art project “Once Upon a Time”

Εγκαίνια:

Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2018, 20.00 – 22.30

Γκαλερί Cube, Μιαούλη 39, Πάτρα

“Μοιραζόμαστε την τέχνη”… και στηρίζουμε τα ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS ΕΛΛΑΔΟΣ

Στην Cube Gallery, αγαπάμε να “μοιραζόμαστε την τέχνη … “, κάθε Δεκέμβρη και όχι μόνο. Έτσι και φέτος, μέσα από το art project “Once Upon a Time”, πάνω στο οποίο δούλεψαν οι εξαιρετικοί συνεργάτες της γκαλερί, θα μπορεί ο καθένας μας, να αποκτήσει ένα υπέροχο έργο τέχνης, σε “συμβολική” τιμή και επιπλέον να στηρίξουμε τα παιδιά που έχουν ανάγκη, καθώς μέρος των εσόδων θα διατεθεί στα Παιδικά Χωριά SOS.

Πιστεύοντας πάντα, πως η τέχνη δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη, πριν από 8 χρόνια δημιουργήθηκε η εικαστική πλατφόρμα “μοιραζόμαστε την τέχνη …” με στόχο την επικοινωνία της σύγχρονης τέχνης στο ευρύ κοινό, μέσα από δράσεις και projects. Στο φετινό art project, με τον τίτλο Once Upon a Time, συναντιούνται εικαστικοί, παλιοί και νέοι συνεργάτες της Cube, που συνειδητά πιστεύουν πως η τέχνη απευθύνεται σε όλους και θεωρούν εξίσου σημαντικό, τόσο τη γνωριμία με την τέχνη όσο και τη δυνατότητα απόκτησης ενός έργου τέχνης από τον καθένα. Το αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής, είναι πρωτότυπα έργα (ζωγραφική, φωτογραφία, κατασκευές) σε συμβολικές τιμές. Τα έργα που θα εκτίθενται, θα μπορεί κάποιος να τα παραλάβει άμεσα και θα ανανεώνονται, αν χρειαστεί, σε όλη τη διάρκεια του project.
Η ιδέα του τίτλου, αλλά και του concept προέκυψε από την επιθυμία να δημιουργηθούν εικαστικές ιστορίες είτε εμνευσμένες από αυτές που ήδη υπάρχουν, στα γνωστά μας παραμύθια, είτε από μια προσωπική ιστορία, του κάθε εικαστικού που συμμετέχει!Εξάλλου, όπως συνήθιζε να λέει ο Γιάννης Τσαρούχης: “Μόνο με παραμύθια κατακτώνται οι άνθρωποι”.

Συμμετέχουν:

Bleeps, Felipe Chavez, Harshit Joshi, Brendan Kelly, Ηλίας Αηδονίδης, Νίκος Βατόπουλος, Βασίλης Ζωζάς, Βασίλης Καρακατσάνης, Άννα Καρατζά, Χρήστος Κουτσούκης, Σοφία Κυριακού, Δέσποινα Κωνσταντίνου, Ανδρέας Λυμπεράτος, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Ελεάννα Μαρτίνου,‘Ελλη Μπαρμπαγιάννη, Ισμήνη Μπονάτσου, Τίτα Μπονάτσου, Ανδρέας Νικολάου, Αλεξία Ξαφοπούλου, Αριστέα Παναγιωτακοπούλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Βασιλική Πανταζή, Γεύσω Παπαδάκη, Ξενοφών Παπαευθυμίου, Γιώργος Παπακαρμέζης, Σοφία Παρασκευοπούλου, Γεωργία Παράσχη, Κωνσταντίνος Πάτσης, Βούλα Φερεντίνου.

Παράλληλα και φέτος, για όλη τη διάρκεια των γιορτών, θα φιλοξενούνται τα πρωτότυπα εικαστικά κοσμήματα που σχεδιάστηκαν για την Γκαλερί Cube, από τις Μπέτυ Βακάλη, Ειρήνη Κανελλοπούλου και Εύα Παπαστάθη, τα επιλεγμένα art and design objects από τις Μπέτυ Βακάλη, Μαριγώ Κάση, Βασιλική Κασπίρη και Βάσια Πατινιώτου και το εικαστικό Ημερολόγιο 2020, Ο Άλλος Άνεμος, του Χρήστου Κεχαγιόγλου, για να τα προσφέρετε παρέα με τις όμορφες ευχές σας.

Επιμέλεια: Λιάνα Ζωζά

Διάρκεια art project: 13 Δεκεμβρίου 2019 – 11 Ιανουαρίου 2020

Εορταστικό Ωράριο 2019 – 2020
Σάββατο 14.12, 10.00 – 15.00
Κυριακή 15.12, 11.00 – 15.00
Δευτέρα 16.12, 10.00 – 14.00
Τρίτη 17.12, 10.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00
Τετάρτη 18.12, 10.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00
Πέμπτη 19.12, 10.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00
Παρασκευή 20.12, 10.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00
Σάββατο 21.12, 10.00 – 15.00
Κυριακή 22.12, 11.00 – 15.00
Δευτέρα 23.12, 10.00 – 14.00 & 18.00 – 20.00
Τρίτη 24.12, 10.00 – 15.00
Τετάρτη 25.12 & Πέμπτη 26.12 κλειστά
Παρασκευή 27.12, 10.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00
Σάββατο 28.12, 10.00 – 15.00
Κυριακή 29.12, 11.00 – 15.00
Δευτέρα 30.12, 10.00 – 15.00
Τρίτη 31.12, 10.00 – 15.00
Τετάρτη 1.1 & Πέμπτη 2.1 κλειστά

cube gallery ▪ Μιαούλη 39, 26222 Πάτρα ▪ τηλ. 2611110069 ▪

email: [email protected]

http://www.cubegallery.gr

ΚΕΝΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος είναι μέλος του Διεθνούς Οργανισμού SOS Children’s Villages International, που λειτουργεί σε 134 χώρες. Στην Ελλάδα, τα Παιδικά Χωριά SOS είναι ειδικά αναγνωρισμένο Φιλανθρωπικό Σωματείο, που ιδρύθηκε το 1975 με σκοπό την προστασία των παιδιών, τα οποία για σοβαρούς κοινωνικούς λόγους στερούνται μόνιμα τη φροντίδα των φυσικών τους γονιών.
Στο πλαίσιο της φροντίδας για το παιδί και την οικογένεια, στα Παιδικά Χωριά SOS ξεκινήσαμε το 1999 στην Αθήνα, στην περιοχή της Κυψέλης, τη λειτουργία του πρώτου Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, με στόχο την υποστήριξη οικογενειών σε κρίση και την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής πρόληψης, η οποία περιελάμβανε:
• Την πρώιμη ανίχνευση των καταστάσεων στις οποίες τα παιδιά λειτουργούν υπό δυσμενείς συνθήκες ανάπτυξης
• Την έγκαιρη διάγνωση και επιλογή της κατάλληλης θεραπείας
• Την πλαισίωση της οικογένειας με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση, με τις δικές της δυνάμεις, των δυσκολιών που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά της
• Τη λειτουργία εργαστηρίων με στόχο την ανάπτυξη της επικοινωνίας και της συναισθηματικής έκφρασης των παιδιών
Τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας, έχει επιφέρει μια διαρκή επιδείνωση των συνθηκών ζωής σε όλα τα επίπεδα, με αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση του αριθμού οικογενειών, παιδιών και νέων, που κινδυνεύουν να βρεθούν εγκλωβισμένοι στο φαύλο κύκλο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Έχοντας ως στόχο την ανταπόκριση στις νέες αυτές συνθήκες και χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, διευρύναμε και ενισχύσαμε τη δράση των Κέντρων Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, σε δέκα σημεία σε όλη την Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα, την Αλεξανδρούπολη, το Ηράκλειο, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Καλαμάτα, την Κομοτηνή, την Πάτρα, τον Πειραιά και το Περιστέρι, δημιουργώντας έτσι ένα μοναδικό πανελλαδικό δίκτυο.
Πρόκειται για μια ολιστική προσέγγιση στη δυσλειτουργική οικογένεια, με στόχο την ενδυνάμωσή της και την κατά το δυνατόν αποκατάσταση της ικανότητάς της να ανταποκριθεί θετικά στις ανάγκες της καθημερινότητας, με τις δικές της δυνάμεις και να αποτελέσει ένα ασφαλές περιβάλλον φροντίδας για τα παιδιά.
Υπηρεσίες
Οι υπηρεσίες που παρέχουμε δωρεάν στα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας αφορούν:
• Εκτίμηση – διάγνωση παιδιών και γονέων
• Συστηματική συμβουλευτική και υποστήριξη προς τους γονείς για την κατάλληλη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν στην οικογένεια
• Ψυχολογική υποστήριξη παιδιών και γονέων
• Ψυχοθεραπευτική παρέμβαση
• Εκπαιδευτική βοήθεια στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.
• Δημιουργική απασχόληση παιδιών
• Υλική βοήθεια σε είδη διατροφής, ένδυσης, υπόδησης, σχολικά, οικιακό εξοπλισμό και οικονομική ενίσχυση σε εξαιρετικές περιπτώσεις
Συνεργασία με την τοπική κοινωνία
Στα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας αναπτύσσουμε συγκεκριμένες δράσεις σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες, στις οποίες λειτουργούμε, έχοντας ως στόχο την πληρέστερη κάλυψη των αναγκών των οικογενειών και των παιδιών. Συγκεκριμένα:
• Παρέχουμε υποστήριξη εκπαιδευτικού – συμβουλευτικού χαρακτήρα σε δασκάλους, βρεφονηπιαγωγούς και άλλους επαγγελματίες που έχουν αντικείμενο εργασίας σχετικό με τα παιδιά
• Παρέχουμε εκπαίδευση σε νέους επαγγελματίες και πρακτική άσκηση σε φοιτητές σχολών Ψυχολογίας, Κοινωνικής Εργασίας και Λογοθεραπείας
• Συνεργαζόμαστε με φορείς παροχής υπηρεσιών πρόνοιας, υγείας, απασχόλησης κ.ά για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των οικογενειών και των παιδιών
• Προωθούμε την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας σε θέματα που αφορούν στην προαγωγή των Δικαιωμάτων του Παιδιού
Επιστημονικό Προσωπικό
Το προσωπικό των Κέντρων Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας αποτελούν: Επιστημονικός υπεύθυνος, Κοινωνικός Λειτουργός, Κλινικοί Ψυχολόγοι, Ειδικός Παιδαγωγός, Λογοθεραπευτής κλπ.

Κέντρο Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης
Πλέον, εκτός του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας το οποίο λειτουργεί από το 2017 στην Πάτρα στην οδό Αθανασίου Διάκου 70, στην περιοχή των Υψηλών Αλωνίων ως ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρωτοβάθμιας πρόληψης στην κοινότητα, τον Φεβρουάριο του 2019 ξεκίνησε τη λειτουργία του στο ίδιο κτίριο το Κέντρο Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης.
Το Κέντρο Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης απαντά στη διαπιστωμένη ανάγκη πολλών παιδιών -μαθητών για μαθησιακή υποστήριξη (προετοιμασία των μαθημάτων της επόμενης μέρας) των οποίων οι οικογένειες για οικονομικούς ή /και άλλους λόγους, αδυνατούν να ανταποκριθούν.
Συγκεκριμένα, το Κέντρο Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης προσφέρει, σε καθημερινή βάση και μετά το σχολείο, σε μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων του Δημοτικού καθώς και σε μαθητές της Α’, Β’ και Γ’ Γυμνασίου τις παρακάτω υπηρεσίες:
– Μαθήματα Γλώσσας / Αριθμητικής για παιδιά του Δημοτικού
– Φιλολογικά μαθήματα / Μαθηματικά / Φυσική για παιδιά του Γυμνασίου
– Μαθήματα Αγγλικής γλώσσας
– Εκμάθηση Η/Υ
– Ψυχοπαιδαγωγικές δραστηριότητες (προσαρμοσμένες ηλικιακά)
– Συμβουλευτική Γονέων (ομάδες)
– Ελαφρύ γεύμα για τα παιδιά

Όλες οι παραπάνω υπηρεσίες παρέχονται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (εκπαιδευτικούς και άλλες ειδικότητες) εντελώς δωρεάν και στο πρόγραμμα εντάσσονται παιδιά οικογενειών με τεκμηριωμένα χαμηλό εισόδημα.