Έκθεση Ζωγραφικής και Χαρακτικής της Εύας Μελά

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου, εγκαινιάσθηκε στις 30 Μάη στη Δημοτική Πινακοθήκη της Αθήνας η Έκθεση Ζωγραφικής και Χαρακτικής της Εύας Μελά με τίτλο «Θα τραγουδάω τη χαρά πίσω απ’ τα βλέφαρα των φοβισμένων ματιών», του Μαχμούντ Νταρουίς.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως 30 Ιούνη 2024.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκε ανάμεσα σε πολλούς  εικαστικούς καλλιτέχνες, φιλότεχνους και φίλους, ο Πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα κ. Youssef Dorkhom, συνοδευόμενος από Παλαιστίνιους δημοσιογράφους. Το ίδιο βράδυ μεταδόθηκε βίντεο με εκτενές ρεπορτάζ για την έκθεση από τα Παλαιστινικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Η ηθοποιός Λίλα Καφαντάρη απήγγειλε το ποίημα του Παλαιστίνιου ποιητή Μαχμούντ Νταρουίς «Σ’ αυτή τη γη υπάρχει κάτι που αξίζει να το ζήσεις», ενώ συνόδευσε με το ούτι του, ο μουσικός Αλέκος Βρέττος.

Στην έκθεση της Εύας Μελά παρουσιάζονται έργα των τελευταίων χρόνων, εμπνευσμένα από τον στίχο  του Παλαιστήνιου ποιητή  Μαχμούντ Νταρουίς, από το ποίημά του  «Υποσχέσεις της θύελλας».  Αφετηρία για τα περισσότερα έργα των τελευταίων χρόνων είναι ο «εγκλεισμός» σε καταυλισμούς και στρατόπεδα συγκέντρωσης που βιώνουν χιλιάδες άνθρωποι, θύματα των πολέμων, των ανταγωνισμών, μετανάστες  και πρόσφυγες.

Τα έργα που αναφέρονται στην Παλαιστίνη, έχουν δημιουργηθεί τα περισσότερα την τελευταία τριετία. Πρόθεση ήταν να καταδειχθεί μια άλλη διάσταση της έννοιας του «εγκλεισμού». Του αναγκαστικού εγκλεισμού που ζουν οι τα παιδιά της Παλαιστίνης σε στρατόπεδα, σε καταυλισμούς και σε μικρές διάσπαρτες κουκκίδες γης, παιδιά που στερούνται το δικαίωμά τους στη ζωή, στην ελευθερία. 

Παράλληλα εκτίθενται έργα με θέμα τη φύση, με αφορμή τη “φωτιά στο δάσος”, όπως στην Εύβοια ή στη Δαδιά, αλλά και διάφορες δημιουργίες της τελευταίας δεκαετίας.

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, Κτήριο Α: Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή, Μεταξουργείο. Πληροφορίες: 210 5202420 Μετρό Μεταξουργείο

Διάρκεια: 30 Μάη – 30 Ιούνη 2024

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο: 11.00-19.00, Κυριακή: 10.00-16.00.

Στοιχεία Επικοινωνιας:  [email protected] Τηλ.: 6934710334