Αθανασία Κιφοκέρη: “O πολιτισμός δοκιμάζεται, πολεμιέται από αυτό τον αόρατο εχθρό, όμως είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρει και θα ξανασταθεί στα πόδια του”

Η Aθανασία Κιφοκέρη, νηπιαγωγός και συγγραφέας τοποθετείται στο polismagazino.gr για το Lockdown, τον πολιτισμό, το φόβο, την απώλεια, την υποχρεωτική μάσκα και το άγνωστο αύριο.

Γενικό lockdown αναγκαίο ή όχι; Θεωρώ, πως είναι αναγκαίο, γιατί η υγεία είναι πιο πάνω από όλα συνεπώς εάν αποφευχθεί έστω και ένας θάνατος έστω και εάν νοσήσει ένας λιγότερο αξίζει τον κόπο να κάνουμε υπομονή και να μείνουμε σπίτι.

Πολιτισμός: στη χώρα που γεννήθηκε ποιο είναι το μέλλον του; Αυτή την περίοδο, ο πολιτισμός δοκιμάζεται κατά την γνώμη μου πολεμιέται από αυτό τον αόρατο εχθρό, όμως είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρει, θα ξανασταθεί στα πόδια του και θα βγει νικητής μέσα από αυτή τη δύσκολη συνθήκη.

Αγκαλιάζω: μία λέξη ή κάτι πιο σημαντικό σήμερα; Δυστυχώς, η αγκαλιά φαντάζει κάτι πολύ μακρινό σήμερα καθώς μπορεί μια αγκαλιά να οδηγήσει στο νοσοκομείο ακόμα και στον θάνατο. Συνεπώς, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί εάν θέλουμε να είμαστε καλά εμείς και οι γύρω μας.

Φόβος – Απώλεια. Υπάρχουν ως σκέψεις στην καθημερινότητά σας; Φυσικά, και κυριαρχεί φόβος στην καθημερινότητά μου καθώς συναναστρέφομαι με πολύ κόσμο και με ευπαθείς ομάδες οπότε έχω διπλό άγχος για να προστατευτώ εγώ αλλά και περισσότερο για να είμαι καλά για να προστατεύσω και τους γύρω μου.

Μάσκα. Ήρθε για να μείνει; Θεωρώ πως ναι, θα τις φοράμε για πολύ καιρό ακόμα.

Μουσεία, Gallery, Θέατρα, Μουσικές Σκηνές: Ανοιχτά, κλειστά, με λίγα άτομα ή με κανονική λειτουργία; Τι προτείνετε; Θεωρώ ότι όλα μπορούν να λειτουργήσουν με μέτρο όπως για παράδειγμα στο θέατρο οι θεατές μπορούν να παρακολουθήσουν μια παράσταση φορώντας την μάσκα τους και αφήνοντας μια θέση κενή. Με αυτό τον τρόπο και οι ηθοποιοί και όλοι οι παράγοντες που σχετίζονται με την τέχνη θα παράγουν και θα δουλεύουν και οι θεατές θα έχουν την δυνατότητα να ψυχαγωγηθούν και να ξεφύγουν έστω και για λίγο από τα προβλήματά τους.

Ποιο είναι το δικό σας αντίδοτο στο άγνωστο αύριο; Η ελπίδα μου για ένα καλύτερο αύριο και η αισιοδοξία που πηγάζει από μέσα μου.

Ένα μήνυμά σας για τους αναγνώστες του polismagazino.gr; Να χαμογελάτε και να απολαμβάνετε την κάθε στιγμή σαν να είναι η τελευταία.