Αθήνα Flash back

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην μαγνητίζεται το βλέμμα του αντικρύζοντας παλιές φωτογραφίες της Αθήνας. Και όλοι προσπαθούμε να πούμε που είναι και πως είναι σήμερα αυτό που βλέπουμε. Απ’ την άλλη τα σχόλια πέφτουν βροχή μιλώντας για εποχές πιο αγνές, πιο ξέγνοιαστες, αισθητικά πιο ωραίες.

Για παράδειγμα: Κάντε σύγκριση με το σήμερα. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής περπατάει για να πάει – μάλλον – στην Βουλή, μόνος του!!! Βρίσκεται στην γωνία Βασιλίσσης Σοφίας και Κουμπάρη. Κάντε σύγκριση λοιπόν, που σήμερα και ο τελευταίος βουλευτάκος σέρνει μαζί του κουστωδίες και σωματοφύλακες. Δεν μιλάω για πρωθουπουργό. Αχαχαχαχαχα… που για να περάσει με το αλεξίσφαιρο αυτοκίνητο του, αδειάζουν οι δρόμοι και οι δυνάμεις ασφαλείας – φανερά και κρυφά – του προσφέρουν προστασία.

Ελάτε να χαζέψουμε στιγμές απ’ την παλιά Αθήνα, ελάτε να κάνουμε ένα flashback…

  • Η πλατεία Ομονοίας από ψηλά, τότε που ήταν στρογγυλή, τότε που της έκαναν ανάπλαση, κόβοντας τους φοίνικες – που είχαν αρρωστήσει – και άραγε προετοιμάζονταν να κάνουν το σιντριβάνι; Απ’ ότι βλέπουμε γύρω απ’ την πλατεία υπήρχαν μικρές παράγκες μαγαζάκια με μικροπωλητές να πωλούν ένα σωρό μικρά πραγματάκια όπως επίσης και αμαξάδες με μόνιππο. Πόση θλίψη μας προκαλούν τα γκρεμισμένα υπέροχα νεοκλασικά! Πόσο πιο ωραία θα ήταν η Αθήνα αν διατηρούσε τα παλιά της κτίσματα και όλα τα καινούργια να κτίζονταν περιφερειακά!
  • Εκεί στην Ομόνοια, στην γωνία με την Αγίου Κωνσταντίνου υπήρχε το ιστορικό φαρμακείο του Μπακάκου. Άπειρα ραντεβού συνάντησης στου Μπακάκου. Άπειρα…
  • Τότε που η Πανεπιστημίου ήταν χωματόδρομος και τον χειμώνα με τις βροχές, υπήρχαν χαμάληδες που με ένα φιλοδώρημα έπαιρναν τις κυρίες στα χέρια για να τις περάσουν απέναντι, μην λασπώσουν τα φουστάνια τους.
  • Τρία αυτοκίνητα μπροστά από τα ξενοδοχεία Μεγάλη Βρετανία και King George. Τρία αυτοκίνητα!!!

Και αργότερα το…

Η συνέχεια εδώ: