Βερονίκη Δαμιανίδου: “Είμαστε μάρτυρες μιας μεγάλης αλλαγής στην καθημερινή πραγματικότητά μας και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακόμη, κατά πόσον θα είναι θετική ή όχι”

Η Βερονίκη Δαμιανίδου, Ζωγράφος, απαντάει στις ερωτήσεις της δημοσιογραφικής ομάδας του polismagazino.gr 

“Η ελληνική κοινωνία βρίθει ποικίλων διαταραχών προσωπικότητας, σεξισμού και κάθε είδους κομπλεξισμού που μπορεί να οδηγεί σε τέτοιες νοσηρές κι επώδυνες καταστάσεις.”

Εγκλεισμός στο σπίτι. Πως διαχειρίζεστε το χρόνο σας; Ποια συναισθήματα σας διακατέχουν; Προσπαθώ να μη βρίσκομαι πολλές ώρες στο σπίτι, παρά μόνο τις ώρες που κατά ανάγκη κι απαγόρευση -δυστυχώς- απαιτείται. Ευτυχώς το εργαστήριό μου βρίσκεται σε άλλον χώρο εκτός της οικίας που διαμένω κι έτσι έχω τη δυνατότητα να περνώ δημιουργικά το χρόνο μου εκεί. Συναισθηματικά ωστόσο, μου είναι αρκετά δύσκολο  κυρίως για προσωπικούς λόγους, που ο περιορισμός μετακινήσεων δυσχεραίνει. Κυριαρχεί ένα αίσθημα απογοήτευσης και ψυχικής κούρασης που είμαι βέβαιη, ότι όλοι λίγο ως πολύ έχουμε πλέον. Είμαι ευγνώμων για τις ώρες που βρίσκομαι στο εργαστήριο και που είναι κυριολεκτικά σωτήριες σαν λιακάδα σε βαριά συννεφιά.

Ακούμε συνεχώς για Βία. Ενδοοικογενειακή, εργασιακή, αθλητική, καλλιτεχνική… Εντυπωσιάζεστε από το συμβάν ή από τους πρωταγωνιστές; Εσείς έχετε υποστεί κάποια μορφή βίας; Η λέξη εντυπωσιασμός όπως την συνηθίζουμε, συχνά  κρύβει ένα θετικό στοιχείο… Εν προκειμένω, θα έλεγα ότι μου προκαλεί αηδία,  αποτροπιασμό, θυμό αλλά και θλίψη για όλο τον πόνο που βίωσαν και βιώνουν τα θύματα. Δυστυχώς, δε μου προκαλούν έκπληξη τέτοιες αποκαλύψεις. Η ελληνική κοινωνία βρίθει ποικίλων διαταραχών προσωπικότητας, σεξισμού και κάθε είδους κομπλεξισμού που μπορεί να οδηγεί σε τέτοιες νοσηρές κι επώδυνες καταστάσεις. Αν έχω υποστεί κι εγώ κάποια μορφή βίας… Ναι. Χρειάζεται σε ατομικό επίπεδο βαθιά εσωτερική εργασία και πρόοδος ώστε σε συλλογικό να μην πληγώνει και να μην προσβάλλει ο ένας τον άλλον,  με τον οποιοδήποτε τρόπο. Χρειάζεται στην ουσία, να κατανοήσει κάποιος ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα και καμία εξουσία, σε κανέναν πάρα μόνο στον εαυτό του. Αλλά είναι σχεδόν ουτοπική μια τέτοια ιδέα για το σύνολο μιας κοινωνίας.

Πιστεύετε στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου; Θα εμβολιαστείτε όταν έρθει η ώρα; Ειλικρινά δε γνωρίζω. Όπως δε γνωρίζω ακόμη αν μπορώ να το κάνω, καθώς αντιμετωπίζω κάποια αυτοάνοσα νοσήματα. Πιστεύω ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος ακόμη, ώστε να έχουμε ασφαλή αποτελέσματα. Εύχομαι πραγματικά να είναι αποτελεσματικό και να μπορέσει ο κόσμος σιγά σιγά να αισθανθεί προστατευμένος κι αισιόδοξος. Η σκέψη ότι στην εποχή μας πια, είναι τόσο σημαντική η εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης, λειτουργεί καθησυχαστικά.

Έχετε στερηθεί κάτι από τον εγκλεισμό σας στο σπίτι και εαν ναι, πως το αντιμετωπίσατε; Ζω μακριά, σε διαφορετικό νομό, από την οικογένεια και τους πιο αγαπητούς μου φίλους κι αν έχω στερηθεί κάτι,  είναι αυτό ακριβώς. Δεν έχω μπορέσει να ταξιδέψω κοντά τους τόσον καιρό κι έχω επίσης καθημερινά αγωνία για την υγεία κι ευζωΐα των δικών μου ανθρώπων. Το ευτύχημα της τεχνολογίας, μας βοηθά να επικοινωνούμε καθημερινά, ασφαλώς όμως δεν είναι αρκετό.

Τηλεργασία και Αναστολή εργασιακών συμβάσεων. Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί την επόμενη ημέρα του απεγκλωβισμού μας στον εργασιακό χώρο; Βλέπουμε ήδη τα ποσοστά της ανεργίας να ανεβαίνουν. Ειναι πλέον πολλές οι μικρομεσσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν αντέξει ή δε θα αντέξουν κι αυτό αποτελεί ένα σοβαρότατο ζήτημα. Ενδεχομένως επίσης να είναι ακόμη πιο επιλεκτική και περιορισμένη η ζήτηση τόσο στον ιδιωτικό όσο και δημόσιο τομέα. Έχω την εντύπωση ότι δεν έχουμε ακόμη εικόνα των επιπτώσεων της κατάστασης που αντιμετωπίζουμε ένα χρόνο τώρα… Φοβάμαι ότι θα δούμε να δημιουργούνται εν καιρώ, ακόμη μεγαλύτερες κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες κι αυτό, είναι αρκετά ανησυχητικό. Όσον αφορά την τηλεργασία, πιθανόν να παραμείνει ως ένα νέο καθεστώς εργασίας.
Είμαστε μάρτυρες μιας μεγάλης αλλαγής της καθημερινής πραγματικότητας και δεν μπορούμε ακόμη να ξέρουμε αν θα είναι θετική ή όχι.
Θα ήθελα  να πιστεύω πως όσο δύσκολα κι αν είναι στην αρχή, θα φέρει θετικά αποτελέσματα τέλει. Αυτό θα το δείξει ο χρόνος.