“Έγκλημα στο Κατσικονήσι” του Ούγκο Μπέττι στο Θέατρο Διάχρονο

Γράφει ο Δημήτρης Βαρβαρήγος

Έγκλημα στο κατσικονήσι, του Ούγκο Μπέττι είναι ένα από πλέον εξαιρετικά σπουδαία έργα χαρακτήρων. Γνωστή η επιλογή των σοβαρών έργων που ανεβάζει η Μαίρη Βιδάλη, επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά με το συγκεκριμένο ψυχολογικό δράμα, του Ούγκο Μπέττι,. Ένα έργο για τη ζωή, την ανάγκη της αγάπης, τον θάνατο. Το έργο χαρακτηρίζεται από ρεαλιστικό πάθος καθώς η παρουσία του Άντζελο που υποδύεται ο Μιχάλης Αλικάκος, φέρνει ανάμεσα στις τρεις γυναίκες μια ρήξη.

Τρεις γυναίκες απομονωμένες και σχεδόν νεκρές συναισθηματικά ως τη στιγμή που εμφανίζεται απρόσμενα ένας άντρας.

Η παρουσία του αλλάζει μορφή στη ζωή των γυναικών στο κατσικονήσι. Το ενδιαφέρον τους στρέφεται επάνω του αλλάζοντας την μονότονη και μοναχική τους καθημερινότητα. Ο Άντζελο, Μιχάλης Αλικάκος κερδίζει τις καρδιές και των τριών γυναικών όπου ανάμεσα τους αναπτύσσεται μια αντιπαλότητα που φθάνει στα άκρα κορυφώνοντας τις δράσεις τους σε βαθμό ακραίο.

Παρουσία της Μαίρης Βιδάλη ως Άγκαθα, με διακριτή την εμπειρία της υποκριτικής της αφήνει δυνατό στίγμα και σε αυτό το έργο, με τον απλό φυσικό τρόπο που υποδύεται και σε παρασύρει στον εσωτερικό ψυχικό και συναισθηματικό της κόσμο. Τρεις γυναίκες ένας άντρας πόση ανάγκη για στοργή έχει μία γυναίκα φαίνεται όταν εμφανίζεται, ο άντρας, ένας δραπέτης, που από την πρώτη στιγμή ασκεί μια ξεχωριστή γοητεία στην κάθε μία ξεχωριστά γυναίκα, που προσπαθούν να τον μαντέψουν μέσα από το αινιγματικό ύφος του στο βαθμό που τον έχουν ανάγκη σπάζοντας σταδιακά κάθε ταμπού.  

Ένα θαυμάσιο έργο, τραγικά συναισθηματικό, όπου και οι τέσσερις ηθοποιοί το ενσαρκώνουν με υποδειγματικό τρόπο στον απόλυτο υποκριτικό βαθμό, καθώς από την πρώτη σκηνή του έργου με την εμφάνιση της Ρούλας Αντωνοπούλου ως Πία, διαφαίνεται η λεπτή τέχνη της κυριαρχίας του καρδιοκατακτητή που κάνει να λυγίσει τη γυναίκα και θέλει να την εξουσιάσει.

Η Μαίρη Βιδάλη ως χήρα Άγκαθα, κλεισμένη στον εαυτό της σαν σε έναν σκοτεινό λαβύρινθο, βρίσκεται ψυχικά έτοιμη από την ουσιαστική ανάγκη για μοίρασμα, να βγει από τα σκοτεινά τούνελ και να αντιμετωπίσει τον Μινώταυρο που την παρασύρει στην εμπειρία της σαγήνευσης φέρνωντας την αντιμέτωπη με την κόρη της Σύλβια, Βάνα Βάσιου.  Η αφύπνιση ενός φαντάσματος ερχόμενο από το παρελθόν προκαλεί η πολύ σημαντική εμφάνιση κάποιου προσώπου που έχει ανάγκη και γίνεται αποδεκτό και μπαίνει στη ζωή της με την επιβλητική και υπερφυσική δύναμη ενός δούρειου ίππου.

Συνειδητά πλέον ξέροντας εξαρχής ότι προετοιμάζεται η εκπόρθηση της, αρχίζει ο πόλεμος που ενσκήπτει και αποδέχεται το νέο τρόπο ζωής όπου στο τέλος η πρόκληση να πολεμήσει και να νικήσει τον Μινώταυρο είναι παρούσα μόνο με τον θάνατο.

Πρόκειται για τη νόμιμη αυτοάμυνα της, αφού η απόπειρα σαγήνευσης ισοδυναμεί με την πρόθεση του να την φέρει σε τόσο δύσκολη θέση ώστε να μην έχει καμία πιθανότητα να ξεφύγει.

Ένα έργο που δεν πρέπει να χάσει κανείς για τα μηνύματα που περνάει μέσα από έντονη δράση, με πολλές μεταβολές και συναισθηματικές κορυφώσεις. Ένα έργο ανάμεσα σε τρεις γυναίκες που μονομαχούν για την απόκτηση της κυριαρχίας του άντρα η καθεμία για δικό της όφελος.

Όλοι οι συντελεστές έδωσαν μια δυνατή πνοή στο έργο. Ο Κωνσταντίνος Κυριακού σκηνοθέτης και μεταφραστής ανέδειξε το δυνατό θέμα των διαπροσωπικών σχέσεων. Η Ιωάννα Κατσιαβού, ενδυματολόγος και σκηνογράφος κάλυψε απόλυτα τον χώρο που διαδραματίζεται η ιστορία. Ο Γιώργος Δανέζης στους φωτισμούς έδωσε το χρώμα παράλληλα με το συναίσθημα των ρόλων.

Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κυριακού

Σκηνικά: Ιωάννα Κατσιαβού

Φωτισμοί: Γιώργος Δανεσής

Επικοινωνία: Νταίζη Λεμπέση

Ερμηνείες: Μαίρη Βιδάλη, Μιχάλης Αλικάκος, Ρούλα Αντωνοπούλου, Βάνα Βάσιου, Σάββας Σουρμελίδης (φωνή). Τραγούδια της Καλαβρίας αποδίδει η Ρούλα Αντωνοπούλου

Θέατρο «ΔΙΑΧΡΟΝΟ»

Πυθέου 50 – 52, Νέος Κόσμος, δεξιά της Λ. Βουλιαγμένης

Στάση Μετρό «Άγιος Ιωάννης», έξοδος Κασομούλη

Απαραίτητη η κράτηση στο 2107233229

Τιμές εισιτηρίων: 15 €, 12 € για φοιτητές και άνω των 65, 5 € για ΑμεΑ και ηθοποιούς

Ελεύθερη είσοδος σε συνταξιούχους ηθοποιούς