ANEST HADERI: “Η ζωγραφική, όπως και κάθε ανθρώπινη επίδοση, εκφράζει την εποχή της. Έχει μεγάλη ιστορία και συνδέεται άμεσα με την εξέλιξη, τη διαμόρφωση και τα στάδια πολιτισμού του ανθρώπου”

Το πολιτιστικό site http://www.polismagazino.gr σε συνεργασία με την mta-art στηρίζει τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες με τη συνέντευξή τους.

Αυτή την εποχή που ο πλανήτης δοκιμάζεται σε όλα τα επίπεδα αποφασίσαμε να αναδείξουμε τα προβλήματα. Να δείξουμε τρόπους πλανητικής ενσυναίσθησης. Ενωθήκαμε ζωγράφοι για να αντισταθούμε, να εμποδίσουμε την ανθρώπινη αλαζονεία να κατακτήσει τον κόσμο και να στείλουμε αισιόδοξα μηνύματα μέσα από την τέχνη μας. Την ερμηνεία από τη μεριά των ζωγράφων, θα τη δείτε στις 19 του Δεκέμβρη, στον πολυχώρο του Εικαστικού Εργαστηρίου MTA-ART (Ιωνίας 39, Νέα Σμύρνη). Ένα προσωπικό στοίχημα του καθενός, με τον κόσμο των συναισθημάτων.
Διάρκεια έκθεσης: 19 – 26 Δεκέμβρη 2020
Ώρες λειτουργίας: 10:00 πμ – 8:00 μμ

Πώς και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με τη ζωγραφική; Η ζωγραφική ξεκίνησε απο πολύ νωρίς στη ζωή μου.  Θυμάμαι πάντα τον εαυτό μου με ένα μολύβι ή ενα στυλό κάνοντας σκίτσα. Το ταλέντο που είχα με τη ζωγραφική το ανακάλυψε ο πατέρας μου ο οποίος είχε ιδιαίτερη αγάπη για τη ζωγραφική κι ετσι στην ηλικία των 14 πήρα μέρος σε ένα διαγωνισμό, στον οποίο κέρδισα μια θέση στο καλλιτεχνικό λύκειο. Ουσιαστικά, οδηγήθηκα στην τέχνη πολύ πιο εύκολα απο οπουδήποτε αλλού.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Πραγματικά δεν θέλω να τα κατατάξω κάπου. Καλύτερα να το αφήσουμε να το κάνουν οι κριτικοί της τέχνης.

Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας; Τα υπέροχα χρώματα της φύσης, το γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού είναι τα στοιχεία που με εμπνέουν συνεχώς. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής των έργων μου πραγματοποιείται εκτός εργαστηρίου. Στην ύπαιθρο, στο αστικό περιβάλλον, οπουδήποτε. Ο χώρος της Ελλάδας με τα παραδεισένια τοπία πιστεύω εμπνέουν κάθε άνθρωπο και πόσο περισσότερο ένα καλλιτέχνη.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας;  Σαφώς σέβομαι και θαυμάζω τα έργα μικρών και μεγάλων καλλιτεχνών που ανήκουν σε διαφορετικά ρεύματα αλλά αυτό δεν σημαίνει πως επηρεάζομαι απο αυτά.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Η μεγάλη μου πρόσκληση ειναι διαρκώς να μαθαίνω και να εξελισσομαι. Επειδή ο χώρος της τέχνης δεν έχει οροφή, η ταπεινότητα πρέπει να συνοδεύει τον καλλιτέχνη σε όλα τα στάδια. 

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στον δημόσιο χώρο; Ανεξάρτητα απο τις δύσκολες συγκυρίες που έχει πέρασει και περνάει ακόμη η Ελλαδα, ο Έλληνας δεν παύει να αγκαλιάζει την τέχνη απο όποιο χώρο και να προέρχεται. Με αποτέλεσμα ο καλλιτέχνης να εμπνέεται περισσότερο και να βάζει κι αυτός με τη σειρά του ένα λιθαράκι στο δύσκολο δρόμο που χτίζουμε για ένα καλύτερο αύριο.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Κάθε σχεδιασμός μου συναρτάται με τις εξελίξεις στην παγκόσμια υγεία. Πρώτα απ’ όλα εύχομαι να είμαστε καλά και να συνεχίζω να δίνω μια αισιόδοξη νότα στην ζωή μας μέσα απο τα έργα μου.

Σύντομο βιογραφικό του ANEST HADERI: Γεννήθηκε το 1964 στο ΤΕΠΕΛΕΝΙ της ΑΛΒΑΝΙΑΣ. Απόφοιτος καλλιτεχνικού λυκείου και της σχολής καλών τεχνών στα ΤΙΡΑΝΑ. Το 1995 ήρθε ως οικονομικός μετανάστης στην ΕΛΛΑΔΑ και απο τότε έως τώρα ζει και εργάζεται στη χώρα.