Χριστίνα Ζώη: “η λέξη “όριο” θα έλεγα ότι με εκφράζει”

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;

Από την παιδική μου ηλικία θυμάμαι να ζωγραφίζω. Η ζωγραφική ήταν μία μεγάλη αγάπη και ένας από τους τρόπους της έκφρασής μου.

Απαντώντας στην ερώτησή σου, θα πω ότι… ζωγράφιζα από πάντα!

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Ο καλλιτέχνης είναι απλά καλλιτέχνης από τη φύση του. Ακόμη και αν δεν το έχει ανακαλύψει, αργά ή γρήγορα, αυτή του η φύση θα τον οδηγήσει στο χώρο της Τέχνης όπου ανήκει. Επομένως καλλιτέχνης δεν γίνεσαι, είσαι ή δεν είσαι… μέχρις ότου αποκαλυφθεί.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

Η λέξη “ό ρ ι ο” θα έλεγα ότι με εκφράζει. Κι αυτό γιατί ταυτίζομαι με την έννοια του συνόρου αλλά και του ανθρώπινου ορίου που το έχουμε ξεπεράσει. Ίσως έτσι καταφέρουμε να διασφαλίσουμε την ανθρωπιά μας σε συνθήκες πραγματικά δύσκολες για τον πολιτισμό και την ύπαρξή μας σαν είδος γενικότερα.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;

Την έμπνευση τη νιώθω σε στιγμές που πολλές φορές δεν το περιμένω. Η εικόνα που θα μου αφήσει η έμπνευση παραμένει στο μυαλό μου και θα τη ζωγραφίσω όταν έρθει η στιγμή που θα σταθώ απέναντι από το καβαλέτο μου.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;

Θα με χαρακτήριζα ως ανθρωποκεντρική καλλιτέχνιδα, ρεαλίστρια κατά βάση, με υπόγεια ένταση ωστόσο, τόσο στο χρώμα όσο και στα θέματά μου που, πολλές φορές, μου υπαγορεύονται από το χώρο του ασυνείδητου.

Μπορεί βέβαια να επιλέξω να ζωγραφίσω πρόσωπα ή σώματα ή και τοπία, που όμως με εμπνέουν να τα αποτυπώσω, αν και εφόσον έχουν κάτι που με συγκινεί.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Τα μελλοντικά μου σχέδια, μιας και είμαι άνθρωπος της αέναης δράσης, αφορούν τη δημιουργία έργων που επικοινωνούν με την ανθρώπινη ψυχή και προκαλούν το νου.

Με εκθέσεις, οπωσδήποτε, που θα περιλαμβάνουν έργα τωρινά αλλά και έργα από το παρελθόν, και τα οποία ανυπόμονα περιμένουν να βγουν στο φως.

 

Ας γνωρίσουμε τη ζωγράφο.

Η Χριστίνα Ζώη γεννήθηκε στο Αγρίνιο και ζει στα Ιωάννινα όπου και σπούδασε στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας και στη συνέχεια ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της για την μετανάστευση των Ηπειρωτών.

Η Τέχνη την ενδιέφερε από νωρίς και παρατηρούσε τα πράγματα γύρω της για να τα αναπαραστήσει στον καμβά, αναζητώντας έναν καλλιτεχνικό τρόπο έκφρασης και επικοινωνίας.

Παρακολούθησε για τρία χρόνια εργαστήριο ζωγραφικής στα Ιωάννινα, μαθήματα φωτογραφίας και εμφάνισης σε σκοτεινό θάλαμο, καθώς και σεμιναρίου αγγειοπλαστικής στο Εργαστήριο του Δήμου Ιωαννιτών.

Παράλληλα, πάντα έκανε τα δικά της σχέδια και χρώματα, οργάνωσε το ατελιέ της και μελετούσε οτιδήποτε είχε σχέση με την Τέχνη.

Συνεντεύξεις της φιλοξένησε η εκπομπή Άρωμα Ελλάδας, το Radio Alchemy, το ραδιόφωνο της ΕΡΤ Ιωαννίνων, το Δημοτικό Ραδιόφωνο και διάφορα blogs που αφορούν τα καλλιτεχνικά δρώμενα. Φοιτώντας στο τμήμα Πλαστικών Τεχνών Ιωαννίνων, με εικαστική κατεύθυνση, είχε την ευκαιρία να ασχοληθεί και με άλλα είδη της τέχνης όπως τη γλυπτική, τη χαρακτική και την ψηφιακή τέχνη.

Διατηρεί τη σελίδα Art News Ioannina (https://www.facebook.com/ChZois ) που απευθύνεται σε όλους όσους ενδιαφέρονται, όπως η ίδια, για οποιαδήποτε μορφή τέχνης.

Θεωρεί τα έργα της τέχνης της σαν την ίδια της την προέκταση.

Οι πίνακές της είναι το αποτέλεσμα της δράσης της ίδιας της καλλιτέχνιδας, ενός εσώτερου εαυτού και μιας ζωντανής ιστορίας… κάπως σαν ένα παραμύθι που όμως για να απεικονιστεί, προϋποθέτει την ύπαρξη ενός αφηγητή.

Τηλ. Επικοινωνίας: 6939749691,

e-mail: [email protected], [email protected]

Έργα της, πολλά από τα οποία ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές, μπορεί να δει κανείς στο διαδίκτυο και στο

Facebook: https://www.facebook.com/christina.zoe1 καθώς και στη διαδικτυακή γκαλερί ALESARTE: https://www.alesarte.com/ZOI-CHRISTINA.php.

Μέχρι στιγμής έχει συμμετάσχει σε δεκατέσσερις ομαδικές εκθέσεις και έχει πραγματοποιήσει δύο ατομικές της.

Πιο συγκεκριμένα:

ΑΤΟΜΙΚΕΣ
1) Ατομική έκθεση, Πνευματικό κέντρο, Ιωάννινα, Απρίλιος 2018.
2) Ατομική έκθεση, Skion Palace Beach Hotel, Χαλκιδική, Αύγουστος 2015.

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
1) Αίθουσα Γραμμάτων και Τεχνών, Βέροια, ομαδική έκθεση, 2019.
2) Αίθουσα Παρθεναγωγείου, Έδεσσα, ομαδική έκθεση, 2019
3) Αστική Σχολή Κατερίνης, ομαδική έκθεση, 2019.
4) Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς, Θεσσαλονίκη, ομαδική έκθεση, 2018.
5) Πολιτιστικό Κέντρο Φλοίσβου Φαλήρου, Αθήνα, ομαδική έκθεση, Ιούλιος 2017.
6) Gallerie Δημιουργών (Ν. Κηφισιά), Αθήνα, ομαδική έκθεση, Οκτώβριος 2017.
7) Δημοτική Βιβλιοθήκη (Καπνομάγαζο) Αλεξανδρούπολης, ομαδική έκθεση, Μάρτιος 2017.
8) Chili Art Gallery, Θησείο, ομαδική έκθεση, Νοέμβριος 2015.
9) 5η Εικαστική Συνάντηση Τεχνών Πάρου, κτήριο Δημητρακόπουλου, ομαδική έκθεση, Ιούλιος 2016.
10) Root Art Space, Θησείο, ομαδική έκθεση, Ιούλιος 2015.
11) Gallery Poseidon Resort, Πάρος, ομαδική έκθεση, Αύγουστος 2015.
12) GALLERY ΕΛ, ομαδική έκθεση, Θεσσαλονίκη, Ιούνιος 2015.
13) 2ο Influence Art Festival, Καρδίτσα, Μάιος 2015.
14) Συνεδριακό Κέντρο «Κάρολος Παπούλιας», ομαδική έκθεση, Ιωάννινα, Μάρτιος 2012.