4ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς Δράση του προγράμματος Erasmus+ “Ποντιακό Τραπέζωμα”

Ο εθελοντισμός και η καλλιέργεια της ιστορικής συλλογικής μνήμης αναδείχτηκαν ως οι κυρίαρχες ιδέες στην εκδήλωση του σχολείου μας «Ποντιακό τραπέζωμα».

Η εκδήλωση οργανώθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ κατά την εκπόνηση του project “I care about my community” και πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας στις 22-11-2019.

Συναντήθηκαν εθελοντικά τρεις γενιές και η καθεμιά από την πλευρά της συνέβαλε στο να αναδειχθεί και να διαδοθεί ο τρόπος με τον οποίο κατάφεραν οι πρόσφυγες από τον Πόντο να εγκατασταθούν στην Καλαμαριά αντιμετωπίζοντας και ξεπερνώντας τις δυσκολίες.
Οι γιαγιάδες κρατώντας στην αγκαλιά τους τα εγγονάκια τους και βαθιά συγκινημένες, αφηγήθηκαν ιστορίες που άκουσαν από τους γονείς τους για τον ερχομό τους και την εγκατάστασή τους στην Καλαμαριά, αφηγήθηκαν αναμνήσεις των παιδικών τους χρόνων από την ζωή των προσφύγων κατοίκων στην Καλαμαριά και επιπλέον των επαγγελματικών δραστηριοτήτων τους. Επίσης αναφέρθηκαν σε ήθη, έθιμα και παραδόσεις που έφεραν οι γονείς τους από την Πατρίδα (τον Πόντο) καθώς και συνταγές από την ποντιακή κουζίνα.
Οι μητέρες των μαθητών/τριών έφεραν στο σχολείο παραδοσιακά εδέσματα για να τα γευτούν όλα τα παιδιά του σχολείου καθώς και οι καλεσμένοι μας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας με την σειρά τους είπαν ποντιακά τραγούδια και κάλαντα , χόρεψαν ποντιακούς χορούς και υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ θα ταξιδέψουν στην Ευρώπη και θα κάνουν διάχυση της τοπικής Ιστορίας της Καλαμαριάς ως οι καλύτεροι πρεσβευτές της πατρίδας μας.

Ευχαριστούμε θερμά και τις τρεις γενιές, καθώς και την Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς που ανταποκρίθηκαν άμεσα και πρόθυμα στο κάλεσμά μας.