«Ένα απόγευμα με τον Σωκράτη»

@ekdoseisklidarithmos Γιάννης Μανώλης Χάρης Παπαδόπουλος @slimmer_harrypapas

«Το βιβλίο ένα απόγευμα με το Σωκράτη μας φέρνει σε επαφή με το μεγαλείο του αρχαίου ελληνικού κόσμου και σε συνδυασμό με τις σύγχρονες τεχνικές αυτοβελτίωσης που εμπεριέχει μπορεί και ωφελεί άμεσα τον κάθε άνθρωπο.

Αυτό  το βιβλίο δεν τοποθετείται στην βιβλιοθήκη η θέση του είναι ….όπου είσαι κι εσύ»

Έχουμε τον Χάρη που μέσα από τα δικά του βιώματα παρουσιάζει όλες αυτές τις αρετές που καταπιάνεται ο φιλόσοφος Σωκρατης..

Ξεφεύγει από τα γνωστά βιβλία αυτογνωσίας γιατί η γραφή και ο λόγος είναι διαφορετικός από μια απλή θεωρία .. και προχωράς μαζί με τον ήρωα..

Έχει ειπωθεί για τον Σωκράτη πως «κατέβασε τη φιλοσοφία από τα άστρα στη γη», διότι χάρη στη δική του προσωπικότητα οι φιλόσοφοι έπαψαν να ασχολούνται με τα φυσικά φαινόμενα και άρχισαν να ασχολούνται με τον ίδιο τον άνθρωπο και την κοινωνία του.

Ο Σωκράτης ήταν εκείνος που πραγματικά έστρεψε το φιλοσοφικό στοχασμό σε αυτά τα θέματα. Ο λόγος που τα σωκρατικά ενδιαφέροντα σημάδεψαν κατά τέτοιο τρόπο την ιστορία της φιλοσοφίας, πρέπει να αναζητηθεί στον σωκρατικό τρόπο σκέψης, στο γεγονός δηλαδή πως ο Σωκράτης, δεν ενδιαφερόταν για τον ορθό τρόπο ζωής και δράσης είτε σε προσωπικό είτε σε κοινωνικό επίπεδο. Και, αντίθετα από τους σοφιστές, δεν ενδιαφέρθηκε γι’ αυτά για χρησιμοθηρικούς σκοπούς. Θέλησε να δημιουργήσει ένα στέρεο έδαφος, πάνω στο οποίο θα μπορούσαν ύστερα να θεμελιωθούν, οριστικά και αμετάκλητα, οι έννοιες του καλού, της αρετής και της σοφίας.

Όπως οι πρώτοι φιλόσοφοι αναζητούσαν την πρώτη αρχή της δημιουργίας, έτσι και ο Σωκράτης αναζήτησε την αρχή κάθε ηθικής έννοιας, που δεν επηρεάζεται από ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες αλλά ούτε από τη δυνατότητα της αντίληψης του κάθε ανθρώπου. Αναζήτησε το απόλυτο και απέρριψε το σχετικό, μελέτησε την ηθική ουσία και απέρριψε τα ηθικά φαινόμενα.

Πραγματικά «ένα απόγευμα με το Σωκράτη» ήταν ένα πολύ ωραίο ραντεβού!

Μια πολύ καλή πρόταση για δώρο στον εαυτό σας και όχι μόνο!