Έλενα Λιάτου: “Έχω μάθει να ελπίζω, να προσπαθώ, να κυνηγώ τα όνειρά μου και να καρτερώ την στιγμή της υλοποίησής τους”

Συνέντευξη στην Εύα Πετροπούλου Λιανού 

“Στα άμεσα σχέδιά μου είναι η δημιουργία θεατρικών παραστάσεων, κάτι που είχε ξεκινήσει λίγο πριν την πανδημία με το θεατρικό έργο μου “Το δάσος της αγάπης” στο θέατρο Αυλαία”

Σε ποια ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε; Ξεκίνησα από μικρή ηλικία να αραδιάζω τις σκέψεις μου στο χαρτί. Εκείνες, πιάνονταν χέρι χέρι και έστηναν τρελό χορό. Ήμουν Δημοτικό ακόμη, όταν έγραψα το πρώτο μου παραμύθι. Η συγγραφή μεγαλώνοντας, έγινε για εμένα τρόπος έκφρασης, διέξοδος, ανάσα.

Ποια λέξη σας εκφράζει ως συγγραφέα; Η λέξη που με εκφράζει σαν συγγραφέα και σαν άνθρωπο είναι “ελπίδα”. Έχω μάθει να ελπίζω, να προσπαθώ, να κυνηγώ τα όνειρα μου και να καρτερώ την στιγμή της υλοποίησή τους.

Νιώθετε την έμπνευση πριν την συγγραφή; Κάθε φορά που γράφω, η έμπνευση μου έχει χτυπήσει την πόρτα. Εμπνέομαι από την καθημερινή επαφή μου με τα παιδιά. Η δουλειά μου, εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, μου δίνει πολλά ερεθίσματα. Προσπαθώ να αφουγγραστώ τον “ήχο της ψυχής τους”. Έχουν τόσα να μου πουν!

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας; Είμαι κατά βάθος ένα παιδί και αυτό το ανακαλύπτω καθημερινά μέσα από την συγγραφή. Ταξιδεύω στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών, παραμένοντας παιδί κι ας τρέχει ο χρόνος….

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Δυστυχώς,η δυσκολη κατάσταση που βιώνουμε με την πανδημία, έχει παγώσει, ελπίζω όχι για πολύ ακόμη, τις δράσεις φιλαναγνωσιας, τις παρουσιάσεις, καθώς και πολλές μορφές έκφρασης του πολιτισμού μας. Ελπίζω σύντομα να καταφέρουμε το άνοιγμα και πάλι. Στα άμεσα σχέδιά μου είναι η δημιουργία θεατρικών παραστάσεων, κάτι που είχε ξεκινήσει λίγο πριν την πανδημία με το θεατρικό έργο μου “Το δάσος της αγάπης” στο θέατρο Αυλαία. Ελπίζω σε μελλοντικές εκδόσεις εντός και εκτός Ελλάδας καθώς και συνεργασίες με θεατρικές ομάδες.

Μια φράση από ένα βιβλίο σας. Μια φράση που με εκφράζει πολύ είναι “Η αγάπη δεν έχει σύνορα, ούτε χρώματα. Η αγάπη φτάνει τόσο μακριά που αγκαλιάζει τα πάντα”. Εμπεριέχεται στο συλλογικό βιβλίο των εκδόσεων Ελληνοεκδοτικη “Γιορτή κάθε μέρα μια παγκόσμια ημέρα” και μιλά για τη φιλία δύο παιδιών απο διαφορετικές χώρες.

Μια ευχή για το 2022. Εύχομαι η νέα χρονιά να φέρει υγεία, χαμόγελο, έμπνευση, δημιουργία και φως στην ψυχή μας. Μόνο χαρές και όμορφες στιγμές.

Ευχαριστώ πολυ την αγάπημενη φίλη και εξαίρετη λογοτέχνιδα, Ελένα Λιατου και της εύχομαι να πραγματοποιηθουν όλες οι ευχές της. Εύα Πετροπουλου Λιανού