Αλέξανδρος Μπλέτσος: “Τα μεγαλύτερα μαθήματα στη ζωή τα παίρνεις απο τις αποτυχίες και πολλές φορές αυτές έρχονται για να σε διδάξουν”

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση;

Πολλές είναι οι μουσικές αναμνήσεις απο το παρελθόν, που σαν εικόνες είναι καλά χαραγμένες μέσα στο μυαλό μου. Απο τα πρώτα μου βήματα μέσα στην μουσική, η οικογένεια μου στήριζε την κάθε μου προσπάθεια. Αυτή μου έμαθε να αγαπάω την μουσική, όπως επίσης να έχω ιδανικά και στόχους στη ζωή μου. Αυτό όμως που δεν θα ξεχάσω ποτέ, είναι η στιγμή που για πρώτη φορά στην ζωή μου, πρωτοαντίκρισα ένα πραγματικό βιολί. Ο προπάππος μου το είχε αγοράσει και απο το μεράκι του έμαθε να παίζει ερασιτεχνικά. Τότε θα ήμουν γύρω στην ηλικία των 7 χρονών, όταν ο πατέρας μου με πήρε μαζί του μια μέρα για να τον επισκευθούμε. Ακόμα θυμάμαι την μυρωδιά, όπως και το πόσο όμορφο μου φάνηκε το καμπυλωτό σχήμα του, την στιγμή που άνοιξε την θήκη του οργάνου. Αυτό το βιολί για μένα ήταν το καλύτερο δώρο, που θα μπορούσα να έχω απο τον προπάππου μου. Πάνω σε αυτό το όργανο πολύ αργότερα προχώρησα και ακολούθησα τα πρώτα μου μουσικά μαθησιακά βήματα.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε η πρώτη σας δισκογραφική δουλειά με τίτλο
“Ατενίζοντας Βορειοανατολικά”. Πείτε μας μερικά λόγια σχετικά με αυτό το άλμπουμ.

Το να ασχοληθώ με την δισκογραφία είναι κάτι το οποίο το σκεφτόμουν αρκετά τον τελευταίο καιρό. Στην πορεία και μέσα απο αυτό το άλμπουμ, μπορώ να πώ ότι και εγώ προσωπικά ένοιωσα την επισφράγιση μιάς νέας μουσικής ταυτότητας. Ως Αγιοστρατίτης στην καταγωγή (Άγιος Ευστράτιος ή Αι-Στράτης, ένα νησάκι κεντρικά του Βορείου Αιγαίου ), θέλησα δισκογραφικά να ασχοληθώ με μιά θεματική ενότητα η οποία και μένα θα με χαρακτήριζε. Απο αυτά καταλαβαίνετε ότι και ο τίτλος του δικού μου άλμπουμ μόνο τυχαίος δεν είναι. Έτσι και εγώ “Ατενίζοντας Βορειοανατολικά” προσπάθησα να αποδώσω ένα φόρο τιμής για αυτά τα νησιά μέσα απο την μουσική. Τα κομμάτια που έχουν επιλέχθεί αποτελούν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα. Μέσα απο αυτούς τους παραδοσιακούς σκοπούς ο κάθε ακροατής μπορεί και ανακαλύπτει μικρούς θησαυρούς της πολιτιστικής κληρονομιάς και μουσικής μας παράδοσης.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές;

Κατ’ αρχάς πιστεύω ότι υπάρχει ένας σκοπός και μια βαθύτερη αιτία για το κάθε τι που συμβαίνει στη ζωή μας. Έτσι και στη δική μου μουσική πορεία σίγουρα υπήρξαν πράγματα τόσο θετικά όσο και αρνητικά, τα οποία όμως είχαν σαν αποτέλεσμα να καθορίσουν αυτό που είμαι σήμερα. Πολλές φορές δεν καταλάβαινα στο παρελθόν για κάτι που συνέβαινε σε μένα, άλλα σήμερα μπορώ να βρώ την απάντηση. Έτσι μπορώ να πώ ότι μόνο τυχαίες δεν ήταν οι διάφορες συγκυρίες στη ζωή και στις σπουδές μου. Το ίδιο και οι αποφάσεις για κάθε επιλογή μου, όπως επίσης και οι άνθρωποι που παίξαν σημαντικό ρόλο στην καλλιτεχνική μου πορεία.

Με ποιόν Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής;

Απο τους παραδοσιακούς μουσικούς θεωρώ ότι θα ήταν μεγάλη μου τιμή και όνειρο να παίξω με τον μεγάλο βιολάτορα κ. Κουκουλάρη Στάθη. Θεωρώ ότι αποτελεί έναν απο τους σημαντικότερους μουσικούς και εκφραστές που έχουμε στο χώρο της παράδοσης. Το πλούσιο μουσικό του έργο καθώς και ο τρόπος του παιξίματος του, έχει επηρεάσει πολλούς βιολιστές της νεώτερης γενιάς.

Σας τρομάζει η επιτυχία ή η αποτυχία;

Όταν ήμουν πιο μικρός μπορώ να πώ ότι όντως ναι, με τρόμαζε η αποτυχία. Αυτό πιστεύω έχει να κάνει και με το ανταγωνιστικό πεδίο που βιώνει ο κάθε νέος άνθρωπος στο ξεκίνημα των στόχων του. Καθώς όμως μεγαλώνεις σιγά σιγά συνειδητοποιείς ότι τα μεγαλύτερα μαθήματα στη ζωή τα παίρνεις απο τις αποτυχίες και πολλές φορές αυτές έρχονται για να σε διδάξουν και να καταλάβεις αν βρίσκεσαι σε σωστό ή στο λάθος δρόμο.

Ποιά είναι η άποψη σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show;

Στην εποχή όπου ζούμε, της γρήγορης και άμεσης πληροφόρησης τα πράγματα διαφοροποιούνται ακόμα και στον καλλιτεχνικό χώρο. Πιστεύω ότι είναι δικαίωμα του καθενός να επιλέξει με ποιόν τρόπο θα ήθελε να προωθήσει τον εαυτό του προς το ευρύ κοινό. Είναι αλήθεια ότι αυτά τα show παρέχουν για τον καθένα την άμεση και γρήγορη προβολή. Απο την άλλη όμως είναι και λίγο παγίδα αυτό, γιατί πολλές φορές άνθρωποι με ταλέντο εξισώνονται με όλους τους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους. Επίσης δεν είμαι και πολύ σίγουρος για το πόσο αξιοκρατικά δουλεύουν αυτού του είδους “διαγωνισμοί“. Προσωπικά εμένα όλα αυτά με αφήνουν αδιάφορο και πιστεύω σε δύο πράγματα . Πρώτον για ότι κάνεις στη ζωή σου θέλει υπομονή και επιμονή. Δεύτερον ό,τι και να γίνει αν αξίζεις κάποια στιγμή θα έρθει και η σειρά σου, γιατί απλά η αλήθεια με κάποιο τρόπο θα φανερωθεί.

Ποιά είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια;

Πρίν δύο χρόνια πήρα την απόφαση και μαζί με καλούς φίλους άλλα και καταξιωμένους μουσικούς, μπορέσαμε και φτιάξαμε το δικό μας μουσικό σχήμα. Έτσι δημιουργήθηκαν “ Οι Παιχνιδιατόροι “. Το όνομα του σχήματος παραπέμπει στα μικρά μουσικά σύνολα ( “ Παιχνίδια ” και τους μουσικούς “ Παιχνιδιάτορες ” ), τα οποία και δρούσαν στη μουσική ζωή της Σμύρνης πρίν απο την καταστροφή του 1922. Όπως καταλαβαίνετε οι “Παιχνιδιατόροι“ εκπροσωπούν τα τραγούδια της Σμύρνης και πιο ευρύτερα την Μικρασιάτικη μουσική. Οπότε αυτό που σκέφτομαι ως προς τα μελλοντικά μου μουσικά σχέδια, είναι να προχωρήσω δισκογραφικά με το σχήμα μας και να δημιουργήσουμε ένα άλμπουμ πάνω σε σκοπούς και τραγούδια της Μικράς Ασίας.

Βιογραφικό

Ο Αλέξανδρος Μπλέτσος γεννήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη. Απόφοιτος του Νέου ωδείου Θεσσαλονίκης το 2001, κατέχοντας πτυχίο βιολιού (Άριστα παμψηφεί και εύφημος μνεία για εξαιρετική εκτέλεση), καθώς και ανώτερων θεωρητικών (ειδικό αρμονίας). Το 2005 αποφοίτησε με δίπλωμα βιολιού απο την μουσική ακαδημία Codarts στο Rotterdam της Ολλανδίας. Έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια με καταξιωμένους μουσικούς του καλλιτεχνικού χώρου και έχει πάρει μέρος, με πολλές συμμετοχές σε διάφορα μουσικά σύνολα απο Συμφωνικές ορχήστρες (Amsterdam Symphony, Rotterdam’s Camerata), έως και σύνολα μουσικής δωματίου.
Απο το 2005 και μετά επιστρέφοντας στην Ελλάδα, αρχίζει να παρακολουθεί σεμινάρια και μαθήματα πάνω στην ανατολική μουσική και την ελληνική παράδοση.Το 2014 αποφοίτησε με δίπλωμα Βυζαντινής μουσικής απο το Μακεδονικό ωδείο Θεσσαλονίκης , και το 2017 δημιουργεί το μουσικό σχήμα “οι Παιχνιδιατόροι”, όπου και μέχρι σήμερα εκπροσωπεί την μικρασιάτικη μουσική. Η κλασσική του μουσική παιδεία σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον του για την ελληνική μουσική παράδοση, τον χαρακτηρίζει ως ένα ιδιαίτερο μουσικό κράμα και τον οδηγεί σε ένα γεφύρωμα ανάμεσα σε δύο κόσμους, της δυτικής με την ανατολική μουσική.