MegArt Gallery – Δημοσθένης Παγουλάτος

Ο Πρόεδρος των Ελλήνων και Ξένων Δημιουργών GFC μας συστήνεται.

– Πώς και ασχοληθήκατε με τα εικαστικά μετά από τόσες διαφορετικές επιχειρήσεις που είχατε;

Η ενασχόληση μου με τα εικαστικά ξεκίνησε εντελώς τυχαία, όταν πήγα πριν από πολλά χρόνια στον Φλοίσβο με την Τεχνόσφαιρα, να καλύψω ραδιοφωνικά ένα event.

Δεν το κατάλαβα στην αρχή αλλά στην πορεία ανακάλυψα ότι αυτό το κομμάτι με τραβούσε σαν μαγνήτης. Το ερωτεύτηκα δυνατά και ήταν αυτό που με γέμιζε.

– Ξεκινήσατε κάτι πολύ πρωτοπόρο (σε δύσκολες εποχές) ….τους GFC και κατόπιν την MegArt Gallery, από το πουθενά και χωρίς χρήματα …

Ναι ξεκίνησε κάπως περίεργα, μετά από μία έκθεση που έκανα με κάποιους εικαστικούς στο Θησείο, σε μία συζήτηση η οποία συνεχίστηκε και μετά από κάποιες ημέρες 2 φίλοι με παρότρυναν να ασχοληθώ πλήρως με την εικαστική κοινότητα, διότι έβλεπαν πως λειτουργούσα ως τότε και με πίστεψαν .

Έτσι ξεκίνησα να κάνω εκθέσεις στον πολυχώρο ΑΛΙΚΟ στου Ψυρρή και εκεί ανακάλυψα ότι οι καλλιτέχνες ακολουθούσαν χώρους χωρίς καμία ιδιαίτερη προβολή από κάποιους που τους εκμεταλευόντουσαν.

Έτσι αποφάσισα ότι αυτό έπρεπε να σταματήσει.  Έπρεπε οι καλλιτέχνες να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, την δική τους σοβαρή Γκαλερί, που ανιδιοτελώς θα προωθούσαν τα έργα τους, εκεί που κανένας άλλος δεν το έκανε μέχρι και σήμερα που μιλάμε.

Έτσι και μόνο έτσι μπορεί να σταματήσει η εκμετάλλευση και οι καλλιτέχνες να προωθούν σωστά την δουλειά τους.

Υπάρχει βέβαια ένα μικρό κόστος για την λειτουργία του χώρου …ενοίκιο, φως, τηλέφωνο, εφορία κλπ έξοδα, αλλά οι συμμετοχές τους πιάνουν τόπο, διότι έχουν μία ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι εργάζονται εθελοντικά και αφιλοκερδώς και πιστεύουν ότι με δουλειά, σοβαρότητα και συνέπεια θα αλάξουν τα κακώς δεδομένα στην τέχνη.

Εγώ και η ομάδα των Ελλήνων και Ξένων Δημιουργών έχουμε ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ και σε αυτό το σημείο, πρέπει να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους συνεργάτες μου.

– Υπάρχει εκμετάλλευση του κλάδου;

Και που δεν υπάρχει στη Ελλάδα; Δυστυχώς τα πάντα γίνονται για το χρήμα.

Όλοι προσπαθούν να επιβιώσουν με το ψέμα και την υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο.

Αλλά μακρυά από εμάς….. εδώ εργαζόμαστε όλοι αφιλοκερδώς με όραμα το αύριο και δημιουργώντας τα καλύτερα event για τα Ελληνικά δεδομένα και προωθώντας τα έργα των καλλιτεχνών μας και στις σελίδες που διαθέτουμε σε μεγάλα Site του εξωτερικού.

Είμαστε από τις ελάχιστες γκαλερί στην Ελλάδα που είμαστε αυτοδιαχειριζόμενοι και πρωτοπόροι σε αυτό .

– Έχετε απογοητευθεί κάποιες στιγμές από την ενασχόληση σας με τα εικαστικά;

Με πικραίνουν πολλά πράγματα. Οι άνθρωποι είναι αυτοί που κάνουν τα όμορφα άσχημα και το αντίστροφο. Με πικραίνει η λάθος αυτοπροβολή, η υποκρισία, το ψέμα και η μη συλλογική δουλειά.

Πρέπει να μάθουμε να δουλεύουμε συλλογικά για να πάμε μπροστά, διότι οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ είναι επαναστάτες. Έχουν εξαιρετικές δουλειές που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους ξένους.

Αν αποφασίσουμε να ακολουθήσουμε το σουηδικό μοντέλο δεν υπάρχει περίπτωση να μη απογειωθεί αυτός ο κλάδος. Απλά χρειάζεται χρόνο και συλλογικότητα χωρίς επάρσεις.

– Τελειώνοντας την συνέντευξή μας έχετε να μας πείτε κάτι για την MegArt Gallery;

Η MegArt Gallery είναι ο μόνος Ευρωπαϊκός χώρος πολιτισμού στη ΑΘΗΝΑ.

Είναι η γκαλερί όλων των καλλιτεχνών που πραγματικά θέλουν η δουλειά τους να υποστηρίζεται σωστά ,που δεν τους ενδιαφέρει μονο μια κοσμική εμφάνιση για να βγουν φωτογραφία αλλά να δείξουν τα υπέροχα έργα τους σε όλο τον κόσμο.

Είναι το δικό τους σπίτι, είναι το ΑΥΡΙΟ.

Είναι ο χώρος που τα γεγονότα τρέχουν πολύ πιο μπροστά απ τον πραγματικό χρόνο.

Έχουμε το όραμα για να είμαστε μία εικαστική κοινότητα με μέλλον,έχουμε την γνώση έχουμε την εμπειρία, και πάνω απ όλα έχουμε όλους εκείνους που μας στηρίζουν και μας δίνουν την δύναμη να συνεχίσουμε το ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΟΝΕΙΡΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ .

– Θα μας μιλήσετε για τα μελλοντικά σχέδια σας;

Θα σας αναφέρω ελάχιστα για πολλούς λόγους. Αυτή την στιγμή εγώ και οι συνεργάτες μου ενώ τρέχουν οι εκθέσεις μας, εργαζόμαστε ταυτόχρονα πολύ σκληρά, πάνω σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Ήδη μιλάμε με 6 χώρες για ένα σχέδιο μεταφοράς του πολιτισμού μας προς το εξωτερικό και αντίστροφα και δεύτερον ξεκινήσαμε μια θεσμική πολιτιστική μελέτη μιλώντας με πολιτικούς φορείς και επενδυτές χορηγούς για ένα πολύ μεγάλο και δύσκολο εγχείρημα που θα δώσει νέα πνοή στον εικαστικό κόσμο μέσα από μια νέα δρομολογημένη και κοστολογημένη ιδέα και ευελπιστούμε ότι ακόμα και αν δεν τα καταφέρουμε, τουλάχιστον θα έχουμε τοποθετήσει το αρχικό λιθαράκι προς αυτήν την κατεύθυνση .

Κάποιοι φίλοι με ονομάζουν ιδεολόγο και δεν το κρύβω ότι χαίρομαι για αυτό.

Αλλά κατ’ εμέ η τέχνη δεν είναι εμπόριο.

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ μέσω της τέχνης είναι ανάταση και απόδραση σε μία άλλη κατάσταση.

Μπορείς να εμπορευθείς τα έργα, όχι όμως την ψυχή του καλλιτέχνη.

Για κάποιους σαν κι εμένα η ενασχόληση με την τέχνη, είναι λειτούργημα, είναι μια προσευχή προς την δημιουργία, είναι το παρελθόν το παρόν και το μέλλον του Έλληνα και της Ελλάδος.

Είναι το ΑΥΡΙΟ.