Niki Goranova: “Όλα μου τα έργα είναι βαθιά εμπνευσμένα από τα συναισθήματα, τα γεγονότα και τα βιώματα της ζωής μου”

“Μέσα από τις εξελίξεις ο καλλιτέχνης κινείται πλέον πιο εύκολα σε όλες τις καλλιτεχνικές τάσεις… Στα έργα μου συνήθως κυριαρχεί ο ρεαλισμός. Ανάλογα την διάθεσή μου στρέφομαι προς rococo, barok και αφηρημένη τέχνη!”

Ποιοι είναι οι λόγοι που σας έδωσαν ώθηση να ασχοληθείτε με τη ζωγραφική; Είναι απίστευτο τι μπορεί να κάνει η τέχνη είτε είναι μουσική, ζωγραφική ή γλυπτική. Όταν ήμουν στην άκρη του γκρεμού πάντα τα χρώματα και τα πινέλα ήταν δίπλα μου και με βοηθούσαν να τα ξεπεράσω! Αυτός είναι και ο λόγος να ασχοληθώ τόσο έντονα με τη ζωγραφική. Είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεφύγεις από όλα για μην σε πάρει από κάτω! Η ψυχοθεραπεία μέσω της τέχνης θα συνταγογραφείται από γιατρούς και στην Ελλάδα πλέον!

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Μέσα από τις εξελίξεις ο καλλιτέχνης κινείται πλέον πιο εύκολα σε όλες τις καλλιτεχνικές τάσεις. Να μην ξεχνάμε ότι υπάρχει πλέον και η τεχνητή νοημοσύνη και με ακρίβεια μπορεί να πετύχει την παραμικρή λεπτομέρεια. Δεν μπορώ να πω ότι υποστηρίζω κάποιο συγκεκριμένο κίνημα ρεύμα. Στα έργα μου συνήθως κυριαρχεί ο ρεαλισμός. Ανάλογα την διάθεσή μου στρέφομαι προς rococo, barok και αφηρημένη τέχνη!

Από που αντλείτε την έμπνευση σας; Το καλοκαίρι ο ήλιος και ο θόρυβος της άγριας θάλασσας. Οταν βρέχει πολύ, πάρα πολύ η καταιγίδα, οταν ανοίγει ο ουρανός και γίνεται κατακλυσμός. Με βγάζει στους δρομους εκεί σε αυτό το χάος που μας προσγειώνει και μας κάνει να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε τίποτα είμαστε ένα μυρμηγκάκι σε αυτόν τον κόσμο! Αυτές οι συνθήκες με εμπνέουν πάρα πολυ συναισθηματικά και εικαστικά!

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Ένας στόχος είναι όπως έχω πει και άλλη φορά η ανθρώπινη εφηβεία να μπορεί να φτάσει σε ένα τελείως διαφορετικό επίπεδο. Και η μεγαλύτερη πρόκληση για εμένα είναι μέσα από το έργο μου με χορηγίες και φιλανθρωπικές δράσεις να μπορέσω να βοηθήσω αυτόυς που πράγματι έχουν ανάγκη.

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να μεταδώσετε στους επισκέπτες της έκθεσης; Θα ήθελα να μεταφέρω στο κοινό ότι η έκθεση της τέχνης είναι μια τεχνολογικά σύγχρονη γέφυρα για το κοινό του 21ου αιώνα για να γνωρίσει την καλλιτεχνική πρακτική περασμένης εποχής, σε μια κοινωνική χώρα. Ο θεατής πρέπει να πλησιάζει όλο και περισσότερο την τέχνη, να γίνεται πραγματικό κοινό, να έρχεται στις οργανωμένες εκδηλώσεις και να παθιάζεται με την τέχνη, να παρακολουθεί τους τρελούς αυτοσχεδιασμούς σε μια άτυπη σκηνή και να διασκεδάζει μαζί της.

Τα έργα σας θα μπορούσε να είναι επηρεασμένα από τα βιώματά σας και από το περιβάλλον σας; Ναι όλα μου τα έργα  είναι βαθιά εμπνευσμένα από τα συναισθήματα, τα γεγονότα και τα βιώματα της ζωής μου!

Θα μπορούσατε να ασχοληθείτε με κάποια άλλη μορφή τέχνης εκτός από τη ζωγραφική; Θα μπορούσα βέβαια να κινηθώ και  προς άλλη κατεύθυνση! Έχω πει στα παιδιά μου ότι και στα 90 θα βρίσκομαι σε μία σχολή με ένα βιβλίο στο χέρι. Στα 17 μου δούλευα τόρνο και ηλεκτροκόλληση, ύστερα ΕΠΑΛ μηχανικού το μηχάνημα το τρένο, σχολή καλών τεχνών και ταυτόχρονα modeling. Μετά που γέννησα τον γιο μου έκανα κομμωτική. Έχω δουλέψει καθαρίστρια, barwoman, μαγείρισσα και ως προσωπικό ασφαλείας! Μου αρέσει γενικώς να δοκιμάζω συνέχεια καινούργιες τέχνες. Ισως θα μπόρεσα να στραφω και προς την μουσική. Τα τραγούδια που βγαίνουν από την ψυχή, λαϊκή μουσική, κλασική μουσική, όταν ήμουν μικρή έπαιζα πιάνο και τραγουδούσα σε συγκρότημα με παραδοσιακά τραγούδια! Ο μεγάλος μου έρωτας όμως είναι η ζωγραφική και δεν την αλλάζω με τίποτα!

Υπάρχει κάποιο project που να αποτελεί όνειρο ζωής; Ναι τα όνειρα είναι πολλά! Ένα από αυτά είναι στην τελική ευθεία, να εκθέσω στο Λούβρο το καλοκαίρι το 2024!! Είναι και άλλα που δεν θέλω να τα αποκαλύψω από τώρα αλλά αν υπάρχει θέληση πιστεύω ότι όλα μπορούν να συμβούν!