DESERT NEAR THE END: “Όσο η ζωή, μας επιτρέπει να δημιουργούμε μουσική, θα το κάνουμε”

Καλώς ήρθατε το Polismagazino.gr. Πείτε μας λίγα λόγια να σας γνωρίσουμε. Πότε ξεκινήσατε σαν σχήμα; Καλησπέρα, αν και σαν Desert near the end ξεκινήσαμε το 2009, όταν αποφασίσαμε ότι αυτό είναι το όνομα μας και έτσι θα συνεχίσουμε, η αλήθεια είναι ότι στο μυαλό μας η αρχή πάει πολύ πιο πίσω. Ο πυρήνας της μπάντας και η αδιάκοπη αν και όχι πάντα παραγωγική ή δημόσια μουσική πορεία μας ξεκινάει το 1998 στην τελευταία τάξη του σχολείου όταν γνωριστήκαμε ο Αλέξανδρος (φωνή) και εγώ. Άτομα ήρθαν και έφυγαν, ονόματα άλλαξαν αλλά η μουσική μας εκεί ξεκίνησε να παίρνει την μορφή που έχει και σήμερα. Υπάρχει μια σαφής γραμμή που ενώνει το πρώτο αδημοσίευτο τραγούδι μας με το τελευταίο μας άλμπουμ 21 χρόνια μετά.

Ποια είναι η πρώτη σας μουσική ανάμνηση; Πρέπει να πάω πάλι πολύ πίσω! Ήταν στην τρίτη ή Τετάρτη Δημοτικού σε μια σχολική εκδρομή όπου ένας συμμαθητής βούτηξε από τον μεγαλύτερο αδερφό του μια κασέτα και το γουοκμαν τού και τα έφερε μαζί! Δεν καταλάβαινα φυσικά τι άκουγα αλλά ένα σημείο μου είχε καρφωθεί στο κεφάλι για πάρα πολύ καιρό και το μουρμουρουσα συνέχεια, χωρίς να ξέρω ούτε αγγλικά αλλά ούτε και ποιο τραγούδι ήταν και από ποιους. Και κάποια χρόνια αργότερα στην αρχή της “μεταλλικής μου εκπαίδευσης” μου έδωσαν και έβαλα συνειδητά να ακούσω το master of puppets, ε και όταν έφτασα για πρώτη ή για δεύτερη φορά όπως αποδείχθηκε στο ρεφρέν του ομώνυμου κατάλαβα και μου λύθηκε επιτέλους η απορία!

Ποια είναι τα μέλη του σχήματος; Αυτή τη στιγμή και μετά από την αποχώρηση ενός κιθαρίστα μας μετά από τις ηχογραφήσεις του τελευταίου μας άλμπουμ η μπάντα αποτελείται από τον Αλέξανδρο Παπανδρέου στη φωνή, τον Πάνο Καλομπρατσο στην κιθάρα και εμένα (Άκη Πρασινικα) στο μπάσο. Η θέση του ντράμερ είναι μια πονεμένη ιστορία.. αυτή τη στιγμή για τα live μας συνεργαζόμαστε με τον Στέλιο Πεπινίδη που είναι φοβερός ντράμερ και ελπίζω να δωθεί η ευκαιρία να δείξουμε το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας πολλές φορές στο σανίδι.

Υπήρξαν καθοριστικές επιρροές, θετικές ή αρνητικές, στη μουσική πορεία σας; Καθοριστικές επιρροές φυσικά και υπήρξαν και μόνο θετικές! Για αρνητικές επιρροές θα πρέπει να μιλήσει κάποιος στον οποίο πραγματικά δεν του αρέσει η μουσική μας ώστε να ψάξει το τι μας “χάλασε” εξαρχής. Ό,τι με επηρεάζει στο να δημιουργήσω κάτι είναι θετική επιρροή όσο και διαφορετικό και αν είναι από εμένα και τα τραγούδια μου. Οι πιο σημαντικές επιρροές και αυτές που καθόρισαν τη μουσική πορεία ήταν οι Iced Earth και οι Blind Guardian και βρίσκονται πίσω από κάθε τραγούδι των Desert near the end ακόμα και όταν αυτό είναι δύσκολο να φανεί.

Σας “τρομάζει” η επιτυχία ή η αποτυχία; Είναι πολύ σχετικοί όροι αν λάβεις υπόψη σου το status της μπάντας! Για μένα επιτυχία είναι το να έχω έμπνευση να γράψω καινούργιο τραγούδι και η δυνατότητα να το μοιραστώ με τον κόσμο και η αποτυχία ακριβώς το αντίθετο! Συνειδητοποιώ ότι η πρώτη σκέψη όταν μιλάς για αποτυχία ή επιτυχία είναι άλλη και συμπεριλαμβάνει παράγοντες όπως η δημοτικότητα/αναγνωρισιμότητα και οι οικονομικές απολαβές αλλά ρεαλιστικά δεν έχουμε αυταπάτες για το ποιοί είμαστε και που κινούμαστε. Όσο η ζωή μας επιτρέπει να δημιουργούμε μουσική θα το κάνουμε.

Πείτε μας λίγα λόγια για την τελευταία κυκλοφορία σας. Το τελευταίο μας άλμπουμ λέγεται “Of Fire and Stars” και ηχογραφήθηκε στα incorporated M. Studios στην Αθήνα από τον Βασίλη Παππά που έκανε και τη μίξη. Είναι ένα κλικ διαφοροποιημένο από τις προηγούμενες δουλειές ως προς την προσέγγιση γιατί αν και ακολουθεί το στυλ των προηγούμενων (αυτό που αποκαλούμε μεταξύ μας Extreme Power Thrash!) είναι αρκετά πιο αναλογικό ειδικά συγκριτικά με το προηγούμενο που ήταν στα πάντα overproduced! Στιχουργικά αν και θέλαμε να μην ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο θέμα, ώστε να απομακρυνθούμε λίγο από τα concept άλμπουμς μιας και οι τρείς πρώτες δουλειές αποτελούσαν μια θεματική τριλογία, στην πορεία αντιλήφθηκαμε ότι πολλά τραγούδια στιχουργικά μας πάνε σε ένα συγκεκριμένο μονοπάτι οπότε και εμείς το ακολουθήσαμε και καταλήξαμε με ένα άτυπο concept πάνω στην επίδραση που είχαν και έχουν τα άστρα στη φαντασία του ανθρώπου και πόσο επηρέασαν την ιστορία μας μέσα από την τέχνη, την επιστήμη και τη θρησκεία.

Ποιος επιμελείται στίχους και μουσική; Στο “Of Fire and Stars” η μουσική είναι αποκλειστικά δική μου και οι στίχοι αποκλειστικά του Αλέξανδρου. Στο παρελθόν μπλέκαμε περισσότερο ο ένας στα πόδια του άλλου μιας και ήταν concept τα άλμπουμ που ήταν βασισμένα σε μια δική μου ιδέα αλλά συνειδητοποιήσαμε ότι δουλεύουμε πολύ καλύτερα έτσι, δουλεύοντας ο καθένας στη δικιά του μεριά του νομίσματος!

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Να ολοκληρώσουμε το επόμενο άλμπουμ μας, που είναι σε διαδικασία μίξης ήδη, και να το μοιραστούμε με τους φίλους μας γιατί πραγματικά πιστεύουμε ότι θα είναι ό,τι καλύτερο έχουμε κάνει έως τώρα. Και όσα περισσότερα live μας δωθεί η ευκαιρία και μας το επιτρέψουν οι συνθήκες!

https://www.facebook.com/DesertNearTheEnd/

https://www.youtube.com/channel/UCllY-sWWC2fLe-83tHAxQPA

Of Fire and Stars (Official Lyric Video)

https://www.youtube.com/watch?v=Jm56Esg3krg

Desert Near the End – Throne of Martyrdom (Official animated video)

https://www.youtube.com/watch?v=m0YQpCyb5WA

Desert Near The End – A World Beyond (Official Video).

https://www.youtube.com/watch?v=MRTOnG__xZ8