Athena Barda: “πάντα υπάρχει μιά ενδιαφέρουσα διάδραση ανάμεσα στο έργο και στο δημιουργό”

Πόσα χρόνια κατασκευάζετε κοσμήματα;

Ασχολούμαι με το κόσμημα περίπου 17 χρόνια. Σ’ ολη αυτή τη διαδρομή χρησιμοποίησα σχεδόν όλα τα είδη υλικών και τεχνικών, από ασήμι έως νήματα, κλωστές, ορυκτες πέτρες, ακόμη και φυσικά υλικα, οπως κλαδιά δεντρων, αποξηραμένα λουλουδια και μαλλί, ανάλογα με το τι με συγκινουσε καθε φορά και τι ήθελα να αποδώσω. Τελευταία ασχολούμαι με τον πολυμερή πηλό και την τεχνική της μικροϋφαντικής, δυό αντικείμενα που σου δίνουν άπειρες δυνατότητες δημιουργίας.

Καλλιτεχνης κάποιος γεννιέται ή γίνεται;
Νομίζω ότι η ανάγκη για δημιουργία είναι έμφυτη σε κάθε άνθρωπο στον ένα ή τον άλλο βαθμό. Αν αυτή την εξελίξει σε τέχνη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, εξωτερικούς και εσωτερικούς. Σίγουρα υπάρχει έμφυτη η τάση αλλά χρειάζεται και καλλιέργεια.

Ποια λέξη σας εκφράζει σαν καλλιτέχνη;

“Καλλιτέχνης”, θεωρώ, είναι λέξη με ιδιαίτερο φορτίο, δεν γνωρίζω αν με χαρακτηρίζει. Ανάγκη για δημιουργία όμορφων στολιδιών είναι αυτό που με εκφράζει. Αν αυτό που κάνω είναι καλλιτεχνία, ας το κρίνει ο κόσμος. Προσωπικά αποφεύγω τους αυτοχαρακτηρισμούς, δεν με αφορούν.

Νοιώθετε την “έμπνευση” πριν δημιουργήσετε;
-Ναι, βέβαια. Πάντα ξεκινώ με μια έμπνευση, ένα συγκεκριμένο πλάνο στο μυαλό μου αν και πολλές φορές το τελικό αποτέλεσμα αποκλίνει από τον αρχικό σχεδιασμό. Αφήνω να με οδηγήσει εκείνο, να μου πει το ίδιο πώς θέλει να είναι τελικά και τις περισσότερες φορές έχει δίκιο. Πάντα υπάρχει μιά ενδιαφέρουσα διάδραση ανάμεσα στο έργο και στον δημιουργό του.

Πως θα χαρακτηριζατε τον εαυτό σας σαν καλλιτέχνη;
Όπως είπα και πιο πριν, θεωρώ οτι αυτή η λέξη έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, την χρησιμοποιώ με προσοχή και φειδώ. Αν κάτι με χαρακτηρίζει είναι η ανάγκη να έχω τα χέρια μου και το μυαλό μου απασχολημένα μ’αυτό που
αγαπώ να κάνω. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει μια λέξη που το περιγράφει αυτό, ούτε και νομίζω ότι έχει σημασία.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Σχέδια με την έννοια του προγραμματισμού δεν κάνω σχεδόν ποτέ.

Τα μόνα μου σχέδια είναι σημειώσεις με ιδέες για καινούργιες δημιουργίες που κι αυτές πολλές φορές μένουν απραγματοποίητες αφού άλλες, πιο φρέσκιες έρχονται να τις αντικαταστήσουν. Το μόνο που επιθυμώ και εύχομαι είναι να μπορώ να υλοποιώ όλες αυτές τις ιδέες που συσσωρεύονται στο μυαλό μου, να μαθαίνω καινούργια πράγματα και να εξελισσω αυτό που κάνω. Όλα τα υπόλοιπα θα συμβούν ή όχι. Η χαρά της δημιουργίας είναι πάντα το ζητούμενο

Βιογραφικό :

Η Αθηνά γεννήθηκε στον Βόλο το 1961, όπου και έζησε μέχρι και τα εφηβικά της χρόνια. Κατοικος Αθηνών έκτοτε και καθηγήτρια Αγγλικών στο επάγγελμα στράφηκε εδώ και 15 περίπου χρόνια στην κατασκευή κοσμημάτων, κυρίως από την ανάγκη της για έκφραση και δημιουργια.

Ουσιαστικά αυτοδίδακτη, ασχολήθηκε αρχικά με την κατασκευή κοσμημάτων από ασήμι και ημιπολύτιμες πέτρες.

Η διαρκής αναζήτησή της, για νέες φόρμες και ποικίλα υλικά, την οδήγησε σε τεχνικές, όπως το μακραμε, το φριβολιτε, το πλεκτό κόσμημα, καθώς και το felting.

Τελευταία, ασχολείται με την δημιουργία κοσμημάτων με την τεχνική της μικρο’υ’φαντικης, με δασκάλα τη Θεσσαλονικιά Νατάσσα Φωκιανίδου, καθώς επίσης και με τον πολυμερή πηλό, παρακολουθώντας σεμινάρια με διεθνώς καταξιωμένες δασκαλες του αντικειμένου.

Αντλεί έμπνευση από οτιδήποτε γύρω της, είτε αυτό είναι η φύση, είτε γεωμετρικά σχήματα, είτε φυσικά υλικα.

Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στο Βόλο και την Αθήνα και διατηρεί την σελίδα «manus in mano», στο facebook.

https://www.facebook.com/manusinmanojewelry/