ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ: “Η πορεία μου μέσα στη μουσική σίγουρα είχε και έχει πολλές στιγμές ευτυχίας, ευφορίας και πάθους”

Ποια είναι η πρώτη σας μουσική ανάμνηση;

Η πρώτη μου ανάμνηση από την μουσική είναι μέσα από τα πανηγύρια στα Αντικύθηρα αλλά και οι κασέτες παραδοσιακής μουσικής που έβαζε ο πατέρας μου μέσα στο αμάξι μας.

Ποια είναι η γνώμη σας για την παραδοσιακή μουσική σήμερα;

Η αλήθεια είναι κάποτε η παραδοσιακή μουσική αποτελούσε “ταμπού” κάτι που ευτυχώς δεν ισχύει πλέον. Έχει μπεί στα “σαλόνια” εχει μπει στα μεγάλα μαγαζιά και αποτελεί ένα είδος διασκέδασης που ακολουθεί και η νεολαία.Το μεγάλο θέμα όμως είναι ότι κατ’εμέ η παραδοσιακή μουσική αρχίζει να χάνει τα τοπικά της ιδιώματα, έχει αρχίσει να επικρατεί το “φολκλόρ” σε όλες του τις εκφάνσεις και τα πραγματικά παραδοσιακά ακούσματα είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό που ‘’νομίζει’’ ότι ακούει παραδοσιακά.

Περιγράψτε την μέχρι τωρα πορεία σας στην μουσική. Υπήρξαν καθoριστικές θετικές ή αρνητικές επιρροές;

Η πορεία μου μέσα στην μουσική σίγουρα είχε και έχει πολλές στιγμές ευτυχίας, ευφορίας και πάθους.
Μέσα από την μουσική έγινα καλύτερος άνθρωπος, πιο ήρεμος πιο γαλήνιος και με περισσότερη υπομονή και κατανόηση.. Στην δουλειά πάνω είχα πολλές καλές αλλά και αρκετές κακές στιγμές που κυρίως σχετίζονται με τον τρόπο διασκέδασης και συμπεριφοράς μερικών ανθρώπων που δεν συνάδουν με τον χαρακτήρα μου.
Σίγουρα είχα πολλές θετικές επιρροές από σημαντικούς καλλιτέχνες τους οποίους τους ευχαριστώ πολύ! Το θεωρούσα πάντα μάθημα για εμένα όπως θεωρώ και μεγάλο μαθημα για εμένα και τις αρνητικές επαφές που είχα ,οι οποίες ευτυχώς δεν ήταν πολλές.

Ποια είναι η απόψή σας για τα μουσικά talent show;

Οι διαγωνισμοί μουσικής είτε ήταν τηλεοπτικοί είτε όχι ανέκαθεν υπήρχαν και θα υπάρχουν.
Δεν βρίσκω κάτι κακό σε αυτό.Αυτό που βρίσκω όμως πολύ άσχημο είναι ότι οι τα μουσικά talent show θα έπρεπε να ασχολούνταν με τη μουσική και το τραγούδι και όχι να ήταν ένα είδος reality…

Η νυχτερινή διασκέδαση πώς είναι αυτή την εποχή;

Η μουσική συμβάδιζε και θα συμβαδίζει πάντα παράλληλα με την κοινωνία και τις αξίες της…
Η κοινωνία μας τα τελευταία χρόνια έχει χάσει τον στόχο της , την ουσία της ζωής, πλέον ηθικά γίνεται όλο και πιο εκπτωτική … Δεν θα μπορούσε η μουσική και η διασκέδαση να βαδίσουν σε άλλο δρόμο….

Με ποιόν μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής;

Ο μουσικός που θα ήθελα να είχα βρεθεί έστω και λίγα λεπτά στη σκηνή μαζί του δυστυχώς δεν υπάρχει πιά..
Είναι ο Αντώνης Βαρδής.

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε;

Θα ήθελα να μπορέσω κάποια στιγμή να συνεργαστώ με κάποιους ξένους μουσικούς που θαυμάζω. Τον gocsel Baktagir (παίζει κανονάκι Τούρκος) και τον Husnu Senlendirici (Τούρκος Κλαρινίστας) αλλά και τον δικό μας τον τεράστιο Βασίλη Σαλέα.
Επίσης ονειρεύομαι να μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω και να έπαιζα σε γλέντια και εκδηλώσεις προηγούμενων εποχών.

Τι θα λέγατε στα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τη μoυσική; Τι είναι η διδασκαλία για εσάς;

Τα τελευταία χρόνια που διδάσκω παραδοσιακή μουσική, κατάλαβα ότι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορεί να κάνει ένας γονιός στο παιδί του ή ένας ενήλικος στον εαυτό του είναι να ασχοληθεί με τη μουσική.
Προς τους γονείς θα έλεγα ‘’φέρτε τα παιδιά σας στην μουσική’’ θα δείτε ότι είναι από τα ομορφότερα πράγματα που μπορούν να τους συμβούν. Στα παιδιά θα έλεγα να ακολουθούν το όνειρό τους, και αν θέλουν να ασχοληθούν με την μουσική, να της δίδουν τη σημασία, την σοβαρότητα και την αξία που της πρέπουν.
Η μουσική άλλωστε είναι η πιο πειθαρχημένη ελευθερία.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια;

Ένα από τα άμεσά μου σχέδια είναι η πρώτη προσωπική μου δισκογραφική δουλειά, η οποία θα ήθελα να αποτυπώνει πολλά κομμάτια της μουσικής μου ζωής.
Επίσης θέλω να ιδρύσω μία σχολή παραδοσιακών μουσικών οργάνων όπου θα μπορεί κάποιος να ασχοληθεί σοβαρά και καταρτισμένα με την παραδοσιακή μουσική που αγαπάει.

https://youtu.be/2CUjN0MVI-Q

https://youtu.be/UcyXgnpd-IA

https://youtu.be/c8pf-6vDaog

https://youtu.be/OWtQuVIBnww

https://youtu.be/dIDShs01eG8

https://youtu.be/78OknOU0LT4

https://youtu.be/VG6HWXRP7wY

https://youtu.be/PPaDRfMRLO4

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ

Γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα. Έχει καταγωγή από τα Αντικύθηρα και από Κίσσαμο Χανίων μια περιοχή με μεγάλη μουσική παράδοση.
Μεγάλωσε στον Κορυδαλλό όπου και πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του.
Στην ηλικία των 5 ετών ξεκίνησε τους παραδοσιακούς Κρητικούς χορούς και εκεί ήταν ίσως η πρώτη ουσιαστική επαφή του με την μουσική.
Στα 11 του και μετά από παρότρυνση του πατέρα του ο οποίος είναι λάτρης της παραδοσιακής μουσικής ξεκίνησε τα μαθήματα βιολιού στην Αθήνα με δάσκαλο τον Κώστα Παχάκη.
Έπειτα στην ηλικία των 14 συνέχισε μαθήματα βιολιού με τον μεγάλο κρητικό βιολίστα Κώστα Παπαδάκη ή Ναύτη.
Παράλληλα συνέχισε να μελετάει μεγάλους βιολίστες, τον Μιχάλη Κουνέλη, άλλους μεγάλους κρητικούς καλλιτέχνες, καθώς και μεγάλα βιολιά της Ελλάδος όπως ο Γιώργος Κόρος, ο Στάθης Κουκουλάρης ο Λευτέρης Ζέρβας.
Το 1998 κέρδισε το πρώτο βραβείο στο βιολί στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό συναγωνιζόμενος μουσικούς από όλη την χώρα.
Στο πάλκο ‘’ βγήκε’’ σε μικρή ηλικία. Το πρώτο του γλέντι ήταν στα 15 , στην Αρκαδία και στα Αντικύθηρα.
Έπειτα ακολούθησε μία συνεχής ροή από εκδηλώσεις-Γλέντια και συναυλίες.Παράλληλα η δίψα του για μάθηση και άλλων μουσικών οργάνων ήταν μεγάλη κι έτσι ασχολήθηκε και με την κιθάρα αλλά και με άλλα έγχορδα(λαούτο κ.ά.)
Έχει συμμετάσχει σε μεγάλες συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: (καποιες από αυτές)
-φεστιβάλ μεσογειακής μουσικής στην Ιταλία(Κοζέντσα) εκπροσωπώντας την Κρήτη
-φεστιβάλ μουσικής Βαλκανίων στην Σερβία εκπροσωπώντας την Κρήτη
-συναυλία στο πολεμικό μουσείο Αττικής στην ολυμπιαδα του 2004.
-Εκδηλώσεις στα πλαίσια των Ολ.Αγώνων του 2004 σε όλη την Αττική με χορευτικά συγκροτήματα.
-Συναυλία στο Βεάκειο θέατρο στον Πειραιά το 2012 με Μιχάλη Τζουγανάκη.

Έχει συνεργαστεί με γνωστά ονόματα της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και όχι μόνο (Mιχάλης Τζουγανάκης-Βασίλ. Παπακωνσταντίνου, Χαράλαμπο Γαργανουράκη, Λάκη Χαλκιά , Σωτήρη Δογάνη κ.ά).
Έχει συμμετάσχει σε πολλές δισκογραφικές δουλειές ως βιολίστας και κιθαρίστας σε παραδοσιακούς και λαικούς τραγουδιστές. Κυρίως βέβαια η επαγγελματική πορεία του στη μουσική είναι μέσα στο Κρητικό και παραδοσιακό πάλκο.
Εκτός από τις live εμφανίσεις από το 2008 ασχολείται και με τη διδασκαλία βιολιού και παραδοσιακών οργάνων.
Eπίσης τα τελευταία χρόνια κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές ως μουσικός παραγωγός στα fm (κρητη fm 87,5).