S T Y X

Η Ρίκε, μια νεαρή γιατρός από την Ευρώπη, είναι η απόλυτη έκφραση του δυτικού μοντέλου ευτυχίας και επιτυχίας. Μορφωμένη, όλο αυτοπεποίθηση, αφοσιωμένη στους στόχους της και αποφασισμένη να πετύχει, εργάζεται με εξαντλητικούς ρυθμούς στο πολύ απαιτητικό τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών. Κάποια στιγμή, η Ρίκε αποφασίζει να εκπληρώσει το μεγαλύτερο όνειρό της, σαλπάροντας ολομόναχη με το ιστιοπλοϊκό της για τη Νήσο της Αναλήψεως, στον Ατλαντικό Ωκεανό, ώστε να έχει το χρόνο να κάνει, παράλληλα, και ένα εσωτερικό ταξίδι. Μετά από μια άγρια καταιγίδα, το ιστιοπλοϊκό της καταλήγει κοντά σε ένα ακυβέρνητο παλιό αλιευτικό φορτωμένο με εκατό περίπου μετανάστες που προσπαθούν απελπισμένα να της αποσπάσουν την προσοχή. Αν δεν δράσει γρήγορα η Ρίκε, δεκάδες άνθρωποι θα πνιγούν, καθώς η βάρκα αρχίζει και βάζει νερά. Ειδοποιεί, αρχικά, την ακτοφυλακή που καθυστερεί υπερβολικά να επέμβει, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της, οπότε, καλείται μόνη, πλέον, να αναλάβει δράση και να τους συνδράμει, μολονότι δεν μπορεί να τους περιθάλψει όλους στο μικρό ιστιοφόρο της. Διχασμένη ανάμεσα στη επιθυμία της να τους συνδράμει και στην επιταγή να συνεχίσει το ταξίδι της, η νέα γυναίκα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τραγικό δίλημμα, σε μια συνταρακτική αλληγορία για την προσωπική ευθύνη απέναντι στη σύγχρονη προσφυγιά.

Σκηνοθεσία: Βόλφγκανγκ Φίσερ

Πρωταγωνιστεί: Σουζάνε Βολφ

Χώρα: Γερμανία, Αυστρία

Διάρκεια: 98’

Διακρίσεις: Βραβείο Heiner Carow, Βραβείο Label Europa Cinemas, Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής – Berlin IFF 2018, Βραβείο Δημιουργικής Ενέργειας – Emden IFF 2018, Βραβείο Κοινού & Flying Ox – Schwerin Art of Film Festival 2018, Βραβείο Τρίτων – Valletta FF 2018

Διανομή: Weird Wave

Μία αγωνιώδης περιπέτεια καταμεσής του ωκεανού με μία ηθική πυξίδα σε φρενήρεις περιστροφές και με μια επίκαιρη διάσταση που την καθιστά ακόμα πιο συγκλονιστική από την ιδιοφυώς κινηματογραφημένη ανατριχιαστική δράση.
Variety

Η Σουζάνε Βολφ φέρει στους ώμους της όλη την ταινία και η ερμηνεία της είναι το λιγότερο συγκλονιστική τόσο στις σιωπές όσο και στους διαλόγους.
Hollywood Reporter

Styx FULL HD Greek Trailer
HD Trailer της ταινίας με ελληνικούς υπότιτλους.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

ΕΡΕΥΝΑ: Καθημερινά, στα σύνορα της Ευρώπης, εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν, στην απέλπιδα προσπάθειά τους να διασχίσουν τη θάλασσα και να φτάσουν στην Ήπειρό μας, προκειμένου να βρουν κάποιον ειρηνικό τόπο να ζήσουν.

Το γεγονός ότι, αυτοί οι άνθρωποι, όπως προκύπτει από την ενδελεχή έρευνα που κάναμε, μπορούν ακόμα να βασίζονται στην ελάχιστη βοήθεια που τους παρέχουν επίσημες οργανώσεις, επιβεβαιώθηκε μέσα από συζητήσεις μας με εκπροσώπους της μη κυβερνητικής οργάνωσης SEA WATCH, των ΓΙΑΤΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ, της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης BORDERLINE EUROPE και της MOAS, που είναι μεταξύ των ιδιωτικών πρωτοβουλιών που έχουν ευαισθητοποιηθεί.

ΓΕΝΙΚΑ: Η πιθανότητα και μόνο να βρεθεί κάποιο ιστιοπλοϊκό ή άλλο καράβι, στη μέση του ωκεανού, δίπλα σε βάρκες «πλημμυρισμένες» με πρόσφυγες, φαντάζει εφιαλτική για όποιον σκέφτεται να πραγματοποιήσει κάποιο ταξίδι αναψυχής εν πλω. Εντούτοις, η πραγματικότητα αποδεικνύει πως τέτοια περιστατικά είναι ολοένα και πιο συνήθη…

Τι θα συμβεί αν ένας ιστιοπλόος μόνος (εν προκειμένω, μια γυναίκα μόνη) βρεθεί σε αυτήν την κατάσταση;

Με βάση αληθινά γεγονότα, η ταινία Styx πραγματεύεται αυτό το ερώτημα μέσα σε ένα μυθοπλαστικό πλαίσιο, αποτυπώνοντας τον τρόπο με τον οποίο τα οικονομικά συμφέροντα ανταγωνίζονται τις ανθρωπιστικές αρχές, η υπερβολική ζήτηση σφετερίζεται τη συμπόνια και η αδιαφορία διαλύει κάθε ελπίδα. Σε μια προσπάθεια ορισμού του Παραδείσου, η ταινία θέτει ερωτήματα ταυτότητας όπως: ποιοι είμαστε, ποιοι θέλουμε να είμαστε και τελικά ποιοι πρέπει να είμαστε. Πώς ορίζει καθένας μας τον Παράδεισο;