200 χρόνια από τη γέννηση της Clara Schumann

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του κύκλου συναυλιών μουσικής δωματίου, τιμά τα 200 χρόνια από τη γέννηση της Clara Schumann, με τρία από τα πλέον χαρακτηριστικά έργα της, που ερμηνεύουν οι: Εύη Δελφινοπούλου (βιολί), Μαρία Ανισέγκου (τσέλο) και Μαριλένα Λιακοπούλου (πιάνο).

Η Clara Schumann γεννήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1819 στη Λειψία και πέθανε στις 20 Μαΐου του 1896 στη Φρανκφούρτη. Ξεκίνησε πιάνο από την ηλικία των 5 ετών, με ενθάρρυνση του πατέρα της Friedrich Wieck, ο οποίος υπήρξε δάσκαλος μουσικής και ιδιοκτήτης μουσικού καταστήματος. Η εξέλιξή της ήταν ραγδαία και ήδη από το 1835 είχε γίνει γνωστή ανά την Ευρώπη ως παιδί-θαύμα. Το 1840, παρακάμπτοντας τις σοβαρές αντιρρήσεις του πατέρα και μέντορά της, παντρεύτηκε το συνθέτη Robert Schumann, με τον οποίο απέκτησαν οκτώ παιδιά. Από το 1853 το ζεύγος Scumann συνδέθηκε φιλικά και επαγγελματικά με το Johannes Brams, με τον οποίο η Clara αντάλλαξε σημαντική αλληλογραφία.

Στον κατεξοχήν ανδροκρατούμενο χώρο της μουσικής του 19ου αιώνα, και παρά τη ρήση της ότι ‘οι γυναίκες δεν είναι γεννημένες για να συνθέτουν’, η Clara Schumann καθιερώθηκε τόσο ως συνθέτρια όσο και ως πιανίστα, αφήνοντας πίσω της ένα σημαντικό έργο το οποίο περιλαμβάνει ορχηστρικά έργα -μεταξύ των οποίων και ένα κοντσέρτο για πιάνο, μουσική δωματίου, τραγούδια και πολλά έργα για σόλο πιάνο.

Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2019
ώρα 12:00
Αίθουσα Συναυλιών Κ.Ο.Θ. ‘Σόλων Μιχαηλίδης’

Συμμετέχουν
Εύη Δελφινοπούλου, βιολί
Μαρία Ανισέγκου, βιολοντσέλο
Μαριλένα Λιακοπούλου, πιάνο

Πρόγραμμα:
Κλάρα Σούμαν (1819-1896):
Τέσσερα κομμάτια σε φούγκα, έργο 15, για σόλο πιάνο
Τρία ρομάντζα για πιανοφόρτε και βιολί, έργο 22
Πιάνο τρίο σε σολ ελάσσονα, έργο 17

Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος 10 €
Μειωμένο 5 €

Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου:
Άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων