Greca Mama Mafiosa

Συλλογή κειμένων

Όλοι μας έχουμε ή είχαμε ή, έστω, γνωρίσαμε μια Greca Mama Mafiosa. Κάποιες μπορεί να γίναμε κιόλας ή, ίσως, στο μέλλον. Αυτά δεν τα ελέγχεις πάντα, αφού είναι εγγεγραμμένα στο DNA.
Βρεθήκαμε σε σχέση καθοριστική μαζί της, αγάπης-μίσους, τραγέλαφου, σπανίως αδιάφορη, σχεδόν πάντα στα όρια του παραλόγου, κατά συνέπεια του Ψυχολόγου και ενίοτε του Ψυχίατρου.
Μέσα από 16 ιστορίες βγαλμένες από τη ζωή εκθέτουμε εκτιθέμενοι τα κακώς κείμενα.
Εν ολίγοις, γελάμε για να μην κλάψουμε.

Συμμετέχουν με κείμενά τους:
Λουκάς Ανανίκας
Ειρήνη Κανακάκη
Σύσση Καπλάνη
Βλάσης Κοζώρης
Γεωργία Λιονάκη
Δημήτρης Μάντικας
Χρύσα Ματσαγκάνη
Χριστίνα Πανταζή
Βασίλης Μπαρούτης
Γιάννης Παπουτσάκης
Μύριαμ Περικλιώτη
Γιώργος Πολυχρονίδης
Ζαχαρίας Ρόχας
Βασιλική Φουρκιώτη
Παυλίνα Φουρκιώτη
Ιωάννης Χατζηϊωαννίδης

Το μέγα θέμα της Ελληνίδας Μάνας. Μία πρόσκληση να μας απασχολήσει περισσότερο απ’ όσο μας απασχολεί ούτως ή άλλως, κάθε μέρα, όλη μέρα, από το στήθος της και πέρα. Αναρωτιέμαι κατά πόσον πολλοί από εμάς έχουμε όντως αποκοπεί από το υπέροχο αυτό μέλος του γυναικείου σώματος. Αν μας επιτράπηκε δηλαδή. Και προφανώς, αυτό έχει τη σημασία του. Πώς νομίζετε ψυχολόγοι, ψυχίατροι, νευρολόγοι και δικηγόροι βγάζουν το ψωμάκι τους; Επίσης ουκ ολίγες περιπτώσεις γραφιάδες όλων των ειδών.
Ε, είπα, μήπως μεταξύ θεραπείας, αυτοθεραπείας και του o σώζων εαυτώ σωθείτω ξεκλέψουμε ένα κομμάτι κι εμείς από την πίτα. Με τρυφερότητα, χιούμορ ή κατά τα βιώματά του ο καθείς, αφού όλοι μας έχουμε ή είχαμε μία Greca Mama… Mafiosa. Κι είναι μια σχέση αυτονοήτως καθοριστική, αγαπο – μίσους, τραγέλαφου, κλαυσίγελου σπανίως αδιάφορη, ενίοτε καταστροφική και σχεδόν πάντα στα όρια του παραλόγου.
Η εναρκτήρια σκέψη λοιπόν, ήταν απλή, να γράψουμε ένα κείμενο, που να «εκθέτει» τις super powers των υπέροχων πλασμάτων που καταδυναστεύουν, αμέσως, εμμέσως όποιον και ό,τι μπορούν. Και η ανταπόκριση συγκινητική.
Αν και με συγκινούν πάντα οι συλλογικές, πολύ – συμμετοχικές προσπάθειες. Ειδικά, στη μονήρη εποχή, πολλαπλής κρίσης, που ζούμε. Κάθε τι που συνενώνει με ευαισθησία ανθρώπους να καταθέσουν κάτω από μία ιδέα, είναι ελπιδοφόρο και γι’ αυτό, ενδεχομένως και μόνο, αξιόλογο. Δείχνει διαθεσιμότητα και δοτικότητα και αλήθεια, πόσο μας λείπουν και τα δυο.
Κι ας ελπίσουμε να μην τις θυμώσουμε και κάνουν αντίπραξη, σύλλογο ή ό,τι άλλο, κάτω από κίνημα, με τίτλο «Μαμάδες όλων των γραφιάδων ενωθείτε…»
Γιατί τότε, στην ερώτηση: «Τη φοβάσαι τη μάνα σου;»
Εγώ τουλάχιστον, θα απαντήσω: «Καλέ, ναι!»

Η Συλλέκτης Μαμάδων

Ειρήνη Κανακάκη

Εκδόσεις Φίλντισι

Ξανθίππου 123, Παπάγου
Τηλ.: 210 6540170
Fax: 210 6540918
www.filntisi.gr
[email protected]