Όλγα Μαγγιώρου: Σκέπτομαι με αισιοδοξία την επόμενη μέρα, έχοντας στο μυαλό μου το μότο της ζωής μου «μείνε άνθρωπος και χαμογέλα»

Η Dreamteam, σε συνεργασια με το Polismagazino.gr, στην έναρξη του νέου Χρόνου και με δράσεις #giaenankaliterokosmo, δίνει βήμα σε καλλιτέχνες για να εξωτερικεύσουν συναισθήματα, έργα και απόψεις:

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για το 2021; To 2021 μου άφησε ανάμεικτα συναισθήματα. Μας θύμισε για μια ακόμη φορά πως στη ζωή τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο και κυρίως η ίδια η ζωή. Όμως σε προσωπικό επίπεδο, πέρα από τις δυσκολίες που όλοι βιώσαμε λόγω πανδημίας, μου χάρισε και πολλές όμορφες στιγμές με τους αγαπημένους μου ανθρώπους, καθώς και καλλιτεχνικές διακρίσεις, παρά τις δυσκολίες της εποχής.

Πως αντιμετωπίζετε την καθημερινότητα με την πανδημία και τα μέτρα για τον covid; Η καθημερινότητα όλων μας έχει αλλάξει, ο κοινωνικός μας εαυτός έχει αλλάξει, οι αυθόρμητες αγκαλιές και τα φιλιά με φίλους έχουν σταματήσει, η απομόνωση έχει μπει στη ζωή μας. Προσπαθώ να αντιμετωπίσω όλα όσα συμβαίνουν με ρεαλισμό. Κάποια πράγματα πρέπει να γίνουν για την προστασία μας και σκέφτομαι με αισιοδοξία την επόμενη μέρα, έχοντας στο μυαλό μου το μότο της ζωής μου «μείνε άνθρωπος και χαμογέλα». Δεν θέλω να χαθεί η ανθρωπιά μου από όλο αυτό που συμβαίνει. Εξάλλου πάντα μετά την καταιγίδα βγαίνει ο ήλιος, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η εξέλιξη του Πολιτισμού το 2022; Η πανδημία του κορονοϊού είχε μια αιφνίδια και σημαντική επίπτωση στον χώρο των τεχνών, όμως η εξέλιξη του Πολιτισμού δεν πρόκειται να σταματήσει το 2022, αλλά και ποτέ όσο υπάρχουν άνθρωποι που δημιουργούν Τέχνη και Πολιτισμό. Ο φόβος της πανδημίας δεν κατάφερε να ανακόψει τη δημιουργικότητα των καλλιτεχνών, το αντίθετο, πιστεύω πως την ενδυνάμωσε. Είδαμε πως ακόμη και μέσα στην πανδημία οι καλλιτέχνες βρήκαν τρόπους να εκφραστούν και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Επίσης η εξέλιξη της τεχνολογίας βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση. Η αποδοχή ψηφιακών εργαλείων από το κοινό αυξήθηκε και συνεχίζει να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου και πολλοί επισκέπτες και εκθέτες δοκιμάζουν νέες ψηφιακές υπηρεσίες. Ο κόσμος υιοθετεί τις ψηφιακές τάσεις, αντικατοπτρίζοντας έτσι τη στάση του απέναντι στις διαδικτυακές εκδηλώσεις. Ο πολιτισμός μπήκε ακόμη και στα σπίτια ανθρώπων που πριν δεν είχαν σχέση μαζί του. Όλο αυτό είναι μια νέα πολιτιστική εμπειρία.

Ως καλλιτέχνης και ως άνθρωπος των Τεχνών, τι θα προτείνατε για την επιστροφή στην κανονικότητα; Οι επιστήμονες είναι οι αρμόδιοι για να προτείνουν τον τρόπο της επιστροφής σε μια κανονική καθημερινότητα, αν και πιστεύω πως αυτό θα αργήσει ακόμη να συμβεί. Αυτά τα μέτρα που υπάρχουν στην καθημερινότητά μας είναι δύσκολα, ωστόσο είναι ο μόνος τρόπος για να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία, τον εαυτό μας και ό,τι αγαπάμε. Σε κάθε περίπτωση πάντως η πανδημία μπορεί να είναι και μία ευκαιρία για να επανακαθορίσουμε τις προτεραιότητές μας και τις αξίες μας μετά την επιστροφή στην κανονικότητα. Όλα αυτά που τώρα εκτιμήσαμε και αποζητήσαμε (η συντροφικότητα, η ανθρώπινη επικοινωνία, οι σχέσεις) δεν θα πρέπει να αφήσουμε να χαθούν όταν η καθημερινότητά μας απαλλαγεί από υγειονομικούς περιορισμούς.

Κοινωνία, Απομόνωση, Κανονικότητα. Πως θα είναι η επόμενη ημέρα; Η πανδημία αποτελεί μια συνεχή, ασύμμετρη και απρόβλεπτη απειλή για την ανθρωπότητα, επηρεάζοντας έντονα την ποιότητα της ζωής μας. To να αναδυθούμε ξανά στο φως μετά από τόσο καιρό απομόνωσης, φόβου, άγχους λόγω του κινδύνου της ασθένειας και το φόβο του θανάτου, θα είναι δύσκολο και θα πάρει χρόνο.

Ποια θα είναι τα καλλιτεχνικά σχέδιά σας για το 2022; Συνήθως αποφεύγω να κάνω μακροχρόνια σχέδια, εστιάζω κυρίως στο σήμερα. Το κυριότερο είναι να έχω έμπνευση και διάθεση για δημιουργία. Προς το παρόν και εφόσον μας το επιτρέψει η πανδημία, θα συμμετάσχω σε ομαδική έκθεση σε γκαλερί στη Βουδαπέστη.

ΟΛΓΑ ΜΑΓΓΙΩΡΟΥ – ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ – ΖΩΓΡΑΦΟΣ – Καλή χρονιά σε όλους!

facebook @OlgaMagiorouPaintings

https://www.facebook.com/OlgaMagiorouPaintings/

Instagram @ol_magi 

https://www.facebook.com/dreamteam.org.gr/