαλό
• 1980-1982, μαθήματα ελεύθερου σχεδίου-χρώματος στη σχολή Πετρά, με δάσκαλο τον κ. Αντώνη Απέργη.
• 1972-1974, ως παιδί έλαβε μαθήματα στο Καλλιτεχνικό Πνευματικό κέντρο’’ ΩΡΑ’’ με υπεύθυνο τον κ. Ασαντούρ Μπαχαριάν.
ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ 2018 Ατομική έκθεση στο Black Duck Multiplarte με θέμα «Η Πόλη είναι Άνθρωπος»
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
• 2018 – Συμμετοχή σε ομαδική έκθεση ζωγραφικής στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά με θέμα
• «Μεσόγειος… Η Μεσόγειος Θάλασσα μέσα από την ποίηση των λαών της»
• 2018 – Συμμετοχή σε ομαδική έκθεση ζωγραφικής στο Trii Art Hub με θέμα «Εικόνες χωρίς Ορίζοντα».
• 2018 – Συμμετοχή σε ομαδική έκθεση ζωγραφικής στο Black Duck Multiplarte με θέμα ‘’ Αστικό τοπίο- Πρόσωπα’’ και κτήρια στο κέντρο της Αθήνας
• 2018 – Συμμετοχή σε ομαδική έκθεση ζωγραφικής στο ‘ Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με θεματική #metoo, θέμα που ανέδειξε το μέγεθος της σεξουαλικής παρενόχλησης στο σύγχρονο κόσμο.
• 2017- Συμμετοχή σε ομαδική έκθεση με θέμα ‘’ΠΟΛΕΜΟΣ και ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ’’. στο Εργοστάσιο Καχραμάνογλου , που διοργάνωσε η Κίνηση καλλιτεχνών «Πέρα(σ)μα»,
• 2015 -Συμμετοχή σε ομαδική έκθεση ζωγραφικής με την Ομάδα τέχνης «Σημείο», στην Gallery genesis διάρκειας από τις 16 Δεκεμβρίου 2014 έως 10 Ιανουαρίου.
• 2011 – Συμμετοχή σε Ομαδική έκθεση ζωγραφικής Fringe Festival με τίτλο «Η Αθήνα μας ανήκει» (Γκάζι,) με ένα έργο μου.
• 2010 – Συμμετοχή σε Ομαδική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Εικαστικές Μεταλλάξεις» με την ομάδα ‘’Vivarte’’ στην Ελληνική Φωτογραφική Εταιρία.
• 2009 – Συμμετοχή με έργο μου-γλυπτού- κατασκευή από σύρμα και χαρτί δέντρου γυναίκας, διάστασης 2μ., σε εικαστική παρέμβαση πρωτοβουλίας εικαστικών για τη σωτηρία του από τσιμεντοποίηση του . Άλσους Παγκρατίου με θέμα ‘’Αφήνοντας ίχνη Φυλαχτά στους απειλούμενους ελεύθερους χώρους ‘’
• 2007 – Δήμος Υμηττού – Εικαστικό Δρώμενο με θέμα ‘’η Πυρκάλ να γινει Πάρκο’’
• 2007/8 – Συμμετοχή σε Ομαδική έκθεση ζωγραφικής στην Παλαιά αγορά Κυψέλης με την καλλιτεχνική ομάδα ‘’Μαύρη Παλέτα’’
• 2004 – Συμμετοχή σε Συμμετοχή σε Ομαδική έκθεση ζωγραφικής στο Μικρό Πολυτεχνείο με την καλλιτεχνική ομάδα ‘’Μαύρη Παλέτα’’.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ :
• Eικαστικά εργαστήρια για παιδιά προσχολικής ηλικίας και μαθητές Δημοτικού σχολείου στο Φιλοπρόοδο Όμιλο Υμηττού, 123ο Δημοτικό σχολείο Αθηνών-κατασκευή σκηνικών για σχολικές παραστάσεις.
• Εικαστικά εργαστήρια σε μαθητές 13ου Γυμνασίου Αθηνών, κατασκευή σκηνικών για σχολικές παραστάσεις.
• Συμμετοχή σε καλλιτεχνικά δρώμενα Κοινωνικής Παρέμβασης , σε ελεύθερους χώρους .
• Παραστάσεις κουκλοθέατρου
Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές