Πως το μασάζ μπορεί να σας ανακουφίσει απο τον πονοκέφαλο

Ο πονοκέφαλος είναι μια κοινή εμπειρία που έχουμε όλοι σχεδόν αντιμετωπίσει κάποια στιγμή στη ζωή μας. Οι λόγοι που προκαλούν πονοκέφαλο μπορεί να είναι πολλοί, όπως η ένταση, η κόπωση, η έλλειψη ύπνου, η άγχος, και πολλοί άλλοι.

Ωστόσο, μία από τις αποτελεσματικές μεθόδους ανακούφισης από τον πονοκέφαλο είναι το μασάζ. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τον ρόλο του μασάζ στην ανακούφιση από τον πονοκέφαλο.

Πώς δρα το μασάζ στον πονοκέφαλο

Όταν πάσχουμε από πονοκέφαλο, οι μύες μας μπορεί να είναι πιεσμένοι και τεταμένοι. Το μασάζ, μέσω της εφαρμογής απαλών κινήσεων στην περιοχή του κεφαλιού, του λαιμού και των ώμων, μπορεί να βοηθήσει στην χαλάρωση των μυών και στην απελευθέρωση της έντασης.

Το μασάζ έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Στην περίπτωση του πονοκεφάλου, μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος και τη διάχυση των θρεπτικών ουσιών προς τον εγκέφαλο, ανακουφίζοντας απο τον πόνο.

Είδη μασάζ που βοηθούν στον πονοκέφαλο

Υπάρχουν διάφορα είδη μασάζ που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πονοκέφαλο. Το μασάζ του κεφαλιού, του προσώπου και του λαιμού είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά, καθώς συγκεντρώνονται στις περιοχές που συνήθως είναι οι πηγές του πονοκεφάλου. Επιπλέον, το μασάζ με αιθέρια έλαια, όπως η λεβάντα και η μέντα, μπορεί να προσφέρει ανακούφιση και αίσθηση χαλάρωσης.

Επιστημονική υποστήριξη και ερευνητικές μελέτες

Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν διεξαχθεί για να εξεταστεί η αποτελεσματικότητα του μασάζ ως μέθοδος ανακούφισης από τον πονοκέφαλο. Οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες έχουν δείξει ότι το μασάζ μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στη μείωση της έντασης του πονοκεφάλου και της συχνότητας των επεισοδίων.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics” εξέτασε την επίδραση του μασάζ στους ανθρώπους που υποφέρουν από διάφορους τύπους πονοκεφάλου. Η μελέτη έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που έκαναν μασάζ εμφάνισαν σημαντική μείωση του πονοκεφάλου σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν έκαναν μασάζ.

Επίσης, μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine” μελέτησε τον ρόλο του μασάζ στην μείωση του χρόνου διάρκειας των πονοκεφαλιών και βελτίωσης των επιπέδων άγχους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το μασάζ είχε θετική επίδραση σε αυτούς τους παράγοντες.

Αλλοι τρόποι για να απαλλαγείτε απο τον πονοκέφαλο

Εκτός από το μασάζ, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να απαλλαγούμε από τον πονοκέφαλο. Ορισμένες εναλλακτικές μέθοδοι που μπορείτε να δοκιμάσετε περιλαμβάνουν:

  1. Να σηκωθείτε από τη θέση σας, πηγαίνετε σε ένα ήσυχο δωμάτιο και ξαπλώστε ή καθίστε άνετα. Αφήστε τον εαυτό σας να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει, αποφεύγοντας τις πηγές θορύβου και φωτός.
  2. Να εφαρμόστε ένα ζεστό πανί ή μια παγοκύστη στην περιοχή του κεφαλιού σας, ανάλογα με το τι σας ανακουφίζει περισσότερο.
  3. Προσπαθήστε να αποφύγετε την καφεΐνη, το αλκοόλ και τροφές όπως το τυρί, το κοτόπουλο, τις μπανάνες.
  4. Η αφθονία νερού μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των πιθανών παραγόντων που προκαλούν πονοκέφαλο..
  5. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση ενδορφίνων, οι οποίες λειτουργούν ως φυσικά αναλγητικά.
  6. Ορισμένες τεχνικές αναπνοής, όπως η βαθιά αναπνοή και η γιόγκα, μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του άγχους και της έντασης που μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο.

Αν πάντα παρουσιάζετε συχνά και έντονα πονοκεφάλους, συστήνεται να συμβουλευτείτε έναν ιατρό για περαιτέρω αξιολόγηση και διάγνωση.

Χρήσιμες πηγές

Ebbin M. (2018). Soothe & prevent headaches with the power of touch.

massagemag.com/soothe-prevent-headaches-power-touch-35270/

Puustjärvi K, et al. (1990). The effects of massage in patients with chronic tension headache.

ingentaconnect.com/content/cog/aetr/1990/00000015/00000002/art00006