Αγάπη Φεσατίδου-Ψαρράκη: “Ο δημιουργός είναι άρρηκτα δεμένος με το έργο του, μιας και αντικατοπτρίζεται εκεί ο εσωτερικός του κόσμος”

Τί είναι η ζωγραφική για εσάς; Μία μορφή προσωπικής έκφρασης; Ανάγκη για δημιουργία; Επικοινωνία; Ή κάτι άλλο;

Η ζωγραφική αποτελεί έναν προσωπικό τρόπο έκφρασης των βιωμάτων μου, των συναισθημάτων μου και των σκέψεών μου. Είναι για μένα, ένας ουσιαστικός δίαυλος επικοινωνίας, με τον έξω κόσμο.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως εικαστικός;

Λόγω του επαγγέλματός μου, (εφαρμοσμένες τέχνες) που είναι συνισταμένη τέχνης και τεχνικής, απέκτησα τη δεξιότητα να χειρίζομαι την εικαστική γλώσσα, ώστε να κωδικοποιώ και να αποτυπώνω τις πνευματικές μου ανησυχίες, που έχουν να κάνουν με την κατανόηση του κόσμου που με περιβάλλει, τον άνθρωπο, τη μοναξιά, την απομόνωση.

Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας ως εικαστικός;

Καταστάσεις και ιστορίες ανθρώπων, είτε σύγχρονες, είτε διαχρονικές, πάντα μέσα στο αστικό περιβάλλον. Η έμπνευση μπορεί να βρίσκεται σε μια είδηση, σε μια λέξη, σε ένα αντικείμενο, σε μια φωτογραφία, που μανιωδώς αποδελτιώνω και συνθέτω στον καμβά, με ακρυλικά και μικτή τεχνική.

Με ποιά προσωπικότητα της Τέχνης θα θέλατε να έρθετε σε διάλογο και με αφορμή ποιο θέμα;

Θα ήθελα να συνομιλήσω με την πολυσχιδή προσωπικότητα του Πικάσο, στα τελευταία χρόνια της ωριμότητάς του. Ίσως να μου εξηγούσε τις μεταστροφές της Τέχνης του, από το ένα καλλιτεχνικό ρεύμα, στο άλλο.

Θα μπορούσατε να ασχοληθείτε με κάποια άλλη μορφή τέχνης εκτός της ζωγραφικής;

Ασχολούμαι τα τελευταία χρόνια και με την Τέχνη της δημιουργικής φωτογραφίας, παρακολουθώντας σεμινάρια, συμμετέχοντας σε εκθέσεις φωτογραφίας και σε διάφορα θεματικά projects. Η φωτογραφία με εκφράζει και με συγκινεί, όσο και η ζωγραφική.

Αν επιλέγατε μια διαφορετική εποχή για να ζήσετε και να δημιουργήσετε, ποια θα ήταν αυτή και με ποιόν τρόπο πιστεύετε ότι θα εκφραζόσασταν καλλιτεχνικά;

Πολύ θα ήθελα να γινόμουν μέλος της ομάδας του Bateau -Lavoir, γύρω στα 1910 στο Παρίσι. Εκεί, στο ατελιέ του Πικάσο στη Μονμάρτη, με παρέα τον Φερνάν Λεζέ, τον Ζωρζ Μπρακ κ.α., θα είχα την ελευθερία να συνδυάσω οποιοδήποτε οπτικό στοιχείο (φωτογραφίες, λέξεις από εφημερίδες, ταπετσαρίες, τραπουλόχαρτα κλπ), θα εντρυφούσα στη τέχνη του collage ως πρωτοπόρος και -που ξέρεις, μπορεί η Πέγκυ να αγόραζε αργότερα ένα έργο μου, για να το κρεμάσει δίπλα σε ένα από τα παράθυρα, που βλέπουν στο Μεγάλο Κανάλι!

Ποια είναι η σχέση του δημιουργού με το έργο του;

Ο δημιουργός είναι άρρηκτα δεμένος με το έργο του, μιας και αντικατοπτρίζεται εκεί ο εσωτερικός του κόσμος, μεταφέροντας μηνύματα με αυτό, ακόμα και όταν το έργο φύγει από τα χέρια του.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Αυτήν την περίοδο, ολοκληρώνω μια ενότητα με ανθρωποκεντρικά έργα -ακρυλικά, μικτή τεχνική- τα οποία θα τα παρουσιάσω σε ατομική έκθεση. Παράλληλα θα συμμετάσχω σε έκθεση φωτογραφίας, από το project: ‘’Η ανατομία μιας μεταμόρφωσης’’, στην Ελευσίνα, σε επιμέλεια του Βασίλη Γεροντάκου.

Βιογραφικό.

Η Αγάπη Φεσατίδου – Ψαρράκη, γεννήθηκε το 1963 στο Ντύσελντορφ και μεγάλωσε στη Δράμα και στο Λαύριο. Σπούδασε art & design στη Βακαλό, με ειδίκευση στις εφαρμοσμένες εικαστικές τέχνες. Παρακολούθησε κύκλους σεμιναρίων δημιουργικής φωτογραφίας, από τον Βασίλη Γεροντάκο. Εργάστηκε επί σειρά ετών, σαν γραφίστας και art director σε διάφορα έντυπα. Η ζωγραφική την κέρδισε και εκφράζεται μέσα από αυτήν, τα τελευταία δέκα χρόνια. Η τεχνική της είναι mixed media – collage, ακρυλικά σε καμβά.Ατομικές εκθέσεις:2017 «Έξοδοι κινδύνου & διέξοδοι», Φουάρ gallery, Αθήνα2013 «Αναζητήσεις», Picollo gallery, ΛαύριοΟμαδικές εκθέσεις:2019 «Θέρος ΙΙ», ArteVisione, επιμέλεια Ίρις Κρητικού2019 «Σκηνές από τον Ερωτόκριτο», ena contemporary, επιμέλειαΧριστίνα Σωτηροπούλου2019 «Contemporary Madonnas», ArtZone42 Gallery, επιμέλεια ΔόμναΧανουμίδου2018 «Τα πρόσωπα της πόλης», ena contemporary, επιμέλεια ΧριστίναΣωτηροπούλου2018 «Skulligraphy», ArtZone42 Gallery, επιμέλεια ΔόμναΧανουμίδου2018 «Απο-δράσεις», Μανιατάκειο ίδρυμα Κορώνη Μεσσηνίας,επιμέλεια Χριστίνα Σωτηροπούλου2018 «Μονογραφίες», ena contemporary, επιμέλεια ΧριστίναΣωτηροπούλου2017 «Μικρά έργα», Art Thessaloniki, Kaplanon 52016 «Μικρά έργα», ena contemporary2015 Πνευματικό κέντρο Ν. Ιωνίας, Πνευματικό κέντρο ΚερατέαςΕ. Σ. Λιμένος ΛαυρίουΟμαδικές εκθέσεις φωτογραφίας:2019 «Χρόνος», Πολιτιστικό κέντρο Μελίνα Μερκούρη, επιμέλειαΒασίλης Γεροντάκος2018 «Άτυπες φόρμες», Πολιτιστικό κέντρο Δήμου Μεταμόρφωσης,επιμέλεια Βασίλης Γεροντάκος2018 «Μινιμαλιστική φωτογραφία», Ελληνική Φωτογραφική Εταιρία,Επιμέλεια Γ. Οικονόμου, Α. Ξουρή2016 «Αθήνα θέα», Μουσείο Μπενάκη, επιμέλεια Γιάννα Ανδρεάδη