Έκθεση ζωγραφικής: “Πορτραίτα προσφύγων” φθαρμένα στο χρόνο

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΜΕΙΚΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΕ ΚΑΜΒΑ

Τα συγκεκριμένα έργα ξεκίνησαν να δημιουργούνται τον Ιανουάριο (με αφορμή την πανελλήνια ημέρα προσφύγων που καθιερώθηκε την 5η Απριλίου κάθε έτους) και τυχαία ολοκληρώθηκαν τις πρώτες μέρες που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία,χωρίς όμως να συσχετίζονται άμεσα με τους πρόσφυγες της Ουκρανίας

Εγκαίνια: Σάββατο 9 Απριλίου, ώρα 18.00

Έως την ημέρα των εγκαινίων η έκθεση θα είναι επισκέψιμη κατά τις ώρες λειτουργίας της γκαλερί.

Δευτέρα – Τετάρτη – Σάββατο 11:00 – 16:00

Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή 11:00 – 19:00

Κυριακή: Μόνο με ραντεβού

Την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης θα τηρούνται όλα τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid – 19.

Sotirios Art Gallery

Μανουσογιαννάκη 10 & Εθνικής Αμύνης

ΤΚ. 54621 , Θεσσαλονίκη – Τ : 2311 2444 41

[email protected]

www.sotiriosartgallery.gr

Πρόσφυγας, ονομάζεται, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες, κάθε άνθρωπος που εγκαταλείπει χωρίς την θέλησή του το κράτος του οποίου είναι πολίτης.

Από το 1994 καθιερώθηκε η 5η Απριλίου ως Πανελλήνια Ημέρα των Προσφύγων. Η πρωτοβουλία ανήκε σε μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, στο Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων της Εκκλησίας της Ελλάδας, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και του Γραφείου της Αθήνας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. 

Για την Ελλάδα έχει ιδιαίτερη σημασία η ημέρα αυτή, εφόσον η προσφυγιά και οι εθνικές εκκαθαρίσεις αποτελούν τη βάση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Το 1922 ενάμιση εκατομμύριο Έλληνες πρόσφυγες -όσοι επέζησαν από τις εθνικές εκκαθαρίσεις που πραγματοποίησε ο τούρκικος εθνικισμός- από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη ήρθαν πρόσφυγες στον ελεύθερο βαλκανικό νότο.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/259