Άρης Καϊάφας: “χαρακτηρίζω τον εαυτό μου τολμηρό, επίμονο, διορατικό και παθιασμένο”

Ο Άρης Καϊάφας είναι ένας νέος καλλιτέχνης που ζει και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
Τα τελευταία χρόνια εστίασε τη δημιουργική του ανησυχία στη ζωγραφική, επιδιώκοντας μέσα από τη σπουδή του σχεδίου και τον πειραματισμό με διαφορετικά μέσα να διαμορφώσει την προσωπική του εικαστική ταυτότητα εστιάζοντας κατά κύριο λόγο, σε εξιδανικευμένες αναπαραστάσεις της ανδρικής μορφής.
Στα έργα του συνήθως χρησιμοποιεί μολύβι σε συνδυασμό με ακουαρέλα και ακρυλικά πάνω σε χαρτί ή καμβά, ενώ συχνά πειραματίζεται με κάρβουνο και μελάνι.
Οι θεματικές του κινούνται γύρω από την έμφυλη ταυτότητα, το ανδρικό γυμνό κορμί και την ομορφιά του, τη σχέση της ανθρώπινης μορφής με τον περιβάλλοντα χώρο καθώς και τη δυναμική που προκύπτει από την αλληλεπίδρασή των δύο στοιχείων, το σώμα και το χώρο.
Μέσα από τη δουλειά του επιδιώκει να εκφράσει την ευαισθησία, τον προβληματισμό και την οπτική του αναφορικά με τις εκδηλώσεις της έμφυλης ταυτότητας, τα δομημένα αισθητικά στερεότυπα στις αποτυπώσεις του ανδρικού κάλλους και τις κοινωνικές τους προεκτάσεις, επιδιώκοντας το επαναπροσδιορισμό δόμησης της ανδρικής ταυτότητας και του ρόλου της. 
Το διάστημα της ενασχόλησής του με τη ζωγραφική έχει λάβει μέρος σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Αμφιλοχία (Toms Creative Space, Megart gallery, Myro Gallery, 2 Concept Store, Ίδρυμα Μάργαρη, Les Yper Yper), ενώ έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το σύνολο της δουλειάς χωρίζεται σε τρεις διακριτές ενότητες: 
Ι. Πορτρέτα
ΙΙ. Μεταμορφώσεις
ΙΙΙ. Στιγμιότυπα
ΠΟΡΤΡΕΤΑ
Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει εξιδανικευμένες αναπαραστάσεις καθημερινών ανθρώπων σε ρεαλιστική απόδοση.
Οι ανδρικές και γυναικείες μορφές, άλλοτε γυμνές και άλλοτε ντυμένες, παρουσιάζονται φυσιοκρατικά σε στάσεις και πόζες που χαρακτηρίζονται από έντονο αισθησιασμό και θεατρικότητα, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα εσωτερικευμένες καταστάσεις και ενδόμυχα συναισθήματα.
Ο Άρης Καϊάφας, αντλώντας στοιχεία και μοτίβα από τον κόσμο της μόδας και της διαφήμισης τα οποία περιπλέκει με χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των εικονιζόμενων δημιουργεί εξατομικευμένες αναπαραστάσεις που αποτυπώνουν το χαρακτήρα και τα συναισθήματα τους ενώ ταυτόχρονα αφηγούνται ιστορίες από προσωπικές τους στιγμές.
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ
Σε αυτή την ενότητα έργων η γυμνή ανδρική φιγούρα μετατρέπεται σε χαρακτηριστικό μοτίβο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.
Αλλάζοντας τις συνιστώσες και την εικονογραφία αναπαράστασης της ανδρικής μορφής, εξετάζει δομημένα αισθητικά στερεότυπα επιδιώκοντας τον επαναπροσδιορισμό της αποτύπωσης του ανδρικού κάλλους.
Στο πλαίσιο αυτό,  μέσα από διαφορετικές αποδώσεις του ανδρικού γυμνού συλλαμβάνει και αποτυπώνει στιγμές κατά τις οποίες οι μορφές υπόκεινται σε μια διαδικασία μεταμόρφωσης.
Μέσα από τις αποτυπώσεις αυτές, επιδιώκει να αναδείξει μια άλλη σκοπιά της ανδρικής σεξουαλικότητας, του αισθησιασμού και των συναισθημάτων που εκδηλώνουν τα υπό μεταμόρφωση σώματα.
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ
Στην τρίτη ενότητα έργων ο Άρης Καϊάφας αποτυπώνει ανδρικές μορφές σε άκρως ιδιωτικές και προσωπικές στιγμές σε συνθέσεις που χαρακτηρίζονται από μια επιδέξια οργάνωση του ζωγραφικού χώρου και σκηνοθεσία του εικαστικού πλάνου.
Νεανικές δυναμικές και τολμηρές ανδρικές φιγούρες γίνονται οι πρωταγωνιστές του έργου του επιχειρώντας συνειδητά την εξιδανίκευση και αποθέωση του ανδρικού κάλλους προς μια απενοχοποίηση του ανδρικού αισθησιασμού.
Αντιστρέφοντας τα εικονογραφικά στερεότυπα ταύτισης του ερωτισμού με το γυναικείο σώμα αποτυπώνει τον αισθησιασμό και την ερωτική επιθυμία μέσα από αναπαραστάσεις γυμνών ανδρικών σωμάτων που χαρακτηρίζονται από ηδονικότητα.
Λειτουργώντας στις περισσότερες περιπτώσεις, κατά κάποιο τρόπο ως ένα είδος voyeur, καταγράφει και αποτυπώνει στιγμιότυπα κατά τα οποία οι εικονιζόμενοι παρουσιάζονται σε παρασκηνιακές καταστάσεις και ιδιωτικές διαδικασίες, ενώ η παρουσία του καλλιτέχνη-παρατηρητή φαίνεται να μη γίνεται άμεσα αντιληπτή.
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
13.07 – 23.07.2019
EPOC: H αφήγηση της ομορφιάς, πολιτιστικό κέντρο Μεταξοχωρίου
(ομαδική έκθεση)
14.05 – 25.05.2019
Μικρές Εκπλήξεις, ΕλληνοΓαλλικός Σύνδεσμος (ομαδική έκθεση)
21.04 – 16.06.2019
H Γυμνή Αλήθεια, Aqua Gallery, Σαντορίνη (ομαδική έκθεση)
25.11 – 05.12.18
Οι καθεμεις, Toms, Θεσσαλονίκη (ατομική έκθεση)
21.06 – 01.07.2018
Pride and Prejudice, Toss Creative Space, Θεσσαλονίκη (ατομική
έκθεση)
02 – 09.06.2018
Aspects of the feminine, Megart gallery, Αθήνα (ομαδική έκθεση)
05 – 17.03.2018
ARTBOX. PROJECT NEW YORK 1.0 (ομαδική έκθεση)
16 – 18.12.2017
Meet the artist, Myro gallery, Θεσσαλονίκη (ομαδική έκθεση)
11 – 24.10.2017
2 Concept store, Θεσσαλονίκη (ατομική έκθεση)
20 – 31.07.2017
It’s oh so quiet, Ίδρυμα Μάργαρη, Αμφιλοχία (ομαδική έκθεση)
18 – 30.10.2014
The present is a present 2, Les Yper Yper, Θεσσαλονίκη (ομαδική έκθεση)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Σε ποια ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;
Κλείνοντας τα 40 μου χρόνια αποφάσισα να ασχοληθώ αποκλειστικά με την ζωγραφική κάνοντας το μεγαλύτερο μου όνειρο πραγματικότητα. Ανέκαθεν φλέρταρα με τις τέχνες αλλά τα τελευταία 4 χρόνια η ανάγκη έκφρασης μέσω της ζωγραφικής έγινε επιτακτική.
Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;
Οι απόψεις διίστανται, μην μπορώντας κανείς να δώσει μια σαφή απάντηση όσον αφορά στο συγκεκριμένο ερώτημα, είναι σαν την γάτα του Schrödinger που μπορεί να είναι ζωντανή ή νεκρή, συνδεόμενη με προηγούμενο τυχαίο γεγονός.
Εγώ θεωρώ ότι ένας καλλιτέχνης γίνεται, σαφέστατα υπάρχει η ακατέργαστη πρώτη ύλη, το ταλέντο ή η τάση, αλλά θα πρέπει η πορεία ενός καλλιτέχνη να διακατέχεται από διαρκή εσωτερική αναζήτηση, τεχνική γνώση και γενικά πολύ προσπάθεια ώστε να καταφέρει να αποκτήσει εικαστική ταυτότητα.
Ποια λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη; 
Ανήσυχος θα έλεγα, άλλοτε δημιουργώντας με κάθε μου έργο νέα μονοπάτια διαφυγής μιας πραγματικότητας και άλλοτε αποτυπώνοντας την ίδια την πραγματικότητα.
Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε; 
Ναι, γνωρίζω από πριν τι θέλω να δημιουργήσω ή τι να συνθέσω. Σχεδόν πάντα το προηγούμενο έργο με ωθεί στο επόμενο, αρκεί πάντα να υπάρχει εξελικτική ακολουθία.
Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως καλλιτέχνη;
Χαρακτηρίζω τον εαυτό μου τολμηρό, επίμονο, διορατικό και παθιασμένο, στηρίζοντας  μέσα από την δουλειά μου τόσο την LGBTQ PLUS κοινότητα όσο και διαφόρους οργανισμούς και συλλόγους που επιτελούν κοινωνικό έργο.
Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Προτεραιότητα μου είναι στο μέλλον να θέτω βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους  στόχους και να τους κατακτώ. Κάνοντας αργά αλλά σταθερά βήματα  και διατηρώντας τον προσωπικό μου καλλιτεχνικό χαρακτήρα επιθυμώ να διαφοροποιηθώ, αποκτώντας  διακριτό δημιουργικό «αποτύπωμα» σε κάθε καλλιτεχνική μου δημιουργία. Θα επιθυμούσα να συνεχίσω να παίρνω μέρος σε ολοένα και περισσότερες εκθέσεις Ελλάδα και εξωτερικό.