Αναρωτιέστε πώς κάνω τεστ εγκυμοσύνης; Σας έχουμε την απάντηση

Τα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι αποτελούν τον πιο γρήγορο τρόπο και ιδιαίτερα αξιόπιστο για να μάθετε αν είστε έγκυος. Ο μηχανισμός τους είναι αρκετά απλός και στηρίζεται στον εντοπισμό της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG) ή αλλιώς της “ορμόνης της εγκυμοσύνης” στα ούρα, μία ορμόνη που απελευθερώνεται 10-11 μέρες μετά τη σύλληψη. Η χρήση τους είναι ιδιαίτερα απλή και μπορείτε να έχετε τα αποτελέσματα ενδεχόμενης κύησης μέσα σε λίγα λεπτά. Δείτε πώς να κάνετε σωστά ένα τεστ εγκυμοσύνης.

Τα τεστ εγκυμοσύνης One-Step της HomeTest είναι διαθέσιμα σε τρεις τύπους: ταινίες και midstream που είναι αναλογικά τεστ και στα ψηφιακά τεστ. Ο τρόπος χρήσης μεταξύ τους και οι τιμές τους διαφέρουν ωστόσο και τα τρία τεστ είναι εξίσου αξιόπιστα με ακρίβεια άνω του 99% και είναι κλινικά αποδεδειγμένα και καταχωρημένα στον ΕΟΦ.

Μπορείτε να κάνετε το τεστ εγκυμοσύνης όποια στιγμή της ημέρας θέλετε. Ωστόσο συστήνεται πάντα να γίνεται το πρωί, όταν τα ούρα έχουν υψηλή συγκέντρωση της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG).

Το μόνο που χρειάζεστε για να κάνετε το τεστ, είναι το τεστ εγκυμοσύνης καθαυτό καθώς και ένα καθαρό κυπελλάκι (δε χρειάζεται να είναι αποστειρωμένο) αν δεν θέλετε να ουρήσετε απευθείας στο τεστ. Ένα ζευγάρι γάντια και ένα ρολόι θα φανούν επίσης χρήσιμα.

 Η διαδικασία του τεστ εγκυμοσύνης διαφέρει λίγο ανάλογα με το είδος τεστ εγκυμοσύνης που έχετε επιλέξει (midstream, ταινίες ή ψηφιακό). Σε κάθε περίπτωση ενδείκνυται να διαβάζετε τις οδηγίες χρήσης πριν κάνετε το τεστ εγκυμοσύνης. 

Τεστ εγκυμοσύνης midstream

Τα τεστ εγκυμοσύνης midstream HomeTest αποτελούν μία συνηθισμένη επιλογή σε τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι καθώς είναι οικονομικά και ιδιαίτερα αξιόπιστα. Η χρήση τους είναι απλή και γίνεται με δύο τρόπους, είτε βυθίζοντας το τεστ σε ένα κυπελλάκι με ούρα είτε ουρώντας σε αυτό. Είναι αναλογικά τεστ που σημαίνει ότι ανάλογα με το πόσο έντονη θα είναι η γραμμή που θα εμφανιστεί θα είναι και μεγαλύτερη η ποσότητα της χοριακής.

Ακολουθήστε τα εξής βήματα:

 Πλύνετε τα χέρια σας, ανοίξτε τη συσκευασία HomeTest midstream και βγάλτε το καπάκι.

 1. Τοποθετήστε την άκρη του τεστ απευθείας στη ροή των ούρων για 10 δευτερόλεπτα (1ος τρόπος) ή εναλλακτικά, μπορείτε να συλλέξετε τα ούρα σε ένα καθαρό δοχείο και να βυθίσετε την άκρη του τεστ σε αυτό για 10 δευτερόλεπτα (2ος τρόπος).
 2. Περιμένετε να εμφανιστεί πρώτα η γραμμή ελέγχου και έπειτα η γραμμή αποτελέσματος.
 3. Αν εμφανιστεί δεύτερη γραμμή και είναι τόσο ξεκάθαρη όσο και η γραμμή ελέγχου, τότε το τεστ είναι θετικό.
 4. Αν δεν εμφανιστεί δεύτερη γραμμή ή είναι πιο αχνή από την άλλη γραμμή, τότε το τεστ είναι αρνητικό. Μπορείτε να επαναλάβετε το τεστ μετά από 2 ημέρες.

Τεστ εγκυμοσύνης σε ταινία

Το τεστ εγκυμοσύνης HomeTest σε ταινία αποτελεί το πιο οικονομικό και εξίσου αξιόπιστο τεστ. Η διαφορά του είναι ότι δεν διαθέτει πλαστικό περίβλημα αλλά μόνο τις χάρτινες ταινίες και ότι δεν μπορείτε να ουρήσετε στο τεστ αλλά να το χρησιμοποιήσετε μόνο σε ούρα σε κυπελλάκι.

Τα βήματα είναι τα εξής:

 1. Ανοίγετε τη συσκευασία και παίρνετε την ταινία στα χέρια σας, τα οποία έχετε πλύνει.
 2. Συλλέγετε ούρα σε ένα καθαρό κύπελλο (δεν χρειάζεται να είναι ουροσυλλέκτης) και βυθίζετε την ταινία μέχρι τη γραμμή που αναφέρει “MAX” για 10 δευτερόλεπτα.
 3. Σε λίγα δευτερόλεπτα εμφανίζεται η γραμμή ελέγχου
 4. Αν έπειτα εμφανιστεί και η γραμμή αποτελέσματος, δηλαδή μία δεύτερη γραμμή εξίσου έντονη με την πρώτη, τότε το τεστ είναι θετικό.
 5. Αν δεν εμφανιστεί η γραμμή αποτελέσματος ή είναι πιο αχνή από τη γραμμή ελέγχου, τότε το τεστ είναι αρνητικό.

Ψηφιακό τεστ εγκυμοσύνης

Το ψηφιακό τεστ εγκυμοσύνης HomeTest είναι πιο εύκολο στην ανάγνωσή του αφού γνωστοποιεί το αποτέλεσμα με ένδειξη YES+ ή NO- σε ψηφιακή οθόνη. Αποτελείται από δύο μέρη, τα στικ και τον ψηφιακό αναγνώστη που είναι πολλών χρήσεων και γίνεται με δύο τρόπους (με κυπελλάκι ή απευθείας την ώρα που ουρείτε)

 1. Ανοίγετε τις συσκευασίες και “κουμπώνετε” το στικ στον ψηφιακό αναγνώστη μέχρι να εμφανιστεί στην οθόνη ένα ρολόι.
 2. Τοποθετείτε την άκρη του τεστ απευθείας στη ροή των ούρων για 5 δευτερόλεπτα (1ος τρόπος). Εναλλακτικά, μπορείτε να συλλέξετε τα ούρα σε ένα καθαρό δοχείο και να βυθίσετε την άκρη του τεστ στο κυπελλάκι για 10 δευτερόλεπτα.
 3. Το ρολόι θα αρχίσει να αναβοσβήνει για περίπου 3 λεπτά και έπειτα θα εμφανιστεί το αποτέλεσμα.
 4. Αν στην οθόνη εμφανιστεί το NO-, σημαίνει ότι το τεστ είναι αρνητικό και μπορείτε αν θέλετε να επαναλάβετε σε 2 μέρες.
 5. Αν στην οθόνη εμφανιστεί το YES+, τότε σημαίνει ότι το τεστ είναι θετικό.

Πότε πραγματοποιείται το τεστ εγκυμοσύνης;

Γενικότερα, για να είναι ακριβές το τεστ εγκυμοσύνης, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί τουλάχιστον μια ημέρα μετά από την αναμενόμενη ημερομηνία έναρξης της περιόδου. Φυσικά, σε περίπτωση που παρατηρήσετε διάφορα συμπτώματα εγκυμοσύνης, όπως για παράδειγμα ευαισθησία στο στήθος, πρωινές ναυτίες, κόπωση, ή διαπιστώσετε πολύ ελαφριά αιμορραγία, τότε το τεστ εγκυμοσύνης θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε την αιτία των συμπτωμάτων σας.