Aλεξανδρή Μαριάννα: “Ο άμεσος στόχος μου είναι να μετατρέψω τη νωχελικότητα και την μελαγχολία της εποχής, σε δημιουργία και έκφραση μέσω της συνεχής δουλειάς”

“Αυτό που επιθυμώ και θα προσπαθώ πάντα να καταφέρω, είναι βλέποντας κάποιος ένα έργο μου, να κάνει ένα νοητό ταξίδι και να εισπράξει το μήνυμά μου. Να γεμίσει χρώμα και συναίσθημα”

Πώς και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με τη ζωγραφική; Η ενασχόλησή μου με τη ζωγραφική ξεκίνησε από τα παιδικά μου χρόνια. Θαύμαζα πάντα ό,τι είχε να κάνει με τη δημιουργία, αλλά εκστασιαζόμουν όταν βρισκόμουν μπροστά από ένα ζωγραφικό έργο. Παρατηρώντας μορφές, σχήματα, χρώματα χανόμουν κυριολεκτικά μέσα στο έργο, γινόμουν ένα με αυτό.
Για πολλά χρόνια ζωγράφιζα για την εσωτερική ψυχική ανάταση που έπαιρνα. Εντατικά όμως, ασχολήθηκα όταν ένιωσα έτοιμη να εκφραστώ μέσα από την τέχνη.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Το γεγονός ότι ασχολούμαι από πολύ μικρή είχε σαν αποτέλεσμα να μελετήσω όλα τα ρεύματα ζωγραφικής. Δεν θεωρώ ότι ανήκω σε κάποιο συγκεκριμένο καθώς δοκιμάζω και πειραματίζομαι με διαφορετικές τεχνικές κάθε φορά, προσπαθώντας πάντα για ένα δημιουργικό αποτέλεσμα.
Τα πιο βασικά που μπορεί να διακρίνει κανείς σαν επιρροές στα έργα μου είναι ο ρομαντισμός και ο μεταϊμπρεσσιονισμός με τις έντονες χρωματικές τους αντιθέσεις και δραματικές φωτοσκιάσεις.

Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας; Η διάθεσή μου, τα συναισθήματά μου, οι στιγμές της καθημερινότητάς μου, τα παιδιά μου, είναι όλα ερεθίσματα. Οτιδήποτε μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον μου, μία ωραία εικόνα, ένα βιβλίο, ένα παραμύθι… με ωθούν να ξεκινήσω το ταξίδι στο δικό μου κόσμο, αυτόν των χρωμάτων.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Υπήρξαν και υπάρχουν σπουδαίοι καλλιτέχνες που βλέποντας τα έργα τους είναι αδύνατον να μην επηρεαστείς. Φυσικά μεγάλες καλλιτεχνικές προσωπικότητες όπως οι Γκωγκέν, Σεζάν, Γκόγια, Ντελακρουά είναι από τις σημαντικές επιρροές μου. Βέβαια κάθε έργο που μελετώ είναι και μία σπουδή για εμένα γιατί πάντα κάθε καλλιτέχνης έχει να σου δώσει αν αυτή η μελέτη γίνεται σε βάθος.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Κάποτε μου ζητήθηκε από έναν φίλο να του φτιάξω ένα έργο. Η ιδιαιτερότητα της περίπτωσης είναι ότι ο φίλος αυτός είναι τυφλός. Ακολουθώντας τις επιθυμίες του κατάφερα, τη στιγμή που ψηλάφιζε τη φορά της πινελιάς και τις διαφορετικές υφές (ενώ ταυτόχρονα περιέγραφα τα χρώματα) να έχει μία νοητή εικόνα του έργου μου. Αυτή η επικοινωνία μας μέσα από την τέχνη, μας συγκίνησε και τους δύο βαθιά.
Έκτοτε συνειδητοποίησα πως αυτό που επιθυμώ και θα προσπαθώ πάντα να καταφέρω, είναι βλέποντας κάποιος ένα έργο μου, να κάνει ένα νοητό ταξίδι και να εισπράξει το μήνυμά μου. Να γεμίσει χρώμα και συναίσθημα. Αυτό είναι πραγματικά η μεγάλη πρόκληση για μένα.

Πόσο αποδεκτή είναι η τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο; Δυστυχώς η τέχνη δεν έχει τη θέση που της αρμόζει στη χώρα μας. Ειδικά το τελευταίο διάστημα, εν καιρώ πανδημίας, τα καλλιτεχνικά δρώμενα έχουν πληγεί ολοκληρωτικά.
Η ένωση του κοινού με την τέχνη είτε υπό μορφή έκθεσης, είτε μίας εικόνας σε δημόσιο χώρο, είτε ενός Graffiti σε έναν τοίχο, είναι καθοριστική. Συμβάλλει στην ψυχαγωγία και ψυχική ευδαιμονία του άνθρωπου και στη πνευματική του ανάπτυξη. Καλλιεργεί την κρίση του και τον προβληματισμό του. Μέσα από αυτά κάνει τον άνθρωπο να έρθει σε επαφή με την πραγματικότητα της εποχής του. Οφείλουμε λοιπόν στην Ελλάδα να προωθήσουμε την τέχνη τόσο μέσα από την οικογένεια όσο και μέσω της παιδείας.
Το θετικό είναι ότι παρά τις δυσκολίες οι καλλιτέχνες δεν επαναπαύονται και δε σταματούν να δημιουργούν. Έτσι η φλόγα της τέχνης θα μείνει πάντα αναμένη.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Ο άμεσος στόχος μου είναι να μετατρέψω τη νωχελικότητα και μελαγχολία της εποχής σε δημιουργία και έκφραση μέσω της συνεχής δουλειάς.
Απώτερος στόχος μου, ο οποίος και είχε δρομολογηθεί αλλά αναβλήθηκε λόγω πανδημίας, είναι η πραγματοποίηση ατομικής μου έκθεσης στην πατρίδα μου, την Χαλκίδα. Θεωρώ ότι η προσωπική συμβολή στα εικαστικά του τόπου του κάθε δημιουργού, είναι κάτι πολύ σημαντικό που γεμίζει την ψυχή του.