Έργο της Νατάσας Μπαλτούνα εμπνευσμένο από τη “ΓΟΡΓΟΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ” σε πρότζεκτ που παρουσιάζει η ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ στον κήπο των γλυπτών

Έμπνευση & Επιμέλεια: Χρύσα Μπαρζόκα www.facebook.com/chris.alevra

Υπό την αιγίδα: του ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Στο επίκεντρο της απολαυστικότερης βόλτας των Θεσσαλονικέων στη Νέα Παραλία συναντάμε το γυάλινο κτίριο, στον κήπο των Γλυπτών, πλημμυρισμένο με έργα Τεχνης τα οποία φιλοτεχνήθηκαν από τους Επίμονους δημιουργούς, αντλώντας έμπνευση από τη ΓΟΡΓΟΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ στις θάλασσες του κόσμου. Συμμετέχετε κι εσείς με δικό σας έργο σε αυτή την πρωτοβουλία. Πόσο θα διαρκέσει η έκθεση; Ναι συμμετέχω κι εγώ. Δεν θα μπορούσα να λείψω καθώς είμαι πολύ εντυπωσιασμένη από τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο η “Επίμονη Τέχνη” ανασύρει θρύλους της μακραίωνης ιστορίας αυτής της Πόλης και τους προσφέρει στην καλλιτεχνική κοινότητα για να εμπνευστεί. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Ιουλίου.

Περιγράψτε μας εάν θέλετε το πώς αντιλαμβάνεστε το θρύλο της πόλης; ΖΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ;  Προσμονή κι Ελπίδα! Δύναμή και πάθος! Δεν χάνει το κουράγιο της – Δεν εγκαταλείπει – Περιμένει και ελπίζει. Η πόλη – η γοργόνα – η Ελλάδα. Μισή θάλασσα – μισή στεριά, σύμβολο στέρησης και καημού, του καημού και της Ελπίδας της Ρωμιοσύνης.

Ίσως είναι η μοναδική πόλη στον κόσμο η οποία είναι συνυφασμένη με το μύθο της γοργόνας, όντας υπαρκτό πρόσωπο. Θεωρείτε ότι θα έπρεπε να φιλοτεχνηθεί κάποια δημιουργία με τη μορφή της Γοργόνας Θεσσαλονίκης ως τοπόσημο; Σαφέστατα η μορφή της γοργόνας ως τοπόσημο θα οπτικοποιήσει έναν θρύλο που είναι απόλυτα συνηφασμένος με την προσμονή του λαού αυτής της πόλης… μια προσμονή που μεταμορφώθηκε σε δύναμη άρα και σε ελευθερία.

Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ έχει προτείνει κάτι ανάλογο. Εσείς ως μέλος της πιστεύετε ότι θα έχετε την ανάλογη στήριξη ώστε να το πετύχετε; Η συνεργασία μου με την Επίμονη τέχνη βασίζεται στη “σωστή” αλληλεπίδραση. Με αυτό ως δεδομένο λοιπόν, θεωρώ πώς θα υπάρξει στήριξη απόλυτη και ουσιαστική.

Η Θεσσαλονίκη ως γοργόνα σύμφωνα με το μύθο, αναζητά τον αδερφό της στις θάλασσες του κόσμου, θέλοντας αυτός να ζεί. Επιμένει να ελπίζει. Σας θυμίζει τους ανθρώπους της πόλης της; Η Θεσσαλονίκη υπήρξε σταυροδρόμι λαμπρών πολιτισμών στο πέρασμα των χρόνων… ο κόσμος της μέσα από την αγάπη του, έμαθε να είναι δυνατός να αντέχει και να μάχεται για τα ιδανικά του… όπως ακριβώς μάχεται στις θάλασσες του κόσμου με άσβηστη την ελπίδα της, η  γοργόνα Θεσσαλονίκη…!!!!

Εσείς για ποιο ανώτερο ιδανικό θεωρείτε οτι αξίζει να επιμένετε και τι θα λέγατε στα παιδιά που μόλις έδωσαν πανελλήνιες; Η ελευθερία είναι το απόλυτο ιδανικό για το οποίο ο άνθρωπος αξίζει να πασχίζει όσο ζει και η παιδεία ίσως είναι το μόνο μέσο για να την έχει. 

Γιατί πρέπει να επιμένουμε να αφιερώνουμε χρόνο στην Τέχνη; Η τέχνη αποτελούσε ανέκαθεν μια από τις ύψιστες μορφές παιδείας. Εκεί όπου η ψυχή ανοίγει, καλλιεργείται και ελευθερώνεται είναι μονόδρομος…. για να “πει” ΕΠΙΜΟΝΑ κανείς, ό,τι δεν μπορεί να “πει” με λόγια… #επίμονη τέχνη

Υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης Αντιδημαρχεία Πολιτισμού & Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης – Μαρία Καραγιάννη

Μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε σύγχρονα έργα εκλεκτών καταξιωμένων εικαστικών οι οποίοι φιλοτέχνησαν εμπνευσμένοι από τον θρύλο της πόλης για Επίμονη Τέχνη

Ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, installation, Art perfomance, Video Art , collage, digital Art…

Με την υποστήριξη:

Διεθνή Βιομηχανία διχτυών
DIOPAS

Ζαχαροπλαστεία ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ

CBD WORLD

KOTSONI LANGUAGE SCHOOL

ΣΧΟΛΕΣ ΧΟΡΟΥ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ

ΜΙΑΜΙ sea food restaurant

POLIS freepress

SP RADIO

LA VIE EST BELLE – TV100 – ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΜΑΡΙΟΛΑΣ

Είσοδος ελεύθερη 24 ώρες (δημόσια θέα)

Χορηγός Επικοινωνίας
polismagazino.gr