Αθηνά Λατινοπούλου: “…με τα χρόνια για να λέγεσαι δημιουργός πρέπει να εξελίσσεσαι”

Σε ποια ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;

Μόλις πέντε χρονών, όλη μέρα μουτζούρωνα. Όταν έγινα επτά σχεδίαζα πλέον και ζωγράφιζα με ξυλομπογιές. Στα δέκα μου έπιασα το υδρόχρωμα και στα έντεκα το ελαιόχρωμα το οποίο μεσυνεπήρε κι έγινε το αγαπημένο μου υλικό μέχρι και σήμερα.

Καλλιτέχνης γεννιέταικανείς ή γίνεται;

Γεννιέται το νιώθω. Όλη αυτή η ορμή, όλο αυτό το πάθος που αισθανόμουν από παιδί κι εξακολουθώ να αισθάνομαι να αναδύεται από μέσα μου σαν πείσμα, σαν φωτιά που μεκαίει, δεν είναι άλλο παρά μια ερωτική συγκυρία που με σπρώχνει σε άμεση δράση, που μου δίνει την δύναμη να πραγματοποιήσω ό,τι μου έχει καρφωθεί, σαν να έχω
το δάχτυλο μου στην σκανδάλη, μέσα στο μυαλό μου.

Βέβαια με τα χρόνια για να λέγεσαι δημιουργός θέλει να εξελίσσεσαι. Θέλει σκληρή δουλειά,θέλει σπουδές (όχι απαραίτητα). Θέλει από μικρός να παρατηρείς, να ανακαλύπτεις και να «γεννάς». Θέλει να είναι η δημιουργία η μόνη ασχολία σου στη ζωή σου. Αν δεν κάνεις τις δικές σου ανακαλύψεις, αν δεν αποκτήσεις την δική σου πείρα, όσα σχολεία και να τελειώσεις δεν θα γίνεις καλλιτέχνης και δεν θα αποκτήσεις το πιο σπουδαίο, την προσωπικότητα στο έργο σου.

θέλει σπουδές (όχι απαραίτητα). Θέλει από μικρός να παρατηρείς, να ανακαλύπτεις και να «γεννάς». Θέλει να είναι η δημιουργία η μόνη ασχολία σου στη ζωή σου. Αν δεν κάνεις τις δικές σου ανακαλύψεις, αν δεν αποκτήσεις την δική σου πείρα, όσα σχολεία και να τελειώσεις δεν θα γίνεις καλλιτέχνης και δεν θα αποκτήσεις το πιο σπουδαίο, την προσωπικότητα στο έργο σου.

Ποια λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;
Ζήλος.


Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;
Πάντα, γιατί η έμπνευση είναι η αποθέωση του έρωτα όταν πετώντας τα τόξα του με χτυπάει ηδονικά στο πνεύμα και μου ανοίγει ξαφνικά καινούργιους ορίζοντες. Έτσι βρίσκω το δικό μου παράδεισο εκεί που μόνον εγώ υπάρχω και η τελική πρόκληση της δημιουργίας. Εκεί μου φανερώνεται η αλήθεια και φθάνω με την εργασία μου σε ένα ολοκληρωτικό πνευματικό απόγειο.


Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;
Είμαι μια απλή καλλιτέχνιδα όπως πολλοί άλλοι. Με επιμονή και αγάπη γι’ αυτό που κάνω. Έχω γιορτή όταν εκθέτω τα έργα μου. Είμαι μια ενθουσιώδης καλλιτέχνιδα, όμωςαν συναντήσω την ανειλικρίνεια, το άδικο, την εμπάθεια, γίνομαι καταθλιπτική.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Όσον αφορά τις εκθέσεις μου, 21 Νοεμβρίου θα εκθέσω στην Art Θεσσαλονίκη με την Gallery Kaplanon 5. Και επίσης ευελπιστώ να καταφέρω να κάνω την επόμενη ατομική μου έκθεση. Και βέβαια να ετοιμάσω σύντομα το δεύτερο μυθιστόρημά μου.

Βιογραφικό:
Η Αθηνά Λατινοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου σπούδασε Ζωγραφική και Διακοσμητική στη Σχολή Δημητρέλη. Για 3 χρόνια φοίτησε στη Σχολή ΧΕΝ Αθηνών Γλυπτική και Κεραμική.
Ξεκίνησε να ασχολείται με τηΖωγραφική από πολύ μικρή ηλικία.

Έχει πραγματοποιήσει 21ατομικές εκθέσεις και πάνω από 115 ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ατομικές εκθέσεις και πάνω από 115 ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έργα της βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές και Μουσεία.

Επιλεκτικά: στο ΜουσείοΦρυσίρα, στο Μουσείο Βορρέ, στο Μουσείο της οικογένειας Κοπελούζου, στο Κρατικό Μουσείο Σ. Τ. Μονή Λαζαριστών Θεσσαλονίκη, Πινακοθήκη Γιώργου Βογιατζόγλου κ.α.

Εκθέσεις ομαδικές επιλογή: 2010, 2014, 2016, 2019 Διεθνής Έκθεση ART ATHINA 2015 Γυναίκες ζωγράφοι από την Ευρώπη ΜουσείοΦΡΥΣΙΡΑ,

ΦΡΥΣΙΡΑ,

2010 Parcours d artistes Brussels, 2008 Κρατικό
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκη, 2016 Art Θεσσαλονίκη κ.α.
Το 2010 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Οίστρος το αυτοβιογραφικό της αφήγημα με τίτλο “Οι κορδέλες της δικής μου πραγματικότητας”.

Το 2019 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της “Να γίνεις εσύ Θεός” από τις εκδόσεις Βακχικόν.