2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Crete International Poetry Festival 6-9 Μαΐου 2020 ◾ Ηράκλειο Κρήτης

15 Καλεσμένοι Ποιητές από όλο τον Κόσμο

Teaser: https://www.youtube.com/watch?v=QSrV21Xqysc&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1AOqU3rIw3BztRmeQJnKQkrotEykkjISaMLowCJkUKyLq2y7Ossvrsf0k

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Crete International Poetry Festival είναι ένας νέος θεσμός που κύριο στόχο έχει να καθιερωθεί ως φορέας τέχνης στο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας στην Κρήτη, και σε βάθος χρόνου σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας. Το Φεστιβάλ έχει πανελλαδική εμβέλεια αφού σκοπός του είναι να προάγει και να προωθεί την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας (λογοτεχνία, προφορική και γραπτή παράδοση, χοροί, φιλοξενία, τουρισμός, τοπικά προϊόντα, κ.ά.).

Η συμμετοχή αναγνωρισμένων παγκοσμίως ποιητών καθώς και η σύνδεσή του με σημαντικά Φεστιβάλ ανά τον κόσμο έχει προσδώσει στο Φεστιβάλ Ποίησης ήδη από την πρώτη του διοργάνωση τη διεθνή διάστασή του. Στην πρώτη διοργάνωση του Φεστιβάλ (19-21 Σεπτεμβρίου 2019) συμμετείχαν διεθνώς αναγνωρισμένοι ποιητές, όπως ο επί 20ετίας Πρόεδρος των Ευρωπαίων Λογοτεχνών Jochen Kelter (Γερμανία-Ελβετία), καθώς και δύο μεγάλοι ποιητές της ελληνικής ποίησης Τίτος Πατρίκιος και Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, οι οποίοι και τιμήθηκαν για το σύνολο της προσφοράς τους.

Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 9 Μαΐου 2020 με πολλές δράσεις ποιητικής και κοινωνικής ευαισθησίας.

Μεταξύ των παγκοσμίου κύρους καλεσμένων ποιητών στο Φεστιβάλ θα συμμετέχουν οι: Christopher Merrill: Πολυβραβευμένος Αμερικανός Ποιητής, Πανεπιστημιακός και Σύμβουλος του Πρώην των ΗΠΑ Barack Obarama. Pia Tafdrup: Η πλέον μεταφρασμένη σύγχρονη ποιήτρια της Δανίας και μέλος της Ακαδημίας Τεχνών και Λογοτεχνίας. Έχει τιμηθεί με το “μικρό” Νόμπελ Λογοτεχνίας. Gerhard Falkner: Ο σημαντικότερος Γερμανός μεταπολεμικός ποιητής με πολλά και σημαντικά βραβεία. Μαρία Λαϊνά: Βραβευμένη για το έργο της με το βραβείο της Πόλης του Μονάχου, το βραβείο Καβάφη, το βραβείο Μαρία Κάλλας και το βραβείο Ακαδημίας Αθηνών. Δημήτρης Δασκαλόπουλος: Βραβευμένος ποιητής, Επιμελητής των εκδόσεων του Κ.Π. Καβάφη, Γ. Σεφέρη και πρώην αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Philip Meersman: Πολυμεταφρασμένος Βέλγος ποιητής, συνιδρυτής πολλών ομάδων τέχνης και πολυσχιδής προσωπικότητα. Raquel Lanseros: Βραβευμένη Ισπανίδα ποιήτρια με διεθνή διάκριση. Victor Rodríguez Núñez: Βραβευμένος Ποιητής, δημοσιογράφος, κριτικός, μεταφραστής και μελετητής λογοτεχνίας, από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους Κουβανούς λογοτέχνες. Efe Duyan: Με συμμετοχή στα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ ποίησης και οργανισμούς ανά τον κόσμο είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους ποιητές όχι μόνο της χώρας του αλλά και παγκοσμίως. Goran Djordjevic: Πολυβραβευμένος, με μεταφράσεις του έργου του σε πολλές γλώσσες θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της Σερβίας αλλά και παγκοσμίως. Madara Gruntmane: Βραβευμένη Λετονή ποιήτρια με συμμετοχή σε φεστιβάλ και διεθνή συμπόσια και διοργανώσεις. Hemant Divate: Με πολυάριθμες συλλογές ποιημάτων του να κυκλοφορούν σε πολλές γλώσσες είναι πολύ γνωστός και εκτός Ινδίας στην οποία ζει και εργάζεται ως μεταφραστής και εκδότης.
Οι ποιητές θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και σε άλλα Μουσεία του νησιού, να διαβάσουν τα ποιήματά τους σε σχολεία και Πανεπιστήμια καθώς και σε αρκετούς και άλλους ενδιαφέροντες χώρους και να συνομιλήσουν με το κοινό. Όλες οι εκδηλώσεις και επισκέψεις είναι ανοιχτές στο κοινό με δωρεάν συμμετοχή.
Το ηλεκτρονικό περιοδικό “Reading Greece”, το διαδικτυακό περιοδικό της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών είναι μόνιμοι συνεργάτες του Φεστιβάλ, με συνεντεύξεις των ποιητών, παρουσίαση του Φεστιβάλ κ.ά.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Τετάρτη 6 Μαΐου
|10:00-14:00 Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής) – Παρουσίαση των καλεσμένων ποιητών, αναγνώσεις ποιημάτων και ομιλίες για την αξία της δημιουργικής γραφής, της γυναικείας ποίησης και του μελετητικού έργου των ποιτών. (θα υπάρξει ένα μικρό αφιέρωμα στην Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ).
|19:00-21:30 Garden Gala Παρουσίαση 7 ξένων και 5 Κρητών/ντόπιων ποιητών: Η βραδιά θα πραγματοποιηθεί στον φιλόξενο κήπο στο κέντρο του Ηρακλείου. Θα παρουσιαστούν οι καλεσμένοι ποιητές καθώς και κάποιοι Κρήτες ποιητές. Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά με τον Ross Daly.

Πέμπτη 7 Μαΐου
|10:00-13.00 Επίσκεψη σε σχολεία του Ηρακλείου – Αναγνώσεις ποιημάτων από όλους τους καλεσμένους ποιητές αλλά και από μαθητές που ασχολούνται με την ποίηση. Θα ακολουθήσει διάλογος των μαθητών και των ποιητών καθώς και translation workshop ποίησης με περιορισμένο αριθμό μαθητών.
|17:30-20:00 Επίσκεψη και ξενάγηση των καλεσμένων ποιητών στο κάστρο του Κούλε και στο Αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου.

Παρασκευή 8 Μαΐου
|10:00-13:30 Επίσκεψη και ξενάγηση των ποιητών στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού – επίσκεψη και ξενάγηση στο Ερευνητικό Κέντρο Κνωσού, Βρετανική Σχολή Αθηνών, Κνωσός Βίλα Αριάδνη
|17:30-19.00 Επίσκεψη σε τοπικό οινοποιείο – γευσιγνωσία και ανάγνωση ποιημάτων
|19:00 – 21:30 Εκδήλωση στο Ερευνητικό Κέντρο Κνωσού, Βρετανική Σχολή Αθηνών. Ανάγνωση ποιημάτων από όλους τους καλεσμένους ποιητές και από Κρήτες ποιητές. Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά με μελοποιημένη ποίηση.

Σάββατο 9 Μαΐου
|10:00-13:30 Επίσκεψη στη Μονή Αγκαράθου – ξενάγηση στα ιστορικά κειμήλια της μονής, μοναστηριακό γεύμα με τους μοναχούς και ανάγνωση ποιημάτων από τους καλεσμένους ποιητές.
|18:00-21:00 Εκδήλωση στο Μουσείο Λυχνοστάτης – Ξενάγηση στην λαϊκή παράδοση της Κρήτης, παρουσίαση ποιητικών performances, παρουσίαση του ποιητικού εργαστηρίου της ομάδας του ΚΕΘΕΑ Ηρακλείου και αφιέρωμα «ποίηση και σινεμά» με ομιλίες και προβολή ταινίας.

Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Κρήτης
Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας
Χρύσα Ματσαγκάνη
Contact tel. (+30)6982344130 & 2155555673| mail. [email protected]