Ακαδημία Πλάτωνος: Το επόμενο τσιμέντωμα

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Το 2010 πανηγυρίζαμε όταν διαβάσαμε στις εφημερίδες: “Πράσινο αντί τσιμέντου στην Ακαδημία Πλάτωνος”. Κάναμε απίστευτη χαρά. Έλα όμως που υπολογίσαμε χωρίς τους ξενοδόχους. Και οι ξενοδόχοι ονομάζονται Μενδώνη & Μπακογιάννης. Τσιμέντο αυτή – Μεγάλο περίπατο αυτός. Κλείσαμε!

Και φτάσαμε στο σημείο να βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την κατασκευή του εμπορικού κέντρου Academy Gardens στην Ακαδημία Πλάτωνος από την εταιρεία Artume, μετά την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, που διευκολύνει την έκδοση οικοδομικής άδειας.

Τα λίγα, μικρά, αξιοπρεπή site που θέλουν να λένε τις αλήθειες και δεν κουκουλώνουν τα πράγματα κατά το δοκούν, γράφουν: “Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το έως σήμερα ανοιχτό και καταπράσινο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος των 145 στρεμμάτων χωρίζεται στα τρία. Το πρώτο τμήμα θα αφορά τους οριοθετημένους, ενοποιημένους χώρους αρχαιολογικών σκαμμάτων, έκτασης περίπου 60 στρεμμάτων. Για το έργο αυτό θα κοπούν συνολικά 580 δέντρα, πολλά από αυτά ύψους άνω των 4 μέτρων, με τα 64 από αυτά στον χώρο του Περιστυλίου. Το δεύτερο τμήμα θα αφορά την αποκοπή από το πάρκο 30 στρεμμάτων για την κατασκευή του “Μουσείου της Πόλης των Αθηνών” (;), που συνεπάγεται την καταστροφή των δύο υπαρχόντων γηπέδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ στα οποία αθλούνται δεκάδες αθλητικοί σύλλογοι και ερασιτεχνικές ομάδες της περιοχής, ενώ αποτελούν δύο από τα λιγοστά γήπεδα στην 4η Δημοτική Κοινότητα Αθήνας.”

Που σημαίνει πως αφαιρώντας αυτούς τους χώρους, θα απομείνει ως πάρκο μια έκταση που δεν μας λένε πόση θα είναι ακριβώς και θα περιλαμβάνει τον χώρο που θα διαχειρίζεται ο Δήμος Αθηναίων, δηλαδή τα μονοπάτια, την παιδική χαρά και κάποιος χώρος αναψυχής τύπου αναψυκτήριου. Κατάλαβες; Πρέπει να βολέψουμε τον κουμπάρο για να κάνει…

Η συνέχεια εδώ https://bit.ly/3vPsPCX