Χρώμα σε νερό -Θάλασσα & πόλη: Πρόσκληση ενδιαφέροντος προς εικαστικούς

Ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής προς εικαστικούς καλλιτέχνες με κύριο μέσο έκφρασης την υδατογραφία (ακουαρέλλα) σε έκθεση με τίτλο “Χρώμα σε νερό: Θαλασσα & Πόλη”, απευθύνει ο εικαστικός επιμελητής Πάρης Καπράλος. Η έκθεση θα λάβει χώρα στην Αθήνα τον Απρίλιο. Οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες ζητείται να υποβάλλουν 1-4 έργα τους, με τα οποία θα ήθελαν να συμμετέχουν, βιογραφικό σημείωμα σε κείμενο και τα στοιχεία επικοινωνίας τους.

Θέμα της έκθεσης είναι η αποτύπωση θαλασσινού τοπίου, αστικής τοπιογραφίας, ή/και την σχέση / αντίθεση πόλης και θάλασσας. Στόχος της έκθεσης είναι να προβάλλει τη νέα γενιά Ελλήνων εικαστικών που αξιοποιεί και έχει ανανεώσει με ενδιαφέροντα τρόπο την ακουαρέλα.

Έργα φιλοτεχνημενα με ακουαρέλα, αλλά και υδατοδιαλυτά μελάνια, σκόνες, μολύβια νερού, αλλά και εναλλακτικά μέσα όπως ζωγραφική με καφέ, τσάι, σε χαρτί ειναι αποδεκτά μέσα. Ο πειραματισμός, πρωτότυπα θέματα και εικαστική γραφή θα εκτιμηθούν ιδιαίτερα. Υποβολή, αλλά και περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση δίνονται με την εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής, με αποστολή email στην διεύθυνση [email protected] με θέμα “Χρώμα σε Νερό“.

Προθεσμία υποβολής: Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020.

Σημειώνει σε σχετικό σημείωμα που εξέδοσε προς τα ΜΜΕ ο κ. Πάρης Καπράλος, Εμπνευστής & Επιμελητής της έκθεσης: “Η σύγχρονη τέχνη συνδιαλέγεται έντονα με το αστικό τοπίο και οι Έλληνες ζωγράφοι εξ απαλών ονύχων με την θάλασσα. Χωρίς να λείπουν οι αναφορές στο μεγαλειώδες, το γλυκό, το όμορφο, το μυστηριώδες ή το εντυπωσιακό της θάλασσας, η απεικόνιση του υγροὐ στοιχείου συνδέθηκε συχνά με την πόλη, ως επέκταση του αστικού τοπίου, συμβολή του στο φυσικό περιβάλλον, ή/και παρέμβαση σε αυτό. Η θάλασσα εξακολουθεί να συναρπάζει τους καλλιτέχνες με τα χρώματα και τις εναλλαγές της, και, στις μέρες μας, οπότε τα φυσικά τοπία αποκλίνουν έμπροσθεν της βάναυσης ανθρώπινης παρέμβασης, η θάλασσα και η πόλη μπορούν να νοηθούν ως δύο ξέχωρα θέματα, ή/και ως ένα κοινό θέμα. Η μοναξιά και αποξένωση, η ψυχολογία των ατόμων στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις, ο διάλογος μεταξύ αστικού και φυσικού τοπίου ζητούν έναν νέο τρόπο αποτύπωσης και φυσικά εγείρουν νέα θέματα ενδιαφέροντος απαντώντας στους τρέχοντες προβληματισμούς και διακυβεύματα. Το λιμάνι γίνεται τόπος φυγής, ενώ η περιαστική πλαζ όαση δροσιάς. Η υδατογραφία παίζει κυρίαρχο ιστορικά ρόλο στην ανάπτυξη της τοπιογραφίας γενικότερα, και της αποτύπωσης της θάλασσας ειδικότερα. Σήμερα, όπου μία μεγάλη σειρά διαφορετικών υδατοδιαλυτών μέσων κυριαρχεί στην σύγχρονη ζωγραφική, η υδατογραφία επεκτείνει την κυριαρχία της σημαντικά στις απεικονίσεις του θαλασσινού τοπίου, αλά και του “ρευστού” της πόλης -της αίσθησης που αποκομίζει και επιθυμεί να αποδώσει ο καλλιτέχνης για το πολυεπίπεδο περιβάλλον του αστικού ιστού.”

Σχετικά με την σειρά εκθέσεων “Χρώμα σε νερό”

Η σειρά εκθέσεων “Χρώμα σε νερό” είναι ένα προσωπικό project του εικαστικού επιμελητή Πάρη Καπράλου που έχει στόχο την διάδοση, προβολή και γνωριμία του φιλότεχνου κοινού με ενδιαφέροντες νέους Έλληνες εικαστικούς καλλιτέχνες στα κύρια μέσα έκφρασης των οποίων συγκαταλέγεται η υδατογραφία με κάθε δυνατή από τις ποικίλες μορφές της. Περισσότερες πληροφορίες: www.facebook.com/colorinthewatergr