ANYA: “Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να έχουμε ένα όμορφο μουσικό αποτέλεσμα”

Καλώς ήρθατε στο Polismagazino.

Λίγα λόγια να σας γνωρίσουμε. Ποια είναι τα μέλη του σχήματος; Α: Οι ΆΝΥΑ είμαστε ο Απόστολος Παπαποστόλου (εγώ) και ο Θωμάς ο Βλιαγκόφτης!
Θ: Just the two of us…

Πότε ξεκινήσατε σαν σχήμα; Α: Παίζαμε χρόνια μαζί με το Θωμά σε ένα ακουστικό σχήμα, τους “Ρίζα Τρίο” και πάντα θέλαμε να βγάλουμε τη δική μας μουσική. Όταν αποφάσισα να φύγω για σπουδές στην Αμερική, πήραμε την απόφαση να γράψουμε το δικό μας υλικό εξ αποστάσεως.
Θ: Νομιζω πως πήραμε αυτήν την απόφαση την καταλληλότερη στιγμή, μιας και η απόσταση κάνει τα πάντα ευκολότερα.
Α: Εγώ νομίζω πάλι πως είσαι λίγο ειρωνικός, μάλλον θα φταίει η απόσταση!
Θ: Good one!

Ποια είναι η πρώτη σας μουσική ανάμνηση; Θ: Μια από τις δικές μου πρώτες αγαπημένες μουσικές αναμνήσεις προέρχεται από ένα διαφημιστικό CD με επιτυχίες από την δεκαετία του ‘60 μεχρι και αυτήν του ‘80, το οποίο άκουγα στο repeat. Τα Without you (Harry Nilson), Broken wings (Mr.Mister) και Eye in the sky (The Alan Parsons Project) είναι από τα κομμάτια που ξυπνούν τις παιδικές μου αναμνήσεις κι έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου.
Α: Η δική μου είναι από όταν ήμουν τεσσάρων. Είχαμε ένα JVC ηχοσύστημα και άκουγα φανατικά το “A Night at the Opera” των Queen. Με τρόμαζε η εισαγωγή του “Death on Two Legs” αλλά με συνάρπαζε το τραγούδι που έμπαινε μετά, όπως και η φωνή του Freddie.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Α: Ξεκινήσαμε και οι δύο παίζοντας σε διάφορα σχήματα στη σκηνή της Θεσσαλονίκης ανά τα χρόνια. Εμένα η δική μου πορεία με οδήγησε στο να επιλέξω να ακολουθήσω τη μουσική επαγγελματικά και να φύγω στην Αμερική. Η ζωή εδώ με οδηγεί σε καταστάσεις που δεν είχα φανταστεί, κλείνοντας για παράδειγμα την πρώτη μου ταινία μεγάλου μήκους ως συνθέτης.
Θ: Προσωπικά δεν έχω να επιδείξω μία πλούσια τροπαιοθήκη.
Α: Ούτε κι εγώ, Θωμά!
Θ: Ζηλεύω (με την καλή έννοια πάντα) και χαίρομαι τόσο πολύ για τα projects που αναλαμβάνει ο Απόστολος στο εξωτερικό. Στη δική μουσική πορεία highlights είναι η συμμετοχή μου ως Φίλιππος στην παραγωγή του ΚΘΒΕ “Alexander the Great. Rock Opera” και φυσικά ο δίσκος μας με τους ΆΝΥΑ με τίτλο “Αποτύπωμα”. Όσον αφορά στις καθοριστικότερες επιρροές, θεωρώ πως πιο πολύ με έχουν πλάσει οι μικρές ή μεγάλες κουβέντες με φίλους. Αυτές που σε κάνουν να αναθεωρήσεις δεδομένα και καταστάσεις, να δεις τον εαυτό σου σαν εξωτερικός παρατηρητής και τελικά σε βοηθούν να διαμορφωθείς ως άνθρωπος – και ως μουσικός φυσικά – και να ωριμάσεις.
Α: Συμφωνώ. Σε μουσικό επίπεδο, όλοι οι άνθρωποι με τους οποίους έχουμε μοιραστεί τη σκηνή μας έχουν επηρεάσει. Αλλά η πιο καθοριστική επιρροή προέρχεται από τις στιγμές που οι μουσικοί συντονίζονται με το κοινό τους. Είναι μια εμπειρία από την οποία δεν υπάρχει επιστροφή, αντίθετα, προσπαθούμε πάντα να επιστρέφουμε σε αυτή. Τις αρνητικές επιρροές προσπαθούμε πάντα να τις φιλτράρουμε και να μη σκοντάφτουμε πάνω τους, εκτός κι αν υπάρχουν χρήσιμα μαθήματα σε αυτές.

Σας “τρομάζει” η επιτυχία ή η αποτυχία; Θ: Όχι. Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να έχουμε ένα όμορφο μουσικό αποτέλεσμα, αλλά αυτό δεν εγγυάται την επιτυχία. Αν έρθει, είναι καλοδεχούμενη. Όσον αφορά την αποτυχία, πώς την ορίζει κανείς; Δεν έχουμε συνοδοιπόρο κάποια δισκογραφική με απαιτήσεις, για να μπορούμε να αποτύχουμε σε κάτι. We rock n’ we roll.
Α: Με κάλυψες, ειδικά με το τελευταίο.

Πείτε μας λίγα λόγια για την τελευταία κυκλοφορία σας. Α: Είναι η δική μας εκδοχή του Ελληνικού ροκ. Παρότι τα ακούσματά μας είναι κυρίως ξένα, αγαπάμε την Ελληνική γλώσσα και θελήσαμε να απευθυνθούμε στο Ελληνικό κοινό με την αμεσότητα που αυτή μας δίνει.
Θ: Ακριβώς. Επίσης, να πούμε πως το “Αποτύπωμα” είναι ένα απόσταγμα δουλειάς αρκετών ετών, μιας και έπρεπε να συντονίσουμε τα προγράμματά μας, προκειμένου να ξεκλέψουμε λίγες ώρες για να δουλέψουμε μαζί πάνω σε κάποιο από τα 10 κομμάτια που περιλαμβάνει ο δίσκος. Η διαφορά ώρας είναι πολύ μεγάλη ανάμεσα σε Θεσσαλονίκη και LA, αλλά αυτό νομίζω πως ήταν και το πιο γοητευτικό σε όλο μας το ταξίδι.

Ποιος επιμελείται τους στίχους και τη μουσική; Α: Η μουσική προέρχεται από τους δυο μας. Συχνά όταν γράφω ένα τραγούδι μπορεί να έχω τη φωνή του Θωμά στο μυαλό μου. Άλλοτε, μου στέλνει ο Θωμάς ιδέες που εξελίσσονται σε ολοκληρωμένα τραγούδια, όπως για παράδειγμα συνέβη με το “Όπου Πας”. Για τους στίχους, εκτός από εμάς έχουν συμβάλλει πολύ σημαντικά ο ποιητής Κωνσταντίνος Νικολόπουλος στα περισσότερα τραγούδια του άλμπουμ, αλλά κι άλλοι στιχουργοί όπως ο Γιώργος Παρώδης (ΜΠΛΕ), η Κίντη Τσέκα κι η Κλεονίκη Κεχαγιά.
Θ: Επίσης, στο δίσκο έχουν συμμετάσχει κι ο Ηλίας Ρότσιας στο μπάσο, ο Κώστας Ευαγγέλου στην ηλεκτρική κιθάρα κι ο Παύλος Θεοδωράκης σε τύμπανα.
Α: Κυρίως βέβαια είμαστε just the two of us. Ο Θωμάς παίζει lead ηλεκτρική κιθάρα και τραγουδάει κι εγώ παίζω τις πιο πολλές ρυθμικές κιθάρες και τα τύμπανα.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Θ: Δεν έχω την παραμικρή ιδέα. Με κρατάει στο σκοτάδι ο Απόστολος…
Α: Θα σας τα πω εγώ! Μέσα στο Μάρτιο θα κυκλοφορήσουμε το βιντεοκλίπ για το “Όπου Πας”, το οποίο δουλεύεται με πολύ μεράκι με κορυφαίους επαγγελματίες του χώρου. Αμέσως μετά έπεται συνέχεια με νέο single που ίσως να είναι ντουέτο αυτή τη φορά… Αλλά δε θα πω παραπάνω τώρα!

https://www.facebook.com/anya.band/

https://www.youtube.com/anyaband

http://anya.gr/

https://anyaband.bandcamp.com/releases

https://www.instagram.com/anya.band/

https://soundcloud.com/user-53153006

ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ FULL ALBUM VIDEO

https://www.youtube.com/watch?v=dLKERFC4QNE